Creditorii privaţi din Franţa şi Germania se vor implica voluntar în sprijinirea Greciei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2011

Liderii germani şi francezi au convenit, la finele săptămânii trecute, să caute o soluţie rapidă pentru sprijinirea Greciei în problema datoriei guvernamentale, cu participarea voluntară a creditorilor privaţi.

"Ne trebuie o soluţie cât mai curând posibil", a declarat cancelarul german Angela Merkel, fără să ofere, însă, un termen în acest sens.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a lăsat să se înţeleagă că trebuie găsită o soluţie până în luna august.

"Vrem ca sectorul privat să participe în mod voluntar la planul de salvare a Greciei. Vreau să insist asupra acestui lucru, nu există nicio bază legală pentru o participare obligatorie", a subliniat Angela Merkel, adăugând: "Acest lucru trebuie făcut în colaborare cu Banca Centrală Europeană".

Franţa şi BCE au insistat, în ultima vreme, asupra caracterului voluntar al participării creditorilor privaţi (bancheri, asigurători şi fonduri de investiţii), astfel încât să nu apară panică pe pieţele financiare. Germania, însă, nu a avut până vineri o poziţie clară în privinţa acestui aspect.

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană urmau să se întâlnească, aseară, după închiderea ediţiei ziarului "BURSA", la Luxembourg, pentru elaborarea unui nou plan de salvare a Greciei, care să evite posibilitatea unui default, ar fi de necontrolat, în opinia cancelarului german.

Euro, din nou în ascensiune

Euro s-a apreciat, vineri, pe pieţele internaţionale, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că ţara sa va colabora cu Banca Centrală Europeană (BCE) în privinţa sprijinirii Greciei.

Euro a crescut faţă de dolar, dar a lăsat în urmă şi recordul minim înregistrat, săptămâna trecută, în raport cu francul elveţian. Moneda unică a avut un curs de 1,4306 dolari, vineri, la New York, mai mare cu 0,7% comparativ cu ziua precedentă. Pe întreaga săptămână trecută, însă, euro s-a depreciat cu 0,3% faţă de cursul atins la data de 10 iunie: 1,4347 dolari. Comparativ cu moneda elveţiană, euro a urcat cu 0,4% în intervalul 13 - 17 iunie, ajungând la 1,2142 franci, de la 1,2098 franci în 10 iunie.

Analiştii arată că, pe pieţele valutare, atenţia este îndreptată, în acest moment, spre situaţia Greciei, res­pectiv a datoriilor din zona euro.

"Citigroup": Dolarul se va redresa

Moneda SUA pare că va părăsi trendul descendent pe care l-a urmat aproape un deceniu, în condiţiile în care creşterea economiei mondiale încetineşte, problema datoriilor din Europa se înrăutăţeşte, iar banca centrală americană (Federal Reserve) pune punct programului de cumpărare a activelor, conform "Citigroup" Inc.

În opinia analiştilor băncii americane, dolarul ar putea înceta să mai slăbească, respectiv se va înscrie pe o traiectorie crescătoare.

"Încet, dar sigur, lucrurile s-au consolidat. Începem să observăm aceste evoluţii", spun specialiştii "Citigroup".

Indicele Dollar, care măsoară dinamica monedei americane în raport cu şase valute majore, a scăzut cu 38% de la momentul în care a atins nivelul maxim de 121,020 puncte, în iulie 2001. Vineri, indicele avea o valoare de 75,012 puncte, pe piaţa din New York.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, vineri, că Washington-ul şi ţările cu datorii din Europa "se joacă cu focul", astfel că se impun măsuri urgente de reducere a deficitelor bugetare. Potrivit FMI, criza datoriilor din zona euro şi semnele de supraîncălzire din ţările emergente sunt ameninţări reale pentru redresarea economiei mondiale. Fondul anticipează că economia globală va avea o expansiune de 4,3%, anul acesta, estimarea fiind redusă faţă de cea lansată în urmă cu două luni (4,4%). Pentru zona euro, previziunea de creştere este de 2%, mai mare decât cea anterioară (1,6%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb