Primăria oraşului Covasna va demara curând, noi lucrări de investiţii ale drumurilor din Staţiunea balneoclimaterică Covasna. Un număr de 11 străzi din oraş, în lungime de peste 6,5 km, se vor adăuga reţelei stradale reabilitate prin POR 2007-2013, în urmă cu doi ani, şi vor completa astfel procesul de dezvoltare turistică a oraşului. Este vorba despre proiectul "Reabilitarea infrastructurii rutiere în staţiunea balneoclimaterică Covasna", finanţat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 7, privind diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului. Bugetul total al acestei cereri de finanţare este de 19.041.336,53 lei, din care valoarea eligibilă este de peste 18,66 milioane lei, contribuţia beneficiarului fiind de 380.826,73 lei.
Edilii apreciază că va creşte numărul mediu de salariaţi în cadrul staţiunii balneoclimaterice Covasna, ceea ce va duce la creşterea gradului de ocupare a populaţiei din zonă şi, implicit, la un nivel de trai mai ridicat. În acelaşi timp, se anticipează şi creşterea numărului de operatori economici din zona oraşului care îşi desfăşoară activitatea în domeniul turistic şi în sectoarele adiacente. Pe parcursul celor 23 de luni ale perioadei de implementare a proiectului vor fi reabilitaţi şi modernizaţi 6,5 kilometri de drumuri, se va realiza extinderea şi modernizarea reţelei de apă potabilă cu 2,3 km, extinderea şi modernizarea reţelei de canalizare menajeră cu 2 km, extinderea reţelei de canalizare pluvială cu 4,3 km, amenajarea trotuarelor pe aproximativ 11.000 mp, amenajarea a peste 13.000 mp de spaţii verzi, precum şi construirea, respectiv, amenajarea a 108 locuri de parcare.
Un aspect foarte important pentru Primăria şi Consiliul Local Covasna, dar şi pentru cetăţeni şi turişti, este faptul că acest proiect reprezintă, de fapt, o continuare a investiţiilor demarate de edili prin POR 2007-2013. În anul 2016 lucrările precedente de reabilitare a infrastructurii din Staţiunea balneoclimaterică Covasna, începute în 2012, au ajuns la final. Au fost realizate lucrări în valoare totală de peste 18 milioane de lei, pentru modernizarea şi reabilitarea a 16 străzi. Şi prin vechiul proiect s-a urmărit reabilitarea părţii carosabile, reabilitarea reţelei de apă potabilă, realizarea sistemului de canalizare menajeră şi pluvială, înlocuirea bordurilor care delimitează carosabilul, reabilitarea trotuarelor existente, amenajarea de platforme de parcare, amenajarea de spaţii verzi. Concret, străzile 1 Decembrie 1918, Ştefan cel Mare, Meşteşugarilor, Petõfi Sandor, Gheorghe Doja, Secuiască, Frăţiei, Ady Endre, Libertăţii, Brazilor, Kodaly Zoltan, Jokai Mor, Arany Janos, Borvizului, Bercsenyi, Cuză Vodă au acum un cu totul alt aspect, iar turiştii apreciază pe deplin acest lucru.
"Lucrările precedente de reabilitare s-au desfăşurat pe o lungime de carosabil de 8,3 km, sunt amenajate 8.942 mp de trotuare. Prin lucrările de amenajări utilitare au fost reabilitate 6,4 km de reţea de canalizare menajeră, 7 km reţea de canalizare pluvial şi 6,7 km reţea alimentare cu apă potabilă. Covasna a avut nevoie de modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, ceea ce va conduce la o mai mare atractivitate a zonei şi o protejare a zăcămintelor hidrominerale. Prin acest nou proiect va creşte şi numărul mediu de salariaţi în cadrul staţiunii balneoclimaterice Covasna, deoarece noi am identificat posibilitatea creşterii numărului mediu de salariaţi cu 251 persoane într-un orizont de 5 ani, în urma consultărilor publice derulate pentru pregătirea acestui proiect", a declarat Jozsef Gyerõ, primar oraşului Covasna, după evenimentul de semnare a noului contract de finanţare.
Oraşul Covasna este una dintre cele mai importante staţiuni balneoclimaterice din ţară. Aici se găseşte o staţiune balneară situată într-o fostă zonă cu activitate vulcanică, recunoscută pentru apele sale minerale cu debite foarte mari, nămol mineral şi pentru mofete. Sub oraşul Covasna se află una dintre cele mai mari emanaţii de dioxid de carbon din Europa. Mofetele naturale au un efect benefic asupra persoanelor cu tratamente cardiovasculare în special, dar şi pentru alte boli. Staţiunea Covasna a fost declarată în anul 2002 staţiune balneoclimaterică de interes naţional.