Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) îşi exprimă îngrijorarea în legatură cu evoluţia tarifelor RCA, precum şi cu privire la situaţia financiară a companiei la care sunt asigurate RCA 4 din 10 autovehicule din România, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit comunicatului. în acest sens, COTAR a transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României, inclusiv preşedintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, o solicitare de audiere a persoanelor vinovate de majorarea cu 40% a preţului RCA şi de prăbusirea societăţii de asigurări Euroins.
"Domnule Preşedinte Marcel Ciolacu, nu mai putem pune batista pe ţambal asa cum Parlamentul României, Direcţia Naţională Anticorupţie şi DIICOT au procedat până acum, în jaful numit City Insurance. Cei 10 milioane de şoferi din România care astăzi plătesc un preţ al RCA majorat cu 200%, la care se adaugă majorarea preţului RCA cu încă 40% de zilele trecute, vor să ştie vinovaţii. Acest popor, care anul viitor se prezintă la urnele de vot, merită mai mult respect din partea instituţiilor româneşti!", a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.
Executorii judecătoreşti se află deseori în situaţia de a nu mai găsi bani în conturile societăţii Euroins, existând suspiciuni că aceşti bani sunt transferaţi de către asigurător în afara ţării, se mai precizează în sursă.
Ca efect al dezastruoasei supravegheri a pieţei de asigurări desfăşurată în ultimii ani, care a permis falimentul asigurătorului City Insurance şi dispariţia din conturile din România ale acestui asigurător a peste 1 miliard de euro, fără ca reasiguratorul societăţii City Insurance să plătească măcar un leu, astăzi asistăm la reeditarea acelui episod, cu un nou protagonist de acelaşi calibru.
Doar că între timp, preţurile RCA au crescut, potrivit comunicatului, cu 200%, până acum câteva zile, când ASF a anunţat noi scumpiri cu până la 40% ale acestui produs de lux, dar obligatoriu.
COTAR atarge atenţia că încă de anul trecut executorii judecătoreşti s-au aflat de multe ori în situaţia de a nu mai găsi bani în conturile societăţii Euroins, atunci când încearcă să pună în executare hotărâri judecătoreşti prin care instanţele obligă asigurătorul rău-platnic la plata sumelor datorate către păgubiţi.
În ultimii ani, brokerii de asigurări au primit numeroase adrese din partea societăţii Euroins, prin care li se solicita ca decontul primelor de asigurare să se efectueze peste noapte în noi şi noi conturi deschise la diverse bănci, pentru ca executorii judecătoreşti să aibă mari dificultăţi în a identifica aceste conturi şi a institui popriri. Executorii judecătoreşti au ajuns să utilizeze procedura terţului poprit, adică pun poprire pe conturile brokerilor de asigurări (terţi) care încasează banii din poliţele RCA pentru societatea Euroins, continuă sursa.
În acest sens, COTAR a prezentat un document ilustrativ, din data de 2 martie 2023, când un executor judecătoresc a dispus: "executarea silită prin înfiinţarea de îndată a popririi şi indisponibilizarea tuturor sumelor de bani şi a altor bunuri mobile incorporale, prezente şi viitoare pe care le datoraţi, cu orice titlu, debitorului S.C. EUROINS România Asigurare - Reasigurare S.A., cu sediul în (...) până la încasarea sumei totale de 20.218,79 lei."
Această societate de asigurări "supravegheată" de ASF încasează în fiecare zi lucrătoare aproape 2 milioane de euro, care ulterior sunt scoşi din România sub ochii autorităţii mai sus menţionate, care alege mereu să rămână pasivă, aşa cum face şi altă autoritate care ar trebui să acţioneze în astfel de situaţii, respectiv Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
Adevărul despre solvabilitatea reală a acestei societăţi de asigurări nu este cel comunicat nici de către eşuatele instituţii româneşti şi nici de către acţionarii asigurătorului. Realitatea sumbră cu privire la solvabilitatea Euroins o cunosc băncile la care aceasta îşi mută conturile periodic, precum şi executorii judecătoreşti care întâmpină mari probleme atunci când trebuie să pună în executare hotărâri judecătoreşti împotriva asigurătorului, se mai arată în comunicat.
Practic, încă de acum 3 ani instituţiile româneşti (i)responsabile de supravegherea financiară a acestui asigurător cunoaşteau atât contractele de reasigurare cu probleme ale societăţii de asigurări, cât şi tranzacţiile REPO şi împrumuturile intra-grup realizate de către societate, precum şi o importantă lipsă de lichiditate, după cum a scris în luna Iunie 2020, pe pagina sa de Facebook, un actual membru neexecutiv din conducerea ASF (mesajul fiind ulterior şters):
"O societate de asigurări din Bulgaria, campioană absolută în piaţă la numărul de petiţii înregistrate la ASF de anul trecut până în prezent, a demarat o campanie de denigrare în Ziua News la adresa mea. Motivul din spatele campaniei de presă îl reprezintă faptul că am propus majorarea amenzii în Consiliul ASF, atunci când am discutat anul acesta raportul de control al societăţii, de la 500.000 lei la 1.000.000 lei. Am considerat ca subadecvarea rezervelor de daună cu peste 100 milioane lei reprezintă o faptă gravă, lucru ilustrat şi de faptul că această societate este campioana absolută la petiţii. Propunerea mea nu a avut câştig de cauză în Consiliul ASF, dar se pare că a deranjat.
