Corupţia, situaţia minorităţilor, cazul Roşia Montana - în atenţia organismelor europene

Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2005

Corupţia, situaţia minorităţilor, cazul Roşia Montana şi situaţia persoanelor cu handicap sunt problemele pe care parlamentarii europeni le consideră cele mai grave în ceea ce priveşte îndeplinirea de către România a criteriilor de integrare în Uniunea Europeană, au declarat ieri observatorii liberali în Parlamentul European (PE).

"Corupţia şi Roşia Montana sunt cuvintele pe care ei ştiu să le pronunţe foarte bine în română", a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul liberal Adrian Cioroianu, citat de Rompres.

El a arătat că dacă pînă în primăvară România nu va da semne foarte clare de începere a unor anchete de mare corupţie, situaţia ţării noastre în relaţiile cu Uniunea Europeană va fi una dificilă.

De asemenea, Adrian Cioroianu a atras atenţia că parlamentarii europeni sunt foarte îngrijoraţi de respingerea de către Senat a legii privind statutul minorităţilor naţionale, la nivelul PE existînd sentimentul că în România nu există suficientă voinţă politică pentru ajungerea la un acord şi adoptarea acestui proiect de lege. Adrian Cioroianu a subliniat că PE nu cere adoptarea statutului minorităţilor în forma înaintată de UDMR, ci doreşte şi luarea în calcul a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Percepţia este, însă, că România are o problemă la capitolul minorităţi, iar parlamentarii europeni au fost foarte surprinşi să afle că alte minorităţi decît cea maghiară nu susţin proiectul, a spus Cioroianu. El a avertizat că această lege trebuie adoptată pînă în februarie 2006, pentru a nu crea probleme majore ţării noastre şi pentru a dovedi că există suficientă maturitate politică.

Euro-observatorii liberali consideră că în discursurile europarlamentarilor criteriile sociale devin din ce în ce mai importante, una dintre problemele semnalate în ceea ce priveşte România fiind situaţia persoanelor cu handicap. Totodată, cazul Roşia Montana tinde să fi văzută ca o problemă deosebit de gravă, ca şi incapacitatea de a absorbi fondurile europene - dovedită şi de modul în care funcţionează agenţiile de plăţi - sau protecţia drepturilor de autor, au semnalat euro-observatorii liberali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb