Asociaţia Centrul Roman al Energiei, prin membrii săi, principalele companii din sectoarele producţiei, transportului şi distribuţiei de energie, serviciilor energetice, îşi exprimă îngrijorarea privind efectele pe care ordonanţa le va avea în întreaga piaţă de energie, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
"Regretăm lipsa de comunicare şi consultare autentică cu reprezentanţii industriei energetice, atât mediul de afaceri cât şi mediul asociativ. Estimăm că aplicarea ordonanţei va produce disfuncţionalităti grave şi ireversibile la nivelul pieţei de energie şi implicit riscuri privind securitatea energetica şi a competitivităţii economice a României.
Nu în ultimul rând, observăm cu surprindere îndepărtarea de principiile şi planurile enunţate de Comisia Europeană, privind direcţiile legislative ale pieţei interne de energie (ex. Directiva 944/2019, Regulamentul 943/2019), setul de soluţii cu privire la soluţionarea prezentei crize energetice, şi însăşi principiile de baza ale funcţionării mediului de afaceri", susţin reprezentanţii CRE.
Potrivit sursei citate, Asociaţia Centrul Roman al Energiei, având membri pe întreg lanţul de valoare al sectorului energetic naţional, atât entităţi private cât şi de stat, poate reprezenta o sursă credibilă, echidistanta şi competenţa de dialog. Scopul unui dialog corect este identificarea problemelor concrete ale sectorului energetic si efectelor de cascada în economie.
Totodată, Centrul Român al Energiei îşi afirmă constant disponibilitatea de a se implica activ prin recomandări şi elaborare de măsuri generale şi specifice pentru asigurarea securităţii energetice, a continuităţii cu alimentare cu energie la preturi suportabile pentru consumatorii finali, se mai arată în comunicat.