Antreprenorii români vor contribui la profiturile băncilor prin comisioanele pe care vor trebui să le plătească în urma implementării plăţii defalcate a TVA, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac, într-o conferinţă de presă.
Domnia sa a spus: "Ce ar trebui să fac eu ca antreprenor care sunt plătitor de TVA? Trebuie să deschid două conturi, unul pentru plată şi unul pentru încasare. Pentru fiecare operaţiune pe care o făceam să plătesc un furnizor şi aveam o singură operaţiune, acum trebuie să fac două operaţiuni. Cu alte cuvinte, eu voi face dublul muncii pe care o făceam până acum. Dacă avem 50 de plăţi de furnizor pe zi, vom avea 100 de operaţiuni".
Ea a mai arătat că antreprenorii care plătesc, astăzi, 50 de comisioane bancare, vor plăti 100.
"Asta înseamnă cheltuială în plus pentru antreprenori şi un beneficiu pentru instituţia bancară. Înţeleg că declaraţiile pe care le-a făcut prim-ministrul precum că băncile nu au profit, au găsit o soluţie de a face profit bancar, pe seama antreprenorilor. Cu alte cuvinte, găurile pe care băncile le-au declarat în anul fiscal vor fi îmbunătăţite cu ajutorul antreprenorilor români", a mai arătat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor.
Pe de altă parte, Gabriel Biriş, membru în Consiliul de Coordonare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a subliniat că nici măcar băncile nu au de câştigat din plata defalcată a TVA, din cauza costurilor de adaptare a sistemelor informatice.
Gabriel Biriş a afirmat: "Nici măcar băncile nu vor acest cont de TVA, pentru că şi costurile lor sunt uriaşe, ca să-şi adapteze sistemele informatice, să-şi facă proceduri de control. Sunt costuri. Nu e free money, nu sunt bani gratis pentru bănci. Nimeni nu are de câştigat, nici măcar statul, pentru că statul blochează nişte bani ai contribuabilului, nu în contul lui. Îi blochează într-un cont la bancă pe care banca nici nu poate să-l folosească. O astfel de măsură nu face decât să ne facă rău (...) Avem cazul uzual cu factură emisă cu plata în 60 de zile, 25 a lunii viitoare, evident va fi tot timpul mai devreme de 60 de zile. Pe 25 a lunii următoare noi trebuie să ne căutăm prin conturi, prin buzunare, să plătim TVA. Noi plătim. Ne vine TVA, care e al nostru, că l-am plătit, în contul de TVA, şi noi ce trebuie să facem? Să ne ducem la ANAF, Fiscul, tot pe banii noştri, să se apuce să controleze facturile să vadă că avem dreptul să ne retragem banii noştri din contul nostru, ăla blocat, ca să ce?".
Ministerul Finanţelor a modificat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) privind plata defalcată a TVA şi a decis amânarea aplicării obligatorii a mecanismului plăţii defalcate de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018, în urma unor consultări publice cu mediul de afaceri, potrivit unui comunicat de presă.