• COSMOTE ROMÂNIA: Servicii 3G în peste 300 de localităţi
Cosmote România a lansat, ieri, serviciile de comunicaţii de generaţia a treia (3G), care permit clienţilor acces mobil la Internet la viteze de până la 21,6 Mbps, tariful unui abonament începând de la 11,9 euro/lună (TVA inclus), a anunţat operatorul. Reţeaua 3G a Cosmote România acoperă aproximativ 58% din populaţia României şi oraşele Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Craiova, Braşov, Moineşti, Olteniţa şi Orăştie, precum şi alte aproximativ 300 de localităţi.
"Serviciile 3G de internet mobil în bandă largă Cosmote România sunt disponibile prin intermediul soluţiilor Connect 3G (...), care permite cel mai mare transfer de date cu viteze de până la 21,6 Mbps la cel mai avantajos preţ, respectiv 11,9 euro/lună, TVA inclus, pentru trafic de 5GB", se arată într-un comunicat al operatorului.
Complementar cu lansarea serviciilor 3G, în magazinele Cosmote este disponibilă o nouă soluţie de conexiune la Internet pentru laptop-uri prin intermediul Connect EVDO, care asigură viteze de acces de până la 3,1 Mbps. În plus faţă de 3G, în magazinele operatorului sunt disponibile servicii de internet prin intermediul reţelei CDMA cu viteze de până la 3,1 Mbps. De asemenea, compania şi-a îmbunătăţit reţeaua de date GPRS existentă la EDGE. Serviciile 3G furnizate Cosmote România sunt disponibile şi în roaming, în 30 de ţări, prin intermediul a 37 de operatori.
• DELTA ACM 93: 100 de case construite în acest an
Compania de construcţii Delta ACM 93 Bucureşti, specializată în lucrări de infrastructură, intră pe segmentul rezidenţial şi vrea să construiască case ieftine, la comandă, estimând că va contracta aproximativ 100 de unităţi în acest an şi 200-250 în 2011. Proiectul va fi lansat oficial la sfârşitul lunii aprilie, iar primele locuinţe vor avea un preţ promoţional de 59.000 de euro, a declarat proprietarul companiei, Florea Diaconu, citat de Mediafax. Compania a contractat deja 11 unităţi şi estimează că va realiza aproximativ 100 de case în acest an şi 200-250 în 2011.
"După finalizarea promoţiei, preţul de vânzare va creşte cu 2.000-3.000 de euro, la care se va adăuga şi costul de transport", a spus reprezentantul Delta. El a precizat că locuinţele pot fi comandate oriunde în ţară, şi sunt realizate într-un termen redus, utilizând prefabricate la o baz[ de producţie a companiei din Ilfov.
"Nu ne-am propus să începem dezvoltări imobiliare. Sunt convins ca am avea clienţi, dar băncile nu finanţează şi nu dorim să facem asemenea investiţii din fonduri proprii", a spus şeful Delta. Totuşi, compania are în vedere realizarea unui proiect propriu redus, de patru blocuri, pe un teren de un hectar, dar lucrările vor fi iniţiate atunci când Delta va putea finanţa investiţia.
Pe de altă parte, Diaconu susţine că în piaţă există cereri din partea unor dezvoltatori pentru contractarea unor lucrări de peste zece milioane de euro, pentru proiecte de birouri, în Capitală sau Craiova.
Afacerile companiei s-au redus cu 10-15% anul trecut, de la 417 milioane lei în 2008, dar Delta mizează pe stagnarea rulajului în 2010 şi o creştere de minim 5% anul viitor.
Potrivit şefului Delta, vârful crizei va fi atins în această vară, după care situaţia se va îmbunătăţi, unul dintre factori fiind lansarea în execuţie a mai multor lucrări deja licitate, finanţate cu fonduri europene.
Compania are o bază de producţie de 12 hectare în Popeşti-Leordeni, pe un teren de 20 de hectare, şi o alta în Balş (Olt).
Delta a alocat 25 milioane de euro în dezvoltarea bazei din Ilfov în ultimii patru ani, şi intenţionează continuarea investiţiilor. Compania deţine în respectiva locaţie utilaje şi unităţi de producţie de beton, asfalt, emulsii, bitum modificat sau prefabricate.
Diaconu spune că Delta este interesată şi de participarea la lucrări în afara României. "Ne uităm peste gard, pentru că vrem să facem şi această şcoală", a mai spus reprezentantul constructorului.
• BNP PARIBAS: Suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti, în creştere cu 20%
Suprafaţa de spaţii de birouri tranzacţionată în Bucureşti în primul trimestru a fost de circa 63.000 de metri pătraţi, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar chiria medie s-a redus în ultimul an cu 15-25%, potrivit datelor BNP Paribas Real Estate România.
"Primul trimestru din 2010 a înregistrat o activitate de închiriere mai crescută comparativ cu 2009, aceasta fiind susţinută de relocările chiriaşilor. Comparativ cu primul trimestru din 2009, volumul închirierilor a crescut cu 20%, ajungând la aproximativ 63.000 metri pătraţi", se arată într-un comunicat al companiei de servicii de consultanţă. Deşi s-a înregistrat o creştere a activităţii de tranzacţionare de la începutul anului, nivelul închirierilor se menţine sub cel din 2008.
În ceea ce priveşte chiriile, acestea au avut o evoluţie puternic descendentă, în special în prima parte a anului trecut, astfel că, în anul încheiat la 31 martie 2010, acestea au scăzut cu 15-25%, în funcţie de calitatea, localizarea şi gradul de ocupare al proprietăţii.