COTAR a semnalat tuturor autorităţilor, inclusiv domnului Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor, faptul că situaţia de faţă este mult mai gravă decât în cazul City Insurance, iar fiecare zi care trece fără a trage la răspundere conform legii pe cei vinovaţi, provoacă celor 10 milioane de proprietari de autovehicule din România dificultăţi tot mai mari în a achita achita asigurarea RCA - acest produs de lux care, deşi e obligatoriu prin lege, a ajuns să nu mai ofere nicio protecţie şi niciun dept la despăgubire, din cauza unei pieţe de asigurări cartelizate şi nesupravegheate, se mai arată în comunicat.
"O societate de asigurări care vinde poliţei de jumătate de miliard de euro anual şi care astăzi nu mai are bani în conturi, reprezintă o adevarată problemă naţională, pentru că acei bani erau destinaţi plăţii daunelor, nicidecum pentru achiziţia unei companii de energie în Bulgaria! Cine plăteşte acei bani, domnule Ciolacu?", a transmis Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.
La fel ca în cazul companiei City Insurance, actuala conducere a companiei Euroins trebuie urgent suspendată din funcţie pentru a pune capăt operaţiunilor de transfer în străinătate a milioanelor de euro încasate zilnic de acest asigurător din vânzarea de poliţe RCA în România. De asemenea, trebuie instituite interdicţiile de a dispune de active iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor trebuie să preia urgent conducerea companiei de asigurări.
"Anul viitor urmează mai multe rânduri de alegeri, iar cei peste 500.000 de păgubiţi RCA, precum şi cei 10 milioane de soferi votanţi din România, afectaţi în mod direct de creşterea RCA, nu vor uita responsabilii, atunci când îşi vor reînnoi RCA-ul!", a mai precizat Vasile Ştefanescu, Preşedinte COTAR.
1. Toți banii sunt la locul lor
(mesaj trimis de Executorul în data de 14.03.2023, 11:43)
Toți banii lui Euroins sunt la locul lor, in Bulgaria.
Ma întreb ce control face in realitate ultra coruptul ASF?
Am înțeles ca ei nu fac verificări efective, ci doar solicita documente și le iau de bune.
Așa a procedat Astra, Carpatica, City Insurance și acum Euroins.
Am impresia ca generalul SRI gușat de la cabinetul președintelui ASF se ocupa doar sa țină de 6 la Hoții și sa își ia partea de cașcaval! Bravo Marcule! Bravo securistule Voinescu!
1.1. Putina decenta, va rugam! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Salariat ASF în data de 14.03.2023, 16:23)
Dar domnilor, nu va lăsați prada emoțiilor, conducerea ASF este formată din specialiști integri, oameni pregătiți care știu cum sa gestioneze astfel de situații complicate pentru oamenii de rand. Prețurile RCA nu au crescut, vi se pare vouă din cauza emoțiilor de profani.
Aveți încredere in salariații ASF ca își fac datoria cu onestitate și înalt profesionalism științific.
Nicu Marcu, Președinte ASF
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2023, 11:54)
Jaf in asigurari marca ASF. Incompetenta si complicitate.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2023, 13:46)
Pe piata asta a asigurarilor s-au adunat toti smecherii si teparii.
Numai cine nu vrea, nu da tunuri si fuge!
4. Atenție sporita
(mesaj trimis de Specialistul în data de 14.03.2023, 21:42)
COTAR, condusa de șoferul și mecanicul suprem, este în totalitate pregătit în ceea ce privește Piața Financiara. De frica pierderii puterii supreme, a început sa denigreze entitățile care nu au sprijinit și încurajat fraudele din Piața Asigurărilor. Cum cineva are curajul sa înfrunte hoția, hoooopaaaa....vine denigrarea la comanda. Și mai apar și latraretii care vaaaai....au încredere în autorități, latrareti care au uitat ca acum ceva timp au fost controlați de MASCATI ca încheiau polițe de locuințe fără a respecta legea autorității pe care acum o susține și o respecta foarte muuuult. Este jalnic ca se dorește a se majora prețul RCA prin denigrari abuzive la adresa asigurătorului care încă mai are preturi RCA pentru buzunarele romanilor. Jalnici sunteți voi aceștia care acționați la comanda lui PANDELE....prietenul știți voi cui!!!!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2023, 21:48)
Bravoooo....bine zici!
5. Alo, Nicu Marcu
(mesaj trimis de Mihai în data de 15.03.2023, 00:10)
Alo, Nicu Marcu? Tu mai treci din când în când pe la serviciu să-ți încasezi salariul ăla de nesimțit, pentru care tii partea hoților si pungasilor? Sper că brațul lung al legii sa te ajungă cât de curând, spurcăciune!