• Preţurile au urcat cu 7,8% în iulie, în ritm anual, respectiv cu 1% în ritm lunar
Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite şi-au accelerat peste aşteptări creşterea anuală în luna iulie 2021, până la 7,8%, de la 7,3% în iunie şi 6,6% în mai, pe fondul unui avans lunar de 1% în iulie, venit după o altă creştere de 1% în luna anterioară, conform datelor publicate de statistica americană. Rata anuală de 7,8% a creşterii PPI (Producer Price Index) este cea mai mare din istoria urmăririi acestor date de către autorităţile americane.
Economiştii anticipau o creştere lunară de 0,6% a PPI în luna iulie, iar în ritm anual era estimată la 7,3%. Inflaţia la servicii a continuat să fie forţa dominantă în iulie, urcând cu 1,1%, comparativ cu o rată de creştere lunară de 0,6% pe inflaţia la bunuri. Aceasta a fost a şaptea lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale. Serviciile şi consumul reprezintă circa 70% din economia americană.
"Inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele ale energiei şi serviciilor comerciale, a urcat în iulie cu un ritm lunar de 1%, după o creştere similară în iunie, şi a accelerat la 6,2% an/an. Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă ceva mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia a accelerat puternic începând cu aprilie, ajungând la o rată anuală de 5,4% în iulie.
Evoluţia anuală a PPI vine atât ca urmare a efectului de bază, cât şi a creşterii preţurilor materiilor prime în primele şapte luni din acest an şi a problemelor din sfera transportului maritim, care au majorat masiv costurile de transport. Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA se înscrie în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. Creşterile de preţuri ale materiilor prime se datorează, de asemenea, producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020 şi a cererii care a înregistrat o creştere peste aşteptări.
Analiştii arătau în lunile anterioare că, pe de altă parte, o parte din majorarea preţurilor materiilor prime se datorează şi caracterului speculativ al activităţii recente din aceste pieţe a traderilor în condiţiile unei politici monetare ultra-relaxate din partea Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed, banca centrală). Presiunea pe unele preţuri ale materiilor prime s-a mai disipat în condiţiile în care Fed a semnalat că pregăteşte reducerea ritmului de achiziţii în lunile următoare şi majorarea dobânzilor în 2023 sau chiar anul viitor.
Rămâne de văzut în ce măsură va fi transmisă consumatorilor această creştere a preţurilor producătorilor industriali şi dacă cererea va fi destul de puternică să absoarbă creşterile continue de preţuri. În SUA încă sunt aproximativ 5 milioane de şomeri care nu existau înainte de pandemie, în ciuda faptului că locurile de muncă disponibile se află la maxime istorice, la un nivel de 10,1 milioane la nivelul lunii iulie. Potrivit Departamentului american pentru Muncă, circa 8,7 milioane de americani erau în finalul lunii iulie în căutarea unui loc de muncă.
Totodată, ieri, Departamentul american pentru Muncă a publicat date care au arătat o nouă îmbunătăţire a pieţei muncii, numărul solicitărilor iniţiale de şomaj scăzând pentru a treia săptămână consecutiv la finalul lui iulie, la 375.000, de la 387.000 în săptămâna precedentă. De asemenea, cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au continuat să scadă în săptămâna încheiată la 31 iulie la 2,866 milioane, de la 2,930 milioane în săptămâna precedentă. Solicitările de şomaj au venit în linie cu aşteptările pieţei.
În China, de unde SUA importă multe bunuri, PPI au crescut în luna iulie cu o rată anuală de 9%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%. Producătorii chinezi par însă să internalizeze costurile mai mari cu input-urile, nu să le transmită consumatorilor interni, în condiţiile în care preţurile de consum au înregistrat o nouă scădere lunară în iulie, în China, de 0,1%.
În România, conform INS, preţurile producătorilor industriali au crescut cu un ritm lunar de 2,1% în iunie, creştere ce a împins rata anuală a PPI (faţă de iunie 2020) la 11,8%.