CREDITORII AU APROBAT VÂNZAREA COMBINATULUI 290 milioane de euro, preţ maxim de vânzare pentru Oltchim

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 3 decembrie 2013

290 milioane de euro, preţ maxim de vânzare pentru Oltchim

Creditorii Oltchim au aprobat, ieri, raportul de evaluare a activelor combinatului vâlcean şi strategia de vânzare, care a intrat în insolvenţă de la finele lunii ianuarie.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, creditorii au avizat constituirea unui Oltchim 2 (societate tip special purpose vehicle), care va fi curăţat de datorii. "Evaluarea indică un preţ de vânzare al afacerii de circa 290 milioane euro şi un preţ de lichidare de circa 160-170 milioane de euro. Astfel, administratorii Oltchim nu pot coborî preţul de adjudecare sub valoarea de lichidare", mai susţin sursele noastre, care afirmă că 31 ianuarie este data limită aprobată pentru depunerea ofertelor angajante.

Acest Oltchim 2 va fi deţinut integral de actualul Oltchim SA, iar din vânzarea noii societăţi se vor "îndestula" toţi creditorii combinatului.

Oltchim are datorii de aproape 800 milioane de euro înscrise în tabelul preliminar al creanţelor. Principalii creditori sunt AAAS şi Electrica SA.

Până în prezent, de Oltchim sunt interesate consorţiile Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum din China, PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, şi compania rusească Oil Gas Trade.

Oltchim 2 va cuprinde, conform surselor citate, majoritatea activelor viabile ale combinatului vâlcean, mai puţin secţiile care sunt oprite de mai mulţi ani şi active care nu ţin de activitatea principală a societăţii.

Recent, ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat: "Există un interes major şi sperăm să se concretizeze în cât mai multe oferte de preluare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ne dorim pentru Oltchim un investitor capabil să dezvolte afacerile combinatului şi să menţină actualii angajaţi. Scrisoarea de intenţie semnată cu investitorii chinezi este un gest simbolic, dar care are o încărcătură mare pentru combinatul vâlcean. Aceasta se referă doar la Oltchim, nu şi la rafinăria Arpechim".

Domnia sa a precizat că Ministerul Economiei poate asigura condiţiile necesare de discuţii cu OMV Petrom pentru investitorii interesaţi să preia rafinăria Arpechim.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. care este logica ? hectarul si milionul ? Cel mai interesant o sa fie cum o sa se descurce cu AGA unde actionarii in 2013 nu au aprobat rapoartarea contabila in sistem IFRS, asa cum este ceruta pentru o firma care este cotata la categoria reglementata. Daca punem in ecuatia logicii si faptul ca auditorul nu a emis nicio opinie, asa cum se observa si din tabelul de pe pagina de internet unde lipsete auditul pentru 2012 precum si capitalul social de 1.089.889.989 se pune o singura intrebare. Ar fi fost pierderea acumulata aceeasi daca capitalul social ar fi 34 mil de euro, asa cum scrie pe pagina BVB :-)

    1. Dragă Virgil, observ că în ultimul an sunteţi foarte interesat în a analiza situaţia Oltchim. Mă întreb de ce n-aţi făcut acelaşi lucru şi în perioada când acţionarul majoritar, adică statul, prin Ministerul Economiei condus de reprezentanţii PDL, supraveghea administrarea ineficientă şi frauduloasă a combinatului. De ce n-aţi analizat şi tras atunci, înainte de-a fi prea târziu, semnalul de alarmă? Acelaşi lucru nu l-au făcut nici conducătorii sindicatelor care mai apoi, la spartul târgului, au devenit foarte vocali. Singurul care critică activitatea şi viziunea greşită a administraţiei a fost PCC, acţionarul minoritar. Din păcate, n-a fost luat în seama. Deasemeni, am văzut că aţi reproşat faptul că, anul trecut, nu s-a făcut majorarea capitalului social al societăţii. Nu s-a făcut pentru că decizia avea nevoie de 75% voturi în AGA iar acţionarul minoritar, cu peste 32% din acţiuni, s-a opus. Aşa că, acum, filozofia Dvs. n-ajută cu nimic la redresarea situaţiei din societatea falimentată în timpul guvernării pe care, se simte, o regretaţi.

      PCC-ul nu avea cei 32 %, s-aq asteptat pana Nachbar (se pare tot PCC, in fapt) a cumparat actiuni de pe piata la greu, apoi a facut un acord cu Pcc-ul si poftim: exact cand sa facem majorarea, nu mai avem voturi...a fost totul orchestrat ata de vizibil si pt. unul ca mine, numai pt. statul roman, doldora de specialisti, nu.

      si cum naiba spune autorul in titlu "pret maxim de vanzare?". Asa ceva...nu ne dati mai mult va rugam, ca nu primim!!!

      draga Echitate,

      totusi atata timp cat legea romaneasca si cea europeana nu sunt respectate exprim o opinie, fiind de parere ca situatia poate fi pusa in ordine. Daca exista si alte opinii sunt dornic sa le discutam. La ce v-am expus dvs. nu am primit niciun raspuns... 

    Singura logica este ca promotorii capitalismului sunt rusii sau chinezii iar de altceva nimeni nu vrea sa auda. Pretaluirea este intr-adevar ceva de fictiune intrucat in ultimii 23 de ani nimeni nu a vazut vreun profit care sa poata fi masurat, nimeni nu a vazut nici un fel de dividende. Pretul poate fi lejer evaluat intre minus cateva sute de milioane obligatiile de mediu si plus cateva sute de milioane. Si da, observatia este relativ buna. Nu l-au putut cantari asa ca l-au evaluat la suprafata.:).

    in titlu?

    "Evaluarea indică un preţ de vânzare al afacerii de circa 290 milioane euro". Eu de aici nu deduc un pret maximal ci un pret de vanzare evaluat la 290 mil Eur.

    Cred ca ar trebui reformulat titlul. 

    Se va ajunge la o situatie gen Romvag Caracal, unde, dupa aprobarea planului de reorganizare actionarii au constatat ca nu mai stiu ce valoare au actiunile lor, incercand sa scape de ele la preturi derizorii? Si acolo in timpul insolventei s-au vandut activele catre o alta firma.....

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb