Creştere economică de 2,2%, deficit de 6,3%

I.GHE.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2023

Creştere economică de 2,2%, deficit de 6,3%

English Version

Ţara noastră va înregistra la finalul anului 2023 o creştere economică de 2,2% şi un deficit bugetar de 6,3% din Produsul Intern Brut, estimează Comisia Europeană în prognoza publicată ieri de instituţia de la Bruxelles. Comisia Europeană a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,2% cât anticipa în mai, la 2,2%, din cauza inflaţiei ridicate care limitează veniturile reale disponibile, a înăspririi condiţiilor financiare şi cererii externe, conform previziunilor economice de toamnă publicate miercuri de executivul comunitar.

Conform noilor previziuni, economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 2,2% în 2023 şi de 3,1% în 2024, mai puţin decât avansul de 3,2% în 2023, respectiv 3,5% în 2024, conform previziunilor economice de primăvară.

În raportul Comisieio Europene se preccizează: "Creşterea reală a PIB-ului este prognozată să accelereze la 3,1% în 2024 şi 3,4% în 2025, susţinută de creşterile solide ale veniturilor disponibile, diminuării impactului de pe urma majorării dobânzilor şi rezistenţei consumului şi investiţiilor publice. În timp ce consumul privat este aşteptat să încetinească, investiţiile vor rămâne principalul contributor la creşterea PIB pe parcursul intervalului de prognoză".

În ceea ce priveşte deficitul, prognoza de toamnă a Comisiei Europene estimează că acesta este posibil să ajungă la 6,3% din PIB în 2023, acelaşi nivel ca şi în 2022. În acest caz, este vorba de o revizuire semnificativă, în sus, faţă de deficitul de 4,7% din PIB prevăzut în prognoza de primăvară. Executivul comunitar se aşteaptă ca deficitul guvernamental să se reducă la 5,3% în 2024 şi 5,1% în 2025, ca urmare a măsurilor de consolidare fiscală ce urmează să fie implementare în luna ianuarie 2024.

Documentul citat arată: "Efectul de reducere a deficitului al pachetului de consolidare fiscală ar urma să fie contracarat parţial de o creştere robustă a cheltuielilor cu personalul. Prognoza nu include şi potenţialul cost pe termen scurt al reformei pensiilor care este pregătită în acest moment".

Cu privire la inflaţie, Comisia Europeană estimează că în condiţiile în care inflaţia de bază este una rezistentă şi deasupra inflaţiei totale în 2023, tendinţa de scădere a inflaţiei totale va lua avânt abia în 2024 şi 2025, când ar putea să reintre în intervalul ţintă prognozat de Banca Naţională a României. Pentru anul curent, oficialii de la Bruxelles se aşteaptă la scădere modestă a inflaţiei din ţara noastră, la 9,8%, de la o medie de 12% în 2022, urmând să scadă până la 5,9% în 2024 şi 3,4% în 2025.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Raport dezastruos al Băncii Mondiale despre situaţia economică şi socială: România este părăsită de cei mai buni oameni, iar rata sărăciei rămâne cea mai ridicată din UE. „Întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât populaţia rămasă, societatea românească îmbătrâneşte şi suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume.“

    Eu nu cred in acesti 2,2 Vor fi mai putine procente. Daca lumea se uita la crestere yoy trimestriala va vedea ca in T3 cresterea a fost de aproape 0%. De la peste 2% in T1 si peste 1% in T2. Practic, se merge in scadere. T4 s-ar putea sa fie negativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb