CORLĂŢEAN A DEMISIONAT Băsescu nu-l vrea pe Meleşcanu la Externe, dar îl numeşte "datorită urgenţei"

I.P.
Ziarul BURSA #Politică / 11 noiembrie 2014

Băsescu nu-l vrea pe Meleşcanu la Externe, dar îl numeşte "datorită urgenţei"

Actualizare 09:30 Meleşcanu:"Pe legislaţia actuală nu e posibilă înfiinţarea de noi secţii de vot"

Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, azi, la ieşirea de la Biroul Electoral Central (BEC), că pe legislaţia actuală nu este posibilă înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Meleşcanu a spus că le-a prezentat reprezentanţilor Biroului Electoral Central o serie de propuneri, iar aceştia au solicitat ca toate propunerile formulate în întâlnire să fie cuprinse într-un document scris, care va fi transmis în cursul acestei zile.

"În legătură cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem să facem şi ceea ce nu putem să facem", a spus ministrul de Externe, precizând că, după finalizare, documentul va fi prezentat într-o conferinţă de presă, pentru a fi cunoscute propunerile MAE.

"În mare măsură, pe legislaţia actuală nu este posibil (să se înfiinţeze noi secţii - n.r.). Se vor face derogări, dacă se vor găsi modalităţi de modificare, atunci putem discuta. Dacă nu, ne vom concentra pe măsurile care privesc fluidizarea votului", a spus Meleşcanu, întrebat dacă la cel de-al doilea tur al alegerilor va fi suplimentat numărul secţiilor de votare din diaspora.

----------

Actualizare 09:08 Meleşcanu: "Ştim ce avem de făcut pentru a fluidiza şi asigura participarea tuturor la vot"

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, azi, înainte de întâlnirea cu reprezentanţii Biroului Electoral Central (BEC) că ştie ce are de făcut pentru a fluidiza şi asigura participarea tuturor cetăţenilor la vot în străinătate.

"Avem un plan de măsuri, ştim ce avem de făcut pentru a fluidiza şi asigura participarea tuturor la vot. O să discutăm şi cu BEC să vedem în ce măsură propunerile noastre sunt în spiritul şi litera legii", a spus Meleşcanu la sediul BEC.

În privinţa creşterii numărului de secţii, el a precizat că "este o opţiune teoretică şi aceasta în condiţiile în care pe lege se dovedeşte că acest lucru este posibil, de a schimba regulile în timpul jocului".

Întrebat dacă are un proiect de ordonanţă de urgenţă, Meleşcanu a răspuns că vine cu toate proiectele pregătite, inclusiv cu un proiect pentru alocarea de bani.

"Cel mai bun lucru este ca faţă în faţă să discutăm direct, nu să spună unul şi altul să-i răspundă. De aceea am şi venit astăzi aici. Suntem două instituţii responsabile care au acelaşi obiectiv, de a asigura respectarea dreptului românilor de a putea vota. Să vedem împreună ce se poate face", a adăugat Meleşcanu.

------------

Traian Băsescu a declarat ieri că nu l-ar fi numit pe Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe, dar că o face, având în vedere urgenţa situaţiei. Preşedintele a spus: "Vreau să ştiţi, domnule ministru, că nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dumneavoastră la SIE. Dar o fac datorită urgenţei şi mai ales pentru că am rămas cu o declaraţie a dumneavoastră în minte - că, dacă aţi fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat cu votul din diaspora. Având încredere, totuşi, în ceea ce aţi spus public, vă invit să depuneţi jurământul".

Traian Băsescu a mai spus, la depunerea jurământului de învestitură a domnului Teodor-Viorel Meleşcanu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe, că demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe a intervenit prea târziu, întrucât acesta trebuia să-şi asume eşecul din data de 2 noaptea de după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când ar fi trebuit să îşi asume eşecul organizării scrutinului în diaspora.

Meleşcanu s-a aflat recent într-un conflict deschis cu preşedintele Traian Băsescu, după anunţul şefului statului că premierul Victor Ponta a fost ofiţer SIE.

În luna octombrie, preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit, la un post de televiziune, faptul că premierul Victor Ponta, candidat la alegerile prezideţiale, a fost ofiţer SIE şi a prezentat în sprijinul afirmaţiei sale o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.

El a spus, la Realitatea TV, că această Hotărâre nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, menţionând că dacă ar fi trecut, el ar fi respins-o şi a precizat că "Meleşcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu".

Traian Băsescu a făcut publică prima corespondenţă cu şeful SIE, din luna noiembrie 2013, în care îi cerea să spună dacă există miniştri ofiţeri sau foşti ofiţeri acoperiţi.

Traian Băsescu a spus: "Mi-a răspuns că este secret de stat. Preşedintele are acces la orice secret de stat. Preşedintele, în mod legitim a cerut o informaţie, mi s-a spus că este secret de stat. Or, acest lucru rămâne în istoria Serviciului, cred că este prima dată când un şef de stat cere informaţii de la un Serviciu, informaţie pe care o are, şi refuză".

"Relaţia lui Meleşcanu cu tata socru e de vină", a mai spus el.

Premierul Victor Ponta a anunţat că fostul şef al SIE, fost candidat la Preşedinţie, va fi în echipa sa de la Cotroceni, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru al Afacerilor Externe, menţionând că ministerul îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din acest an.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat, ieri, că Biroul Electoral Central trebuie să emită, urgent, o hotărâre care să permită MAE să înfiinţeze în mod legal noi secţii de votare în străinătate, susţinând că în lipsa acestei hotărâri nu pot fi înfiinţate legal noi secţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Meleşcanu a răspuns că vine cu toate proiectele pregătite, inclusiv cu un proiect pentru alocarea de bani."

    Ei, da. Asta-i solutia pentru fluidizarea procesului de votare si a iesi din aceasta situatie imposibila: Alegatorii vor fi intimpinati la poarta sectiei de votare si li se vor oferi bani ca sa renunte la vot. Cu acei care accepta se va inchia un contract. Curat, eficient, capitalist! :))  

    Minune mare. Basescu n-a profitat de prilejul neasteptat ivit si a renuntat la placerea de a ne oferi un spectacol de pomina, neacceptindu-l pe Melescanu. Oricum a facut-o cu multa greutate, fapt dovedit de emotia si neplacerea cu care a oficiat ceremonia de investire. Cuvintele-i stateau in git, parca gata, gata sa-l inece.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb