Irlanda a pus sub semnul întrebării joi ridicarea de săptămâna viitoare a aproape tuturor restricţiilor anticoronavirus, din cauza unei creşteri a numărului infectărilor, ministrul de finanţe Paschal Donohoe afirmând că revenirea tuturor angajaţilor la lucru cu prezenţă fizică este improbabilă, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Irlanda - notează Reuters - are una din cele mai ridicate rate de vaccinare anticoronavirus din lume, 92% dintre adulţi fiind vaccinaţi cu "schema completă", dar se confruntă în acelaşi timp cu una din cele mai ridicate rate de infectare cu COVID-19 din Europa, cu circa 400 de cazuri la 100.000 de oameni, în ultimele 14 zile.
În condiţiile intensificării spitalizărilor din cauza coronavirusului, deşi deocamdată mult sub vârfurile înregistrate şi anul acesta şi anul trecut, miniştrii irlandezi urmează să discute marţi despre o eventuală creştere a necesităţilor unităţilor de terapie intensivă, în perspectiva unui sezon de iarnă aglomerat.
Guvernul irlandez, care a impus unul din cele mai dure lockdown-uri din Europa, intenţiona să permită redeschiderea din 22 octombrie a cluburilor de noapte pentru prima dată după 20 de luni şi funcţionarea altor localuri la capacitate integrală, precum şi să se renunţe la cerinţa prezentării certificatului de vaccinare în baruri şi restaurante.
"Este posibil ca unele din restricţiile care urmau să fie ridicate să nu poată fi ridicate, fireşte că este posibil. Ne aşteptam ca cifrele (de infectare) să crească, problema este dacă vor creşte la un nivel care să impună o reevaluare", a declarat ministrul de externe Simon Coveney pe postul de radio Newstalk.
El a menţionat totuşi că guvernul ezită să devieze de la planul de redeschidere.
Întrebat dacă va avea loc o revenire majoră a angajaţilor la lucru de săptămâna viitoare, după redeschiderea treptată a birourilor în septembrie, ministrul de finanţe irlandez a afirmat că aceasta este "ceva mai puţin probabilă".
Sectoarele care ar putea fi afectate de aceste evoluţii au reacţionat cu consternare.
"Avem programate o serie întreagă de evenimente, am început să lucrăm la asta de şase săptămâni, ne-am reangajat tot personalul... Acum suntem devastaţi", a declarat pentru postul public RTE Ian Redmond, proprietarul unui club din Dublin.
"Vrem certitudini. Să ni se spună dacă putem deschide sau nu. Să lase asta până în ultimul moment nu este corect", a subliniat acesta.
1. dreptate
(mesaj trimis de finu în data de 14.10.2021, 15:41)
Daca rata de vacinare este asa de mare cum explica producatori vaccinurilor (in)eficienta acestuia in cazul cresterii ratei de infectare?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2021, 16:41)
Nu imi fac iluzii ca vreun irlandez va citi asta. Infectiile in vaccinati curg ca valurile. Daca Irlanda cu 4 la mie Israel 7 la mie, Lituania cu 8 la mie, si Romania vaccinata mult mai putin ca aceste tari are 6 la mie, atunci ceva este in neregula cu politica de combatere a pandemiei. Vaccinurile EVIDENT ca nu functioneaza pentru a controla pandemia. Daca mai vine vreun doctor sau oligofren bugetar la stat sa disemineze informatii false pe net, ii dam cu netul in cap. Ce pare ca obtin vaccinurile este o reducere (dar nu asa de mare pe cat este publicata) si o aplatizare a deceselor combinata cu o mutare a lor din galeata numita Covid in cele de boli cardio-vasculare si altele (cred ca mai multe cele din cauza long Covid decat ce rezulta direct din efectul vaccinului).
A spus-o Jurma, a spus-o si Lucian Duta, eu m-am mai exprimat. Politica de a acorda beneficii vaccinatilor pentru a trece de orice fel de control epidemiologic nu face decat sa permita virusului sa se transmita nestingherit. Si, in realitate, aceasta politica nu are ca efect decat IMUNIZAREA FORTATA de turma. Nu va scapa picior de vaccinat "relaxat". Toti vor lua SARS-CoV-2 in piept. Cine scapa, scapa, cine nu, il vom vedea in statisticile generale, de decese Covid (mai putin) DAR SI DE DECESE IN EXCES. Un vaccinat "relaxat" este o marfa la fel de buna ca un nevaccinat negationist pentru acest virus.
Numarul de infectari, reprezentat ca numarul cazurilor pozitiv testate si raportate de INSP in acea saptamana, impartit la dimensiunea grupului de vaccinati, respectiv nevaccinati. Se demonstreaza pentru a cincea saptamana consecutiv, in timpul valului 4 din Romania, ca cele doua categorii sunt la fel de vulnerabile la infectare si pot duce la raspandirea virusului in societate in aproape aceeasi masura (vi se va mai spune ca nevaccinatii au o fereastra de transmisibilitate de 5-6 zile iar nevaccinatii cu doua zile mai putin, dar este nesemnificativ, asa-i colonel Gheorghita?). Numai ca vaccinatii nu sunt testati decat daca sunt atat de fraieri incat sa declare ca au simptome si sa fie izolati in casa. Cei cu simptome mai usoare, nu vor declara nimic, vor merge in societate ca si cum nimic nu s-a intamplat. Doar cei cu simptome mai puternice, febra probabil vor declara celor de la DSP.
Rata infectiilor:
6-12 sep: 63 cazuri la 100 000 vaccinati si 83 cazuri la 100 000 nevaccinati
13-19 sep: 125 cazuri la vaccinati si 155 cazuri la nevaccinati
20-26 sep: 215 cazuri la vaccinati si 248 cazuri la nevaccinati
27-3 oct: 348 cazuri la vaccinati si 389 cazuri la nevaccinati
4-10 oct: 448 cazuri la vaccinati si 490 cazuri la nevaccinati
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2021, 01:03)
Asa cum am spus aici de atatea ori, vaccinatii sun laboratoare ambulante de producere si transmitere agresiva a proteinei spike, cea care cauzeaza Covidul! Irlanda ese doar un alt caz, din numeroasele cazuri care confirma aceasta regula!