Coronavirusul a reuşit să restrângă drepturile fundamentale ale oamenilor în majoritatea ţărilor democratice. Acesta a fost un prim pas. Acum se face următorul, o urmărire generalizată cu ajutorul telefoanelor inteligente. Scopul, evident, este unul nobil, menit să protejeze, dar semnele de întrebare se ridică precum o pădure. Încă se vorbeşte de protecţia datelor, dar realitatea ultimilor ani a arătat cum stă treaba cu datele personale şi "pierderea" lor chiar şi la cel mai înalt nivel.
Un grup de experţi europeni au anunţat că vor lansa în curând o tehnologie destinată smartphone-urilor pentru identificarea persoanelor care au intrat în contact cu oameni infectaţi cu coronavirus, ceea ce va ajuta autorităţile medicale să acţioneze rapid pentru a stopa răspândirea acestuia, transmite Reuters. Iniţiativa propune păstrarea unei evidenţe a momentului în care un smartphone intră în raza de acţiune a altui dispozitiv, astfel încât, în cazul în care o persoană este testată pozitiv, oamenii din jurul său cu risc de infecţie să poată fi identificaţi rapid.
Capacitatea de a urmări mai precis persoanele cu risc de infecţie ar putea face posibilă ridicarea restricţiilor la nivel naţional, care au dus la oprirea activităţilor economice în multe ţări. Iniţiativa europeană, denumită Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing, survine utilizării cu succes a telefoanelor inteligente în unele ţări din Asia pentru a urmări răspândirea virusului şi a aplica ordinele de carantină, deşi metodele lor încalcă normele europene stricte de protecţie a datelor. PEPP-PT, care reuneşte 130 de cercetători din opt ţări, îşi propune să-şi lanseze platforma până în 7 aprilie, a declarat Hans-Christian Boos, fondatorul companiei germane start-tech Arago şi membru al comisiei de consultanţă în domeniul digital al cancelarului Angela Merkel. "Bineînţeles, aş fi pregătită să o folosesc şi eu pentru a ajuta alte persoane", a spus Merkel. Epidemiologii spun că urmărirea contactelor unei persoane va deveni o armă vitală în prevenirea unor epidemii viitoare de COVID-19, boala asemănătoare gripei provocată de coronavirus, după ce restricţiile adoptate la nivel naţional vor reuţi să să încetinească răspândirea rapidă a virusului.
Noua platformă ar folosi în mod anonim tehnologia Bluetooth, cu respectarea Regulamentului general de protecţie a datelor (GDPR) al Uniunii Europene şi nu ar necesita urmărirea intruzivă a datelor despre locaţie. Ar înregistra conexiunile făcute între telefoanele inteligente pe un dispozitiv, şi nu pe un server central, timp de două săptămâni, folosind o criptare puternică. Doar autorităţile locale de sănătate, considerate persoane "de încredere", ar putea descărca datele, astfel încât să poată anunţa persoanele cu risc de infecţie şi să le spună să se izoleze. Un studiu realizat de cercetători ai Big Data Institute al Universităţii Oxford au declarat că, pentru ca sistemul să fie eficient, ar trebui să fie folosit de 60% din populaţia unei ţări. La această platformă tehnologică au lucrat Institutul german de cercetare Fraunhofer Heinrich Hertz împreună cu Vodafone şi alte companii. În acest scop au fost recrutaţi voluntari din armata germană, pentru a măsura modul în care diferitele mărci de smartphone comunică între ele. Proiectul PEPP-PT este similar cu aplicaţia TraceTogether din Singapore, dar diferă în anumite privinţe: folosind codurile de ţară poate funcţiona peste graniţe, a declarat Thomas Wiegand, şeful Fraunhofer HHI. Separat, un grup de startup-uri din Berlin a anunţat că intenţionează să lanseze propria sa aplicaţie de urmărire a contactelor, numită Healthy Together, săptămâna viitoare.
Scepticii susţin că Iadul este în continuare pavat cu bune intenţii.
1. Nu intrati in jocul Fiarei
(mesaj trimis de Cristian în data de 03.04.2020, 10:53)
Nu intrati in jocul #Fiarei... Intr-o astfel de epidemie, ORICUM (cu toata izolarea si armata) in cca. 6 luni se viruseaza 80% din populatie.. ceea ce inseamna ca trackingul va fi generalizat. Plus stigmatizarea populatiei identificata electronic ca fiind infectata cu virus.. oamenii aia cum vor fi priviti in societate de catre semenii lor?
Eu zic ca a venit momentul ca guvernele sa recunoasca ca democratia a apus si sa recunoasca ca e vremea cipului biometric.. Orice intarziere nu-si are rostul... Tot acolo vom ajunge.
1.1. da bravo (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de john în data de 03.04.2020, 12:21)
mai lasă-mă cu scenariile asta apocaliptice. Eu deja am inceput sa nu mai cred nimic până nu sunt pus în fața faptului. In caz că vor "centralizarea datelor"pe vreun cip și să mă cipeze ca pe vaci, îți dai seama că voi refuza. ce plm e așa de greu? dar până nu sunt pus în fața faptului, mă lasă-mă cu poveștile astea că mă ia greața.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2020, 13:59)
Care 80% apocalipticule! Nu este in acest moment nici 1 la mie din populatie, dupa 3 luni de raspandire. Iar evolutia nu mai este exponentiala in multe locuri de pe glob.
2. nu consum smartphone
(mesaj trimis de Vali în data de 03.04.2020, 19:52)
eu am nokia 3310 non smart phone
si ma doare la telefon de smartphone-uri
am fost destul de istet cat sa nu imi iau smart phone... nu consum mizerii smart.... smart phone, smart watch, smart home, etc....
Eu sunt destul de istet cat sa nu am nevoie de smart-uri ! :))))))))))))))))))))))))))
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Sulaina Channel penalist în data de 03.04.2020, 23:51)
Esti prost gramada...te poate localiza cu orice telefon nu e nevoie sa fie smart...pe asta si mizeaza securistii pe "non smart" idioti ca tine
2.2. Si intrucat "se stie"... (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 04.04.2020, 19:13)
... ca viata fara telefon mobil este absolut IM-PO-SI-BI-LA...
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Sulaina Channel penalist în data de 04.04.2020, 22:55)
Esti prea subtil...sau doar prea prost. Ce ai vrut sa spui ca poti sa renunti la telefon pentru a nu fii urmarit :-)? Asa este dar vad ca tu nu ai renuntat nici macar la internet iar adresa de IP este echivalentul SIM-ului. In plus pana la 5G, aria de localizare a unui SIM este de ordinul Km patrati pe cand cu adresa de IP te pescuieste direct de la carciuma din centrul vechi de unde tragi pe nas...
3. fără titlu
(mesaj trimis de mircea în data de 03.04.2020, 22:06)
Cititi sau priviti cum se fac cumpărăturile în Suedia și apoi....gândiți, cu sau fără smartphone!
4. fără titlu
(mesaj trimis de razmataz în data de 04.04.2020, 10:22)
Oricum suntem urmariti de cand cumparam un mobil, fie el smart or nesmart, ideea asta cu coronavirusul e un pretext de a ‘legifera’ aceasta urmarire!
Bine ati venit in noua ordine mondiala...ne pregatesc pas cu pas, urmeaza aparitia celor pe care noi toti stim ca exista, dar pe care ‘nimeni’ nu ia vazut! ????
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2020, 19:32)
Urmarirea convorbirilor se facea si înainte de aparitia telefoanelor mobile,atunci cand le foloseam pe alea cu rotita!