Creştere "subţire" de primăvară

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2008

Creştere "subţire" de primăvară

Trend ascendent, poate la toamnă!

După luni de deprecieri consecutive şi panică pe piaţa de capital, indicele BET a depăşit, ieri, cu 1,02% nivelul de la începutul lunii aprilie, ajungând la 7.069,13 lei. În martie, indicele principal al BVB, care reflectă evoluţia celor mai lichide titluri, a suferit o corecţie de 7,03%, după ce scăzuse cu 0,67% în februarie şi cu 21,66% în ianuarie.

Brokerii pun creşterea "de aprilie" pe seama unei stabilizări pe plan internaţional şi pe seama rezultatelor bune prezentate de societăţile autohtone. Însă motorul principal al aprecierii BET a fost, în opinia unora dintre brokeri, acţiunea SNP Petrom. "Cu o pondere de 23,35% în coşul indicelui BET şi o creştere a cursului de tranzacţionare de 21,7%, înregistrată în decursul lunii aprilie, titlurile Petrom au reprezentat motorul principal al evoluţiei indicelui BET", ne-a spus Liviu Avram, director de vânzări şi operaţiuni la "Piraeus Securities".

În opinia lui Pompei Lupşan, Director General Adjunct la "Intercapital Invest", principalul factor al aprecierii BET este stabilizarea principalilor indici şi chiar o uşoară apreciere, înregistrată pe pieţele globale în luna aprilie. Domnia sa ne-a spus: "În acest context, piaţa românească încearcă, timid, să-şi regăsească un punct de echilibru. Corelarea este mai evidentă în cazul unor acţiuni mai lichide precum SNP, BRD sau Erste, unde asistăm la uşoare aprecieri pe parcursul lunii aprilie, aprecieri similare evoluţiei pozitive a principalilor indici bursieri globali".

Mihai Cristian Alexa, de la SSIF "Broker", consideră că evoluţia din aprilie a BET semnalează o relaxare a presiunii la vânzare, în condiţiile în care şi lichiditatea a fost una modestă.

Marius Pandele, analist şef la "Vanguard", susţine că variaţia infimă a indicelui BET este pe deplin justificată. "În primul rând, după scăderi de amploarea celor din primul trimestru al anului, era de aşteptat ca declinul bursier să se mai pondereze. În luna aprilie au fost tranzacţionate volume foarte mici, iar preţurile nu au avut un trend clar, fie el de creştere sau de scădere", ne-a explicat domnia sa, adăugând: "În al doilea rând, în această lună, au avut loc majoritatea adunărilor generale ale acţionarilor pentru emitenţii de la BVB şi au fost prezentate rezultatele financiare finale pe anul 2007."

În cea mai mare parte, aceste rezultate au fost bune şi au mai înlăturat din temerile investitorilor legate de o posibilă criză la nivel macroeconomic în România". Nu în ultimul rând, la nivel mondial, nu au mai apărut evenimente care să submineze încrederea investitorilor în companiile cotate, cu excepţia creşterii preţului petrolului, potrivit domnului Pandele.

Chiar dacă aprecierea indicelui BET în această lună reprezintă un semnal pozitiv, brokerii susţin că nu putem vorbi încă de o revenire a pieţei pe trend ascendent.

"În condiţii normale, trendul descendent ar trebui să se fi încheiat", ne-a spus Alexandru Gavrilă, Şef Departament Analiză la SSIF "Romintrade". Domnia sa a adăugat: "Cu toate acestea, cele mai importante pieţe externe de capital aşteaptă, la finele lunii aprilie, publicarea unor indicatori fundamentali deosebit de importanţi. În consecinţă este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, să avem de făcut faţă unei volatilităţi ridicate".

În opinia lui Marius Pandele, momentul în care se va putea vorbi cu adevărat de un trend ascendent la Bursă va fi cel în care va părea un impuls din pieţele externe. Şi, deocamdată, acest impuls nu pare că s-ar grăbi să apară. "În condiţiile actuale, ar fi nevoie de câteva luni pentru ca semnele unei reveniri economice la nivel global să fie confirmate de indicatorii macroeconomici, deci de-abia în a doua jumătate anului cred că am putea asista la formarea unui trend ascendent la BVB", ne-a declarat domnul Pandele.

Pompei Lupşan opineză că, în condiţiile în care cifrele macroeconomice ale pieţei americane, care urmează a fi publicate pe 30 aprilie a.c., vor fi peste estimările analiştilor, putem asista la creşteri cel puţin pe termen scurt. "Pentru construcţia unui trend ascendent de durată ar trebui, cel puţin la nivel teoretic, ca dificultăţile de pe pieţele globale să-şi fi găsit măcar soluţii provizorii, ceea ce este puţin probabil în acest moment", ne-a explicat domnul Lupşan.

Pentru următoarele săptămâni, poate chiar 2-3 luni, ne putem aştepta la un reviriment al bursei, o "corecţie" pozitivă după valul de scăderi, potrivit lui Mihai Cristian Alexa. Domnia sa susţine că probabilitatea unui astfel de scenariu este destul de ridicată, fiind motivată de o creştere a apetitului pentru risc a investitorilor de pe pieţele de capital, în special cele externe, precum şi de posibilitatea fructificării oportunităţilor create la BVB, datorită scăderilor severe din acest an.

Mai tranşant, Liviu Avram opineză că revigorarea pieţei ar putea să se manifeste nu mai devreme de toamna acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb