Banca elveţiană de investiţii Credit Suisse şi rivalul japonez Nomura Holdings înregistrează pierderi individuale de câteva miliarde de dolari pe primul trimestru din acest an după ce un client de-al lor, un fond de hedging american, a intrat vineri în incapacitate de plată, scrie presa internaţională. Potrivit surselor Reuters şi Financial Times, fondul în cauză se numeşte Archegos Capital Management, un fond condus de investitorul coreeano-american Bill Hwang. Potrivit aceloraşi surse, fondul s-a confruntat cu un apel în marjă (margin call).
Un investitor care tranzacţionează cu leverage (capital împrumutat) va primi un apel în marjă dacă valoarea fondurilor sau a valorilor mobiliare din contul său scade sub un anumit nivel. Acesta este practic obligat să contribuie cu mai multe fonduri sau să vândă titluri de capital pentru a creşte soldul. Este şi cazul Archegos care a vândut vineri 30 de miliarde de dolari în acţiuni ViacomCBS şi Discovery, companii media americane. În lichidarea de poziţii au fost prinse şi mai multe companii de tehnologie de origine chineză precum Baidu şi Tencent care au pierdut vineri mai bine de 10% din capitalizare. Titlurile chinezeşti şi-au revenit în bună măsură în şedinţa de ieri.
Acţiunile Nomura au încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri din Asia cu o scădere zilnică de 16,3%, cea mai severă din ultimii nouă ani, după ce a anunţat că în urma imploziei fondului american înregistrează o pierdere de circa 2 miliarde de dolari. În acelaşi timp, ieri, în sesiunea europeană, acţiunile Credit Suisse înregistrau o depreciere similară, de 15,9%, banca elveţiană informând investitorii că se confruntă cu o pierdere "semnificativă". Pe lângă pierderea întregului profit pe primul trimestru din 2021, acţiunile băncii au pierdut de asemenea întreg randamentul cotaţiei din acest an. Deşi nu a dat detalii clare despre pierderea financiară, analiştii estimează o cifră cuprinsă între 2 şi 3 miliarde de dolari.
Până ieri, mai mulţi oficiali ai Credit Suisse afirmaseră în presa financiară că profitul brut înregistrat în ianuarie şi februarie 2021 a fost cel mai ridicat din ultimul deceniu şi că veniturile din activitatea investiţională a băncii sunt cu mai bine de 50% mai mari decât în 2020.
Cele două instituţii de credit acţionaseră că brokeri principali pentru Archegos, adică îi procesau tranzacţiile şi împrumutau capital. Vânzările forţate de vinerea trecută au fost realizate de Morgan Stanley, Goldman Sachs şi Deutsche Bank. Aceasta din urmă ar fi fost şi ea expusă pe Archegos însă într-o proporţie mult mai mică comparativ cu celelalte două bănci. Potrivit oficialilor Deutsche Bank citaţi de Wall Street Journal, banca nu a înregistrat vreo pierdere de pe urma imploziei.
Ieri, înainte de deschiderea pieţei americane, nu au existat semnale cu privire la o panică generală sau contagiune, iar analiştii se aşteptau ca efectele să se resimtă doar asupra companiilor aflate în lichidarea de poziţii a Archegos în condiţiile în care Bloomberg informa ieri că fondul mai are de vânzare încă un bloc de 45 de milioane de acţiuni ViacomCBS, bloc pe care plănuia să-l descarce prin intermediul Morgan Stanley. În primele minute după deschiderea şedinţei din SUA, acţiunile ViacomCBS au scăzut cu 3,5%, în timp ce acţiunile Discovery Communications au crescut cu 2,7%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2021, 19:29)
Oare Bitcoinul eset mai de soi decat acest fond????