Viitorul trebuie să aducă o simplificare a normelor în pieţele de capital, a precizat, ieri, avocatul Cristian Duţescu, în cadrul conferinţei "Situaţii specifice din activitatea societăţilor listate - aspecte legale", organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital, Societatea Civilă de Avocatură Duţescu & Asociaţii, domnia sa punctând că, după anul 2008, jurisdicţiile din lumea civilizată sunt caracterizate de reglementare şi chiar de supra-reglementare, ceea ce nu este benefic pentru funcţionarea pieţelor.
Cristian Duţescu a declarat: "Dreptul a fost creat pentru a asigura protecţie celor slabi împotriva celor puternici (...). Însă excesul de reguli poate să conducă la descurajarea activităţii şi aceasta este una dintre concluziile pe care pot să le trag în urma analizării legislaţiei Uniunii Europene şi a legislaţiei din ţara noastră, în ultima perioadă. Nu este vina legiuitorului român. Vorbim despre un exces de reglementare şi de supra-reglementare care vine de la legiuitorul european (...). Oare actorii pieţei, cei care trebuie să aplice reglementările, au posibilitatea efectivă să cunoască şi să le aplice pe toate? Pentru că se ajunge, prin această modalitate de a încerca să stabileşti reguli şi norme pentru toate aspectele pieţei de capital, la o descurajare a actorilor pieţei".
Avocatul a adăugat: "Marea problemă a pieţei noastre este absenţa lichidităţii, care este generată şi de aceste norme care descurajează tranzacţionarea, acţiunea liberă a actorilor pieţei şi a investitorilor".
În aceste condiţii, domnia sa este de părere că legislaţia europeană trebuie să se orienteze pe reducerea cantitativă a numărului de reglementări în pieţele de capital.
Cristian Duţescu a spus: "S-a constatat, în ţările bazate pe jurisprudenţă, că guvernanţa corporativă este la un nivel mai ridicat, la fel şi încrederea investitorilor şi, inevitabil, lichiditatea pieţelor este mai ridicată (...). De aceea, cred că viitorul trebuie să ne aducă o simplificare a normelor. Speranţa mea este că această supra-reglementare nu va descuraja într-o asemenea măsură tranzacţionarea şi investirea în România şi vor exista momente care să crească apetitul investitorilor, să conducă la naşterea unor poveşti de succes în piaţa de capital din România, astfel încât atât investitorii instituţionali cât şi cei de retail să aibă încredere în această piaţă".
La rândul său, Adrian Tănase, director general al BVB a subliniat că, din punctul său de vedere, viitorul pieţelor de capital nu se află în zona dereglementată, oficialul bursei punctând că este un susţinător al reglementării funcţionării unei pieţe de capital, pentru că aceasta are rolul de a crea încredere pentru investitori.
Adrian Tănase a spus: "Încrederea este crucială pentru a dezvolta o piaţă de capital. Trebuie să înţelegem foarte bine rolul reglementărilor şi modul în care acestea se aplică. Trebuie să facem acest exerciţiu de a înţelege toate articolele din legile care sunt propuse şi să putem promova aceste mecanisme. Să înţelegem scopul acestor reglementări mai ales când vorbim despre Legea Emitenţilor, care se adresează antreprenorilor care vor să-şi listeze companiile".
Potrivit directorului operatorului pieţei noastre de capital, în Codul BVB trebuie să existe o revizuire astfel încât să fie eliminate elementele redundante, să rămână doar substanţa, astfel încât să se formeze un sistem cât mai puţin birocratic.
În cadrul conferinţei de ieri, avocatul Cristian Duţescu, care este specializat în pieţe de capital, şi-a lansat cartea "Legea privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă - Comentariu pe articole".