CRISTI DĂNILEŢ:   "Curtea de Apel Bucureşti a decis că nu pot fi difuzate fotografii de viaţă privată a persoanelor publice"

George Forcoş
Miscellanea / 28 iunie 2016

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, într-un proces, că nu pot fi difuzate fotografii din viaţa privată a unei persoane, fără acordul său, chiar dacă această este o figura publică şi este surprinsă într-un loc public a anunţat judecătorul Cristi Danileţ, într-o postare pe blogul personal.

"Acum patru ani era publicat într-un ziar tipărit şi pe un site un articol de presă insidios care mă privea: erau prezentate mai multe fotografii ale mele (făcute de "paparazzi") mergând pe stradă alături de o persoană de sex feminin, ea având chipul blurat, fotografii însoţite de un text ce sugera că aş fi avut o relaţie nepotrivită cu acea persoană. Am dat în judecată societatea comercială care edita ziarul şi editorul coordonator al ziarului afirmând că: persoana care mă însoţea este una dintre fiicele mele (acest aspect fiind cunoscut de jurnalist la dată publicării ziarului) şi că fotografiile au fost publicate fără acceptul meu (eu afirmând în mod expres jurnalistului că nu sunt de acord cu publicarea)", relatează Cristi Danileţ pe blogul sau.

Potrivit lui Danileţ, discuţia juridică "a vizat dreptul presei de a publica fotografii cu o persoană publică aflată într-un loc public, care însă nu ţin de activitatea să profesională, ci relevă aspecte de viaţă privată".

"Mi-am întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 10 pară. 1 din CEDO: "Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie (...)", ale art. 30 alin. 6 din Constituţia României: "Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine" şi ale art. 74 lit.f din Codul Civil: "(...)pot fi considerate că atingeri aduse vieţii private: f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţă intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauza", explică acesta.

Judecătorul mai menţionează că procesul s-a desfăşurat în perioada aprilie 2014-iunie 2016 la Tribunalul Bucureşti şi apoi la Curtea de Apel Bucureşti, ambele instanţe dându-i câştig de cauză: "Am avut câştig de cauza în ambele instanţe: prima instanţa a stabilit că fiind ilegală publicarea şi difuzarea fotografiilor întrucât ţineau de viaţă de familie, iar a două instanţa a fost de acord şi, în plus, a obligat pârâţii la plata unei sume de bani cu titlu de daune morale", a precizat Cristi Dănileţ.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca un judecator merge si bea si cade sub mese in club poate fi fotografiat si pus pe facebook. Cat timp o persoana se afla in casa si curtea lui acolo vorbim de viata privata.

    1. La noi ca la dracu".In tara procurorilor,ei centreaza ,ei dau cu capul.Parlamentul doarme ,speriat de procurori (Sunt ei si judecatorii speriati de d-na KOVESI.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb