Suprafaţa de birouri tranzacţionată în afara Bucureştiului în primele nouă luni ale anului a totalizat 14.150 de metri pătraţi, în creştere de aproape trei ori faţă de anul trecut, cea mai mare parte în Iaşi, Sibiu şi Cluj-Napoca, arată o analiză a Esop Consulting l CORFAC International. Pe primul loc după suprafaţa de birouri tranzacţionată se află oraşul Iaşi, cu 4.420 metri pătraţi, pe locul doi Sibiu (3.900 metri pătraţi) şi pe locul trei Cluj Napoca (3.500 metri pătraţi). Acesta reprezintă cel mai mare volum de tranzacţii de birouri din afara Capitalei în ultimii trei ani, depăşind ca volum recordul de 10.572 metri pătraţi înregistraţi în 2011. Faţă de 2012, în primele nouă luni din 2013 s-au tranzacţionat aproape de trei ori mai multe spaţii de birouri în afara Capitalei.
Timişoara deţine recordul ca număr de tranzacţii, şase - două în trimestrul trei şi patru în trimestrul doi, în total acestea au adunat însă doar 2.053 metri pătraţi, ceea ce poziţionează oraşul pe locul patru în topul celor mai căutate oraşe pentru birouri, în afară de Bucureşti.
"Iaşiul este primul în topul la nouă luni din 2013 pentru că este un centru universitar important, dar mai ales pentru că în ultima perioadă aici s-au livrat proiecte importante de birouri care au mărit suprafaţa spaţiile de birouri de calitate. Dar competiţia între oraşe continuă. Un client care intenţionează să deschidă un call center caută în acest moment concomitent un spaţiu de birouri de 2.000 mp în Cluj Napoca şi Timişoara, urmând să ia o decizie după ce va analiza selecţia de oferte pe ambele oraşe şi de câteva criterii legate de piaţa muncii din cele două oraşe", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l CORFAC International, citat de Mediafax.
Potrivit Esop, una din principalele cauze ale acestei extinderi în afara Bucureştiului o constituie competiţia în creştere pe piaţa muncii, în special pe segmentul IT&C. Dacă înainte de criză companiile preferau să aibă sediul central sau operativ aproape în exclusivitate în Bucureşti, din 2010 marile oraşe au început să fie căutate, mai ales pentru birouri pentru companii de IT sau back office pentru servicii de consultanţă.