• ORANGE ROMÂNIA:Venituri în scădere cu 10% în T1 2010
Operatorul de telefonie mobilă, "Orange" România, a înregistsat, la sfârşitul lunii martiea acestui an, o creştere de 7% a numărului de clienţi faţă de perioada similară a anului precedent. Cu toate acestea, veniturile companiei au scăzut la 237 milioane euro, rezultatele fiind cu 10% mai slabe decât în primul trimestru din 2009.
"Creşterea bazei de clienţi cu abonamente şi stabilizarea veniturilor sunt indicatorii care au marcat performanţa companiei în primul trimestru al anului, în ciuda sezonalităţii acestei perioade", a declarat Thierry Millet, CEO "Orange" România, care susţine că îmbunătăţirea evoluţiei veniturilor confirmă perspectiva de stabilizare economică din acest an.
Numărul de clienţi broadband a crescut cu 40% faţă de primul trimestru al anului precedent, depăşind 2,64 milioane. Ponderea veniturilor din serviciile de date a fost de 13,8% în veniturile din servicii raportate în primele trei luni ale anului, aceasta fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi vânzările de smartphone-uri au avut o evoluţie pozitivă, dublându-se faţă de primul trimestru din 2009. (Cosmina Capalău)
• LG: Rezultate în creştere în primul trimestru din 2010
Vânzările globale consolidate ale companiei LG Electronics au crescut cu 28%, în primul trimestru din 2010, comparativ cu primul trimestru din anul anterior, ajungând la 11.9 miliarde dolari. Profitul operaţional a ajuns la 462 milioane dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 26% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Compania a înregistrat o creştere a profitului net ajungând la 590 milioane dolari, comparativ cu scăderea de 142 milioane dolari înregistrată anul anterior. Profitul net înregistrat de LG s-a datorat şi celor 191 milioane dolari provenite din acţiunile companiilor afiliate la nivel global.
Compania estimează rezultate în creştere pentru al doilea trimestru din 2010, odată cu revenirea economiei la nivel mondial şi începerea sezonului de vârf pentru segmentul de climatizare.
• Unilever:Profitul net a crescut la un miliard de euro
Profitul net al Unilever, al treilea mare producător de bunuri de consum la nivel mondial, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 31%, la puţin peste un miliard de euro, în condiţiile în care cifra de afaceri s-a majorat cu 6,7%, la 10,1 miliarde de euro.
"Creşterea a fost sprijinită de accelerarea ritmului inovării şi de introducerea unor branduri pe pieţe noi. Creşterea a fost puternică în special pe pieţele emergente, în pofida intensificării competitivităţii. Am continuat să investim mai mult în publicitate şi promoţii. Marjele operaţionale s-au îmbunătăţit, de asemenea, în parte datorită programelor de reducere a cheltuielilor şi preţurilor mai mici la materii prime", se arată în raportul financiar al Unilever pentru primele trei luni ale acestui an, citat de Mediafax.
Profitul operaţional al grupului a avansat în perioada ianuarie-martie cu 17%, la 1,4 miliarde de euro. Vânzările din activităţile de bază au urcat, în acelaşi timp, cu 4,1%.
• PLANORAMA: Piraeus Bank îi acordă credit pentru reluarea lucrărilor
Piraeus Bank acordă o finanţare de 2,5 milioane euro firmei Euro Habitat pentru reluarea lucrărilor la proiectul imobiliar Planorama din cartierul Colentina, primele apartamente urmând să fie livrate la sfârşitul lunii mai. "Euro Habitat a semnat actul adiţional care asigură finanţarea necesară pentru reluarea lucrărilor în proiectul Planorama", se arată într-un comunicat al BSR Europe, administratorul proiectului.
Potrivit Mediafax, conform planului de desfăşurare a proiectului, suma va fi pusă la dispoziţia dezvoltatorului în termen de câteva luni, în această perioadă investitorul urmând să cofinanţeze proiectul din surse proprii.
Cartierul este format din patru clădiri, primele două fiind deja în stadii avansate de finalizare. Primul imobil a fost deja conectat la electricitate şi s-au semnat contracte cu o serie de subcontractori pentru terminarea lucrărilor şi predarea apartamentelor. "În aceste săptămâni se desfăşoară licitaţia pentru a alege contractorul pentru finalizarea celei de-a doua clădiri. Predarea apartamentelor în primul imobil este prevazută să înceapă la sfârşitul lunii mai şi se va finaliza la sfârşitul lunii iulie", se menţionează în comunicat.
Proiectul Planorama a fost anunţat încă din anul 2005 şi prevede construcţia a 1.100 de locuinţe în patru blocuri. Însă niciun apartament nu a fost livrat către cumpărători, deşi construcţia trebuia să fie finalizată încă din 2007.
• VINCI-AKTOR: Ministerul Transporturilor nu a putut schimba prevederile financiare pentru Comarnic-Braşov
Prevederile financiare ale contractului semnat cu Vinci-Aktor pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov trebuiau revizuite în contextul crizei economice. Acest lucru nu a fost posibil deoarece procedura de dialog competitiv a fost lansată înainte de criză, de Ludovic Orban, fostul ministru al Transporturilor, a declarat, ieri, Cristina Trăilă, şeful Autorităţii care reglementează Achiziţiile Publice (ANRMAP).
Potrivit Mediafax, domnia sa a explicat: "Procedura de dialog competitiv se derulează pe parcursul a trei etape. Din păcate, în această procedură, cele trei etape s-au desfăşurat pe parcursul a două guvernări. Spun < din păcate > pentru că nu există o strategie coerentă în acest sens. Ceea ce se pare că a negociat ministrul Ludovic Orban la acel moment nu a mai putut fi, din punct de vedere financiar, susţinut ulterior. Era o etapă epuizată la acel moment, astfel încât ulterior ministrul Berceanu a trebuit să reia procedura de unde rămăsese, continuând-o în acest fel, pentru că, odată epuizată o etapă nu ai cum să te întorci. Criza economică este la un anumit nivel, condiţiile financiare şi bancare s-au schimbat, iar aceste lucruri nu au mai putut fi negociate în etapele următoare".
Astfel, orice solicitare ulterioară a grupului Vinci-Aktor nu putea fi renegociată dacă nu exista, iniţial, în caietul de sarcini. Consorţiul Aktor-Vinci a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că a renunţat la contractul de construcţie în concesiune a tronsonului Comarnic - Braşov, în valoare de 1,5 miliarde de euro, prin denunţarea unilaterală. Ulterior, grupul elen Ellaktor, din care face parte compania de construcţii Aktor, a informat că aceste contract de construcţie în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov de către consorţiul Aktor-Vinci a fost anulat deoarece statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a condus la imposibilitatea de a obţine finanţare.