Coronavirusul "îmbolnăveşte" milioane de companii

Ziarul BURSA #Companii / 19 februarie 2020

Coronavirusul "îmbolnăveşte" milioane de companii

Epidemia provocată de noul coronavirus şi blocarea unei porţiuni uriaşe din China ar putea afecta peste 5 milioane de companii la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Dun & Bradstreet.

Firma a analizat provinciile din China cele mai afectate de virus şi a constatat că sunt conectate puternic la reţeaua de afaceri globală. În regiunile cu cel puţin 100 de cazuri confirmate la data de 5 februarie se află peste 90% din toate companiile active din China, potrivit raportului, iar circa 49.000 de companii din aceste regiuni sunt divizii şi filiale ale unor companii străine. Aproape jumătate (49%) dintre companiile cu filiale în regiunile afectate au sediul central în Hong Kong, în timp ce companiile americane reprezintă 19%, cele japoneze 12%, iar cele germane 5%. Potrivit datelor oficiale publicate luni de autorităţile din China, în ţară erau confirmate peste 70.000 de cazuri, care au provocat moartea a 1.770 de persoane. Potrivit news.ro, cercetătorii firmei Dun & Bradstreet au descoperit că cel puţin 51.000 de companii din lume, dintre care 163 sunt incluse în topul Fortune 1000, au cel puţin un furnizor de rangul întâi în regiunile afectate, în timp ce cel puţin 5 milioane, dintre care 938 în Fortune 1000, au cel puţin un furnizor de rangul al doilea. Impactul asupra afacerilor din China şi din restul lumii determină deja revizuirea în scădere a estimărilor referitoare la reşterea economică din acest an. Într-o cercetare, agenţia de rating Moody's a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale cu două zecimi de punct procentual. Agenţia anticipează că economiile din G20 vor consemna un avans economic de 2,4% în 2020, în timp ce creşterea economiei chineze va încetini la 5,2%. Această estimare porneşte de la presupunerea că răspândirea virusului va fi ţinută sub control în primul trimestru, iar activităţile economice vor reveni la normal în trimestrul al doilea. Însă, dacă ritmul îmbolnăvirilor nu va scădea, iar bilanţul deceselor va continua să crească, impactul economic va fi mult mai grav.

Raportul realizat de Dun & Bradstreet arată că cele mai mari cinci sectoare economice, care reunesc peste 80% din afacerile din provinciile afectate de epidemie, sunt serviciile, comerţul en-gros, industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi serviciile financiare. Provinciile afectate de epidemie Guangdong, Jiangsu, Zhejiang, Beijing şi Shandong reunesc 50% din forţa totală de muncă şi 48% din volumul total al vânzărilor din economia chineză. Studiul mai arată că economia chineză reprezintă circa 20% din PIB-ul global, iar analiştii estimează că dacă epidemia va continua şi dincolo de vară, "efectul de cascadă" ar putea încetini cu circa un punct procentual creşterea economiei globale.

Veniturile Apple vor avea de suferit

Veniturile Apple din al doilea trimestru al acestui an fiscal vor avea de suferit de pe urma coronavirusului. Într-o conferinţă extraordinară cu investitorii, Apple a avertizat că nu-şi va putea atinge propriile predicţii pentru Q2. Iar asta strict din cauza efectelor create de coronavirus. În primul rând, din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii virusului, stocurile pentru iPhone sunt limitate la nivel global. Furnizorii de componente pentru iPhone, deşi au început să-şi redeschidă unităţile, o fac mult mai lent decât se anticipa. Ca urmare, în unele regiuni Apple nu va putea satisface cererea. În al doilea rând, vânzările sunt afectate direct în China din cauza magazinelor închise. Apple spune că a început să-şi redes­chidă magazinele, dar procesul decurge încet din considerente legate tot de coronavirus. Toate acestea vor afecta negativ veniturile Apple din trimestrul care se va închide în martie. Conferinţa extraordinară a fost organizată pentru ca aceste informaţii să le fie comunicate inves­titorilor. Cu aceeaşi ocazie, Apple a spus că va creşte sumele de bani pe care le donează pentru lupta împotriva coronavirusului, însă nu a dat o cifră concretă în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb