Consiliul de Administraţie al Credito Valtellinese (Creval) a anunţat astăzi că va căuta să creeze valoare pentru acţionarii său, analizând toate opţiunile strategice, în condiţiile în care banca italiană se pregăteşte să-şi prezinte punctul de vedere privind oferta de preluare lansată de Credit Agricole, transmite Reuters, conform Agerpres.
În noiembrie, al doilea mare grup bancar francez, Credit Agricole SA, a anunţat că subsidiara sa italiană a lansat o ofertă de 737 milioane de euro (875 milioane de dolari) pentru achiziţionarea Creval, o tranzacţie în urma căreia îşi va extinde prezenţa în Lombardia, cea mai bogată regiune a ţării. Credit Agricole Italia oferă 10,50 euro per titlu pentru a achiziţiona Creval. Oferta corespunde unei investiţii de 737 milioane de euro (895 milioane de dolari), se arată într-un comunicat al grupului bancar francez.
Referindu-se la comentariile consilierilor privind oferta, Creval a menţionat beneficii fiscale suplimentare de aproximativ 350 milioane de euro pe care le va obţine Credit Agricole Italia ca rezultat al potenţialei fuziuni, notează sursa citată.
Luna trecută, autorităţile de la Roma au aprobat măsuri pentru a stimula consolidarea în sistemul bancar, care permit creditorilor care fuzionează în 2021 să-şi reducă povara fiscală.
Deja oficialii Creval au precizat că oferta Credit Agricole nu a fost nici aşteptată şi nici convenită iar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că banca italiană este pregătită să se lupte pentru a obţine o ofertă mai bună pentru acţionari. Conform reglementărilor din Italia, o bancă îşi poate exprima opinia asupra ofertei doar după publicarea documentului oficial privind oferta.
Câţiva acţionari, inclusiv firma de gestionare a activelor Kairos şi fondul de investiţii Hosking Partners, au indicat deja că oferta este prea scăzută.
Totodată, Credit Agricole negociază fuziunea cu Banco BPM, a treia mare bancă din Italia, dar discuţiile stagnează, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Expansiunea Credit Agricole în Italia a început în 2007, odată cu achiziţionarea unor activele cheie: Cariparma, Friuladria, şi unele filiale ale Banca Intesa. Expunerea sa la Italia a crescut după ce divizia sa Amundi a cumpărat în 2017 compania de gestionare a activelor Pioneer, de la UniCredit.
Profitul trimestrial al Credit Agricole a depăşit estimările în urma reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante şi a creşterii vânzărilor de bonduri. Profitul net al grupului bancar francez s-a situat la 1,10 miliarde de euro (1,29 miliarde de dolari) în trimestrul trei din 2020, în scădere cu 9,1% faţă de perioada similară din 2019, dar peste estimările analiştilor, de 770,6 milioane de euro, potrivit Agerpres.
Veniturile au ajuns la 5,1 miliarde de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 4,95 miliarde de euro.
În 4 ianuarie, Vista Bank a anunţat încheierea unui acord pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Credit Agricole România, achiziţia fiind estimată a se finaliza pe parcursul primului semestru al acestui an, după obţinerea aprobării din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliul Concurenţei.
Potrivit unui comunicat al băncii, după finalizarea achiziţiei, Vista Bank va deţine active totale de peste 1,2 miliarde de euro, credite de 750 milioane de euro, depozite de 1,1 miliarde de euro şi peste 105 milioane de euro capital CET1.