BURSA Analytics

Creşteri pentru aur, în contextul apropierii de momentul reducerii dobânzilor de către Fed

F.D.
BURSA Analytics / 19 - 21 iulie

Creşteri pentru aur, în contextul apropierii de momentul reducerii dobânzilor de către Fed

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 IUNIE - 17 IULIE 2024

Cotaţia metalului galben a atins un nou record istoric, la mijlocul acestei săptămâni

Preţul aurului a înregistrat o creştere de 4,35% în perioadă 17 iunie - 17 iulie, metalul preţios atingând săptămâna aceasta un nou record istoric de 2.483 de dolari pe uncie, conform datelor investing.com.

Conform articolelor din presa internaţională, aprecierea aurului a fost alimentată de creşterea şanselor cu privire la reducerea dobânzilor în Statele Unite de către Rezerva Federală.

Interesul pentru metalul preţios a crescut după ce inflaţia în scădere din SUA din luna iunie şi unele declaraţii recente ale preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, s-au aliniat, ceea ce a condus la majorarea şanselor privind reducerea ratelor dobânzilor din acest an. Traderii din pieţele futures dau o probabilitate de aproape 100% ca Fed să reducă ratele în septembrie, conform CME FedWatch Tool, scrie CNBC.

Jerome Powell a declarat, la începutul acestei săptămâni, că datele recente privind inflaţia au întărit încrederea factorilor de decizie că preţurile vor rămâne scăzute, asigurând pieţele că reducerea dobânzilor este programată peste două luni, potrivit Reuters.

Ratele mai scăzute ale dobânzilor în Statele Unite pun presiune asupra dolarului şi a randamentelor obligaţiunilor, ceea ce creşte atractivitatea aurului. Cotaţia metalului galben a crescut cu peste 19% în acest an, după o apreciere de 13% în 2023, mai notează publicaţia menţionată.

În prima jumătate a anului, aurul a atins niveluri record în acel moment, pe fondul creşterii cererii din partea băncilor centrale din întreaga lume, în condiţiile în care riscurile geopolitice globale în creştere au stimulat interesul pentru activul refugiu. Potrivit UBS, achiziţiile de lingouri ale băncilor centrale sunt cele mai ridicate de la sfârşitul anilor 1960 încoace, potrivit CNBC.

Indici - apreciere de 4,42% pentru BET-XT

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 4,33%, în perioada 17 iunie - 17 iulie. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 3,97%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 4,42%, în perioada menţionată.

Aages - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB

Acţiunile Aages se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 17 iunie - 17 iulie, cu o creştere de 35,95%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează titlurile Transelectrica, cu o apreciere de 29,4%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Comcm Constanţa, ce au urcat cu 19,68%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.

Fonduri de investiţii - randament de 2,99% pentru ETF Energie Patria - Tradeville

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 14 iunie - 16 iulie, este condus de titlurile ETF Energie Patria Tradeville, cu o apreciere de 5,96%. Titlurile BT Maxim s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 5,79%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile FDI Star Next, care au urcat cu 5,29%.

Bitcoin a avut o scădere de 3,2%, în perioada 17 iunie - 17 iulie. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,18%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ajustat la inflatie e tot sub varful trecut…

    ajustat la levier e bun profitul… 

    s c c r e t 

    1. si in 82 cand a fost aur crash… tot resuceri de dobanzi au fost.

      s c c r e t 

    Inca o dovada ca, pe cand ceva ajunge pe prima pagina a ziarelor, e prea tarziu sa cumperi. :)) 2330 curand

    In ultimii 10 ani aurul a crescut cu 50% in timp ce SPX cu 170%...

    1. ne este bine sa te ti agatat de o singura credjnta / ideologie… investitionala.. economica … culturala.. etc…

      trebuie intotdeauna sa imparti rapoartele intre ele si sa vezi cine ce ce adevarat (relativ) creste intre ele… 

      pentru ca sunt momente cand bursa in aur sus si altrle jos; imo in aur sus si altle jos; venit in aur sus si altele sus / jos; venit in bursa sus si altele jos; venit in imo sus si altele jos; putem adauga si valute forte in index bursa/imo/veni/aur…  

      in functie de ce balante comerciale au unele state., vedem ce impulsuri de cererei din extern au si ce capacitati productie inchise ori deschise intern… pe diferite faze de imoulsuri in diferite tipuri de comoditati… comoditati ce fie se scumpesc/ ieftinesc in “bani reali /aur”… fie se scumpesc ieftinesc in venit net… fie in diferite indexuri bursiere ori imo… ori fie in diferite alte comoditati…. si / sau valute forte interne / externe…. 

      sunt momente cand venit net in grame aur jos si comiditati in pret aur sus => putere de cumparare strivita…= depresie economica… 

      sunt momente cand venit net in grame aur sus si alte indexuri bursiere ori imo ori etc active relativ ieftine..  

      sunt si momentele cu active prabusite in pret aur si venituri prabusite in pret aur si / sau chiar nominal… 

      tine minte: istoric exista o ciclitate in fiecare natie / stat / regiune economica mineda circulata.,, intre venit net - aur - moneda circulata - active… ce se intaresc si slabesc periodic intre ele… 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb