Creştere de peste 100% a portofoliului pentru compania "BuildGreen", în 2016

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 10 martie 2017

Creştere de peste 100% a portofoliului pentru compania "BuildGreen", în 2016

"BuildGreen": contracte de consultanţă pentru 33 de proiecte noi, în România, Cehia, Slovacia şi Croaţia, în 2016

Compania vrea, în 2017, o creştere de 30% a portofoliului de proiecte

"BuildGreen", companie de consultanţă în domeniul proiectării, dezvoltării şi certificării clădirilor sustenabile din ţara noastră, a încheiat anul 2016 cu o creştere de peste 100% a portofoliului, acesta depăşind în prezent 2,7 milioane metri pătraţi asistaţi pentru certificare, peste estimările iniţiale ale companiei.

Totodată, anul trecut compania şi-a extins activitatea în Europa Centrală şi de Est, prin intrarea pe pieţele din Cehia, Slovacia şi Croaţia.

În anul 2017, BuildGreen are în plan să îşi consolideze activitatea la nivel internaţional şi să obţină o creştere de 30% a portofoliului de proiecte. "Printre cele mai notabile proiecte demarate de BuildGreen în 2016 se numără certificarea portofoliului de clădiri al fondului de inves-tiţii New Europe Property Inves-tments în Europa Centrală şi de Est", a declarat Răzvan Nica, Managing Director "BuildGreen".

În 2016, compania "BuildGreen" a semnat contracte de consultanţă pentru 33 de proiecte noi, atât din ţara noastră, cât şi din alte ţări din Europa Centrală şi de Est, ca Cehia, Slovacia, Croaţia, ceea ce reprezintă startul în extinderea companiei pe pieţele externe.

Noile contracte reprezintă o creştere cu 67% a numărului de proiecte din portofoliul "BuildGreen". În ceea ce priveşte suprafaţa cumulată a proiectelor certificate sau asis-tate pentru obţinerea de certificări verzi, s-a înregistrat o creştere de peste 100% faţă de sfârşitul anului 2015. La finele anului 2015 suprafaţa cumulată a proprietăţilor asistate pentru certificare de către "BuildGreen" era de circa 1,2 milioane metri pătraţi, în timp ce la finalul anului 2016 această valoare a crescut până la 2,7 milioane metri pătraţi.

Cererea pentru soluţii de dezvoltare şi certificare sustenabilă a clădirilor a crescut, de asemenea, în 2016. A crescut interesul de retail şi segmentele industrial şi rezidenţial, s-au extins praticile "verzi" în afara Capitalei şi a apărut un nou tip de client, si anume utilizatorul final.

Anul trecut, compania "BuildGreen" a contractat noi clienţi, printre care se numără atât mari investitori imobiliari din ţara noastră, dar şi din străinătate, cât şi dezvoltatori mai mici şi chiar utilizatori finali.

Proiectele incluse în noile contracte pentru piaţa locală vizează ansamblul de birouri The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, turnul de birouri Unirii View, construit de investitorul belgian Yves Weerts în centrul Capitalei, clădirea Globalworth Tower deţinută de fondul de investiţii Globalworth, precum şi o serie de proiecte logistice sau industriale deţinute de ocupanţii finali.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei noastre, în 2016, New Europe Property Investment (NEPI) a mandatat compania "BuildGreen" să gestioneze un amplu proces de certificare care vizează portofoliul deţinut de fondul de investiţii, atât în România, cât şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Schimbarea majoră petrecută în decursul anului trecut este reprezentată de creşterea ponderii proiectelor de retail, în totalul cererii pentru certificarea clădirilor sustenabile, retailul devenind un al doilea motor important de promovare a practicilor sustenabile, alături de clădirile de birouri.

În cazul companiei "BuildGreen", sectorul de retail reprezintă 29% din numărul total de proiecte asistate pentru certificare şi 46% din suprafaţa totală din portofoliu. De cealaltă parte, însă, clădirile de birouri domină din punct de vedere numeric, reprezentând 62% din numărul total de proiecte, deşi totalizează o suprafaţă mai mică, doar 41% din portofoliul exprimat în mp.

Segmentele de industrial şi rezidenţial arată şi ele semne de creştere, atingând în 2016 o pondere de aproximativ 13% în suprafaţa totală certificată.

În 2016, compania a obţinut 20 certificate de sustenabilitate pentru clienţii săi. Într-un comunicat de presă al companiei, se menţionează că Bucureştiul rămâne oraşul fruntaş în ceea ce priveşte numărul de proprietăţi certificate, cu peste jumătate dintre proiectele asistate de la înfiinţarea companiei, în decursul anului trecut. Cu toate acestea, realizările notabile şi premierele la nivel de piaţă au venit din partea oraşelor secundare, cum ar fi Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara. Pe lista marilor realizări se află certificarea Moldova Center (BREEAM Very Good, cu cel mai ridicat nivel de sustenabilitate pentru o clădire de birouri din Iaşi), Coresi Business Park (BREEAM Very Good, prima clădire din Braşov certificată ca fiind sus-tenabilă), urmată la scurt timp de Coresi Shopping Resort (BREEAM Excellent, primul proiect de retail din România care obţine acest nivel exigent de certificare şi cel de-al doilea din Europa Centrală şi de Est), apoi certificarea fazei a doua a proiectului de birouri The Office din Cluj-Napoca (cel mai ridicat nivel de certificare pentru o clădire din afara Bucureştiului şi al doilea din România), precum şi Shopping City Timişoara (cel mai ridicat nivel de certificare pentru un proiect de retail existent).

Pentru 2017, compania estimează o creştere de 25% a numărului de proiecte certificate la nivelul întregii ţări, respectiv o creştere de 30% a portofoliului "BuildGreen".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Buildgreen is a true pioneer in the Green Building certification business. First class!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb