Corlăţean, despre Republica Moldova: "Faptul că au durat atât de mult negocierile, pentru mine a fost un semnal de alarmă"

Alexandru Costea
Politică / 24 ianuarie 2015

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, azi, că pentru el a reprezentat "un semnal de alarmă" durata lungă a negocierilor pentru formarea unui guvern în Republica Moldova, transmite Agerpres.

"Faptul că au durat atât de mult negocierile, de exemplu, pentru mine a fost un semnal de alarmă. Când ai ce se întâmplă la graniţele tale şi tu nu ai încă un guvern în funcţie, cu un ministru al Apărării, cu un ministru de Interne, un ministru de Externe, cu şefii serviciilor, toţi în funcţie şi care să şi funcţioneze, e o problemă", a afirmat Corlăţean, în cadrul Reuniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova şi România, eveniment organizat astăzi, la Bucureşti, de Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

El a explicat că, în actualul context, în care "Europa se reconfigurează" şi ţinând cont de situaţia din Ucraina, de atacurile teroriste de la Paris, autorităţile de la Chişinău vor trebui să aibă "un alt tip de conduită".

"Eu sper că noile autorităţi care se vor configura într-un guvern care va primi, probabil, votul Parlamentului, să înţeleagă că ce urmează presupune şi din partea autorităţilor un alt tip de conduită şi un alt tip de performanţă în guvernare şi un alt tip de a trata inclusiv disensiunile politice şi cele de ordin personal între lideri. Nu sunt naiv, ştiu ce înseamnă politica, e dură şi nu o dată chiar murdară. Într-un spaţiu ex-sovietic, de exemplu, lucrurile sunt complicate, sunt chestiuni de securitate acolo", a susţinut fostul şef al diplomaţiei de la Bucureşti.

Senatorul Titus Corlăţean a mai spus că Republica Moldova nu trebuie să facă vreo concesie în ceea ce priveşte priorităţile de integrare europeană.

"Poate că nu este chiar un lucru rău ca idee să poţi să încerci, dacă ai viziune şi ai pârghiile şi voinţa să faci aşa ceva, să relaţionezi, să ai un dialog în Parlament, chiar şi sub forma acestui acord de care am înţeles, dacă acest acord include priorităţile de integrare europeană şi nu face concesii la acest lucru", a adăugat Corlăţean.

El a subliniat sprijinul acordat de Bucureşti Chişinăului în direcţia integrării europene.

"Perioada care va urma va pune povara într-o măsură mai mare pe umerii autorităţilor Republicii Moldova şi noului guvern de la Chişinău, decât a fost cazul până acum. Noi, România, ne-am făcut datoria ca masă critică pentru a sprijini Moldova să ajungă la momentul Acord de asociere semnat, liber schimb, proceduri de ratificare care avansează, liberalizarea vizelor, intrarea în acest spaţiu care înseamnă acquis comunitar", a precizat fostul ministru român de externe.

PLDM şi PD au anunţat ieri un acord privind constituirea unei coaliţii parlamentare minoritare, excluzându-i pe liberali şi solicitând sprijinul comuniştilor şi al socialiştilor pentru votarea preşedintelui parlamentului şi învestirea Guvernului, relatează jurnal.md şi Unimedia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb