Cristian Duţescu: "Este absolut necesară rezolvarea problemei Rasdaq"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 martie 2012

Cristian Duţescu: "Este absolut necesară rezolvarea problemei Rasdaq"

Avocatul Cristian Duţescu ne-a declarat, vineri, că interpretarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (n.r. că Rasdaq nu este piaţă reglementată) era de aşteptat.

CJUE a răspuns solicitării Curţii de Apel Cluj, care judeca procesul în care brokerii de la BT Securities şi omul de afaceri Gicu Gânscă sunt acuzaţi de manipularea pieţei de capital.

Potrivit domnului Duţescu, CJUE a răspuns că o piaţă poate fi considerată reglementată, chiar dacă nu se află pe lista Jurnalului Uniunii Europene (n.r. doar BVB şi Sibex figurea-ză pe această listă în dreptul Româ-niei) . Domnia sa a adăugat: "Totodată, Curtea a răs-puns că dacă o piaţă nu este autorizată de autoritatea competentă şi nu îndeplineşte prevederile directivei MiFID, nu se supune regimului pieţelor reglementate".

Cristian Duţescu ne-a precizat că interpretarea CJUE este obligatorie pentru toate statele membre UE şi este foarte importantă pentru că este pentru prima dată când CJ realizează o interpretare a directivei MiFID.

În opinia avocatului citat, este absolut necesară rezolvarea problemei Rasdaq: "Nu trebuia să se ajungă aici. Soluţia corectă este ca societăţile care se califică pentru piaţa reglementată să fie admise pe BVB sau să se delisteze".

Procesul de la Cluj se va relua, probabil în toamnă

Conform procedurii, procesul de la Cluj se va relua, pentru că el a fost suspendat până la răspunsul CJUE, potrivit lui Cristian Duţescu. Domnia sa a spus: "Va trebui ca instanţa să decidă, în limitele deciziei de interpretare date de Curtea de Justiţie. Probabil se va relua în toamnă, dacă ţinem cont că urmează şi vacanţa judecătorească".

Avocatul citat mai spune că demersul pe care l-a făcut s-a bazat pe principiul legalităţii incriminării: "Am vrut să aflăm care este sfera de incidenţă a noţiunii de piaţă reglementată. Fapta pentru care sunt acuzaţi clienţii noştri nu putea fi privită drept manipulare".

Marius Motogna, AIPC: "CNVM a susţinut că Rasdaq este nereglementată, dar a acţionat ca şi cum ar fi reglementată în anumite cazuri"

Marius Motogna, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, este de părere că interpretarea Curţii de Justiţie Europene nu are legătură cu ce se întâmplă pe piaţa Rasdaq, ci că ar fi legată strict de cazul de la Cluj. Domnia sa ne-a spus: "Depinde şi ce documente a avut CJ în vedere în analiza făcută. Probabil, casa de avocatură a înaintat documente favorabile clienţilor lor.

Oricum, CNVM a susţinut că Rasdaq este piaţă nereglementată, dar a acţionat ca şi cum ar fi reglementată în anumite cazuri".

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avizat sistemul alternativ "CAN-ATS" al Bursei de Valori, în luna aprile 2010. Deşi iniţial a fost prezentat ca o oportunitate pentru companiile nelis-tate, dar care doresc să se finanţeze pe piaţa de capital, ulterior, ATS-ul a fost promovat ca o şansă pentru companiile care nu se califică pentru piaţa reglementată, dar care vor să rămână totuşi pe piaţa de capital, după desfiinţarea Rasdaq.

Reprezentanţii BVB susţineau că emitenţii care se vor muta pe ATS vor trebui să respecte mai multe reguli decât pe Rasdaq.

Statutul Rasdaq, clarificat cu ajutorul instanţei

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene spune că piaţa Rasdaq nu este reglementată, chiar dacă acţiunile de pe acest segment sunt tranzacţionate prin intermediul suportului tehnic pus la dispoziţie de Bursa de Valori Bucureşti.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au suspendat, în luna iunie, procesul în care mai mulţi brokeri de la "BT Securities" sunt judecaţi sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital, cu privire la o serie de tranzacţii încheiate, în perioada noiembrie 2007-februarie 2008, pe Piaţa Rasdaq cu acţiuni ACI SA Bistriţa (simbol ACIS).

Judecătorii solicitaseră, pe 13 mai 2011, poziţia Curţii Europene de Jus-tiţie (CJE) privind statutul pieţei Rasdaq.

Cazul semnalat anterior nu este singurul în care s-a pus în discuţie, în faţa instanţei, statutul pieţei Rasdaq.

În 2010, CNVM a fost chemată în faţa instanţei din Arad, într-un proces în care avocatul Diana Ionescu cerea Comisiei să îi comunice care este statutul Rasdaq şi dacă prevederile privind "abuzul de piaţă" se aplică pe acest segment, pornind de la premisa că informaţiile solicitate sunt de interes public.

Chiar dacă iniţial instanţa a admis cererea Dianei Ionescu, în cele din urmă Comisia nu a mai luat parte la proces.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb