Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, într-un proces, că nu pot fi difuzate fotografii din viaţa privată a unei persoane, fără acordul său, chiar dacă această este o figura publică şi este surprinsă într-un loc public a anunţat judecătorul Cristi Danileţ, într-o postare pe blogul personal.
"Acum patru ani era publicat într-un ziar tipărit şi pe un site un articol de presă insidios care mă privea: erau prezentate mai multe fotografii ale mele (făcute de "paparazzi") mergând pe stradă alături de o persoană de sex feminin, ea având chipul blurat, fotografii însoţite de un text ce sugera că aş fi avut o relaţie nepotrivită cu acea persoană. Am dat în judecată societatea comercială care edita ziarul şi editorul coordonator al ziarului afirmând că: persoana care mă însoţea este una dintre fiicele mele (acest aspect fiind cunoscut de jurnalist la dată publicării ziarului) şi că fotografiile au fost publicate fără acceptul meu (eu afirmând în mod expres jurnalistului că nu sunt de acord cu publicarea)", relatează Cristi Danileţ pe blogul sau.
Potrivit lui Danileţ, discuţia juridică "a vizat dreptul presei de a publica fotografii cu o persoană publică aflată într-un loc public, care însă nu ţin de activitatea să profesională, ci relevă aspecte de viaţă privată".
"Mi-am întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 10 pară. 1 din CEDO: "Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie (...)", ale art. 30 alin. 6 din Constituţia României: "Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine" şi ale art. 74 lit.f din Codul Civil: "(...)pot fi considerate că atingeri aduse vieţii private: f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţă intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauza", explică acesta.
Judecătorul mai menţionează că procesul s-a desfăşurat în perioada aprilie 2014-iunie 2016 la Tribunalul Bucureşti şi apoi la Curtea de Apel Bucureşti, ambele instanţe dându-i câştig de cauză: "Am avut câştig de cauza în ambele instanţe: prima instanţa a stabilit că fiind ilegală publicarea şi difuzarea fotografiilor întrucât ţineau de viaţă de familie, iar a două instanţa a fost de acord şi, în plus, a obligat pârâţii la plata unei sume de bani cu titlu de daune morale", a precizat Cristi Dănileţ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de jude în data de 28.06.2016, 18:13)
Daca un judecator merge si bea si cade sub mese in club poate fi fotografiat si pus pe facebook. Cat timp o persoana se afla in casa si curtea lui acolo vorbim de viata privata.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 28.06.2016, 18:58)
La noi ca la dracu".In tara procurorilor,ei centreaza ,ei dau cu capul.Parlamentul doarme ,speriat de procurori (Sunt ei si judecatorii speriati de d-na KOVESI.)