Creşteri de până la 26% pentru acţiunile TLV

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 noiembrie 2009

Creşteri de până la 26% pentru acţiunile TLV

Cel mai bun plasament financiar, realizat pe termen de o lună, l-a reprezentat titlurile "Băncii Transilvania" Cluj, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TLV. Astfel, cotaţia acestor acţiuni a câştigat, în perioada 12 octombrie - 12 noiembrie, 26,06% (raportat la moneda europeană), până la 2,06 lei/acţiune, valoare înregistrată în şedinţa bursieră de vineri.

Randamente pozitive au fost obţinute şi de persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "BT Index", au înregistrat cele mai mari câştiguri la această variantă de plasament, raportând, în perioada menţionată, o creştere de 6,57% a sumei investite iniţial.

Tot pe plus au fost şi cei care au preferat, luna trecută, să achiziţioneze bijuterii şi alte obiecte din aur. Metalul galben a câştigat 4,48% în perioada analizată, în condiţiile în care preţul acestuia a crescut la nivel mondial.

Indicii bursieri au consemnat evoluţii diferite, BET, indicele care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, înregistrând o apreciere de 8,65%, în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de inves-tiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a coborât cu 11,94%. Şi BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de acţiuni, a înregistrat o depreciere de 0,10%, în perioada menţionată.

Tradiţionaliştii care au preferat, la 12 octombrie, să constituie depozite în lei la "Banca Comercială Carpatica" au obţinut în continuare randamente uşoare, înregistrând un câştig de 0,58% din suma depusă.

Cu toate acestea, investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în euro la băncile comerciale, s-au dovedit mai slab inspiraţi, înregistrând câştiguri mai sensibile. Cei mai norocoşi au fost cei care s-au orientat spre "Marfin Bank", care au continuat să ofere cele mai bune randamente, majorând contul deponenţilor cu numai 0,37%.

Nici persoanelor care nu şi-au utilizat resursele băneşti, preferând să-şi ţină banii la "saltea", nu le-a părut bine de alegerea făcută. Din cauza aprecierii monedei europene în raport cu leul, cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 0,3%.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb