Organizaţiile patronale şi Guvernul trebuie să strângă rândurile ca să rezolve problema deficitului forţei de muncă, dacă vrem ca în viitor să avem pensii decente, a spus, ieri, la Cluj, în cadrul conferinţei "Pactul pentru muncă", Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Domnia sa a subiniat, conform Agerpres: "Dacă vrem ca peste 30 de ani să avem o pensie decentă, atunci trebuie să ne asigurăm că avem angajaţi mulţumiţi, că avem oameni la muncă în România şi care nu mai pleacă în străinătate, tineri care rămân în România să aducă plus valoare şi care să se profesionalizeze pe segmentele pe care economia le absoarbe".
În opinia preşedintelui CONAF, organizaţiile patronale, salariaţii, Guvernul au capacitatea, prin dialog, să rezolve problema forţei de muncă din România: "Problematica pe care noi o dezbatem astăzi (n.r. ieri) este una care afectea-ză antreprenorii la nivel naţional, este problema tuturor, ne priveşte pe toţi şi dacă nu facem ceva în acest sens, să rezolvăm partea de deficit a forţei de muncă, probabil că în următorii zece ani nu va mai fi atât de frumos cum este astăzi. (...) Avem ceva de spus, avem capacitatea de a găsi soluţii, avem forţa de a găsi soluţii împreună, să construim o cale de dialog cu Guvernul. Mi-aş dori ca vocea noastră să se audă şi reverberaţiile aces-tor conferinţe pe care le organizăm să aibă şi nişte rezultate. Vreau să demonstrăm că putem să strângem o serie de soluţii pe care să le înaintăm Guvernului, soluţii care ar rezolva problemele cu care noi ne confruntăm. Lucrul acesta îl vom face şi la Iaşi şi, la final, în luna septembrie, va fi un "Memorandum of Understanding", o listă cu propuneri, o strategie pe termen lung", a mai spus Cristina Chiriac.
• Ministerul Fondurilor Europene a publicat, pe site-ul său, lista celor 116 proiecte, în valoare totală de 320 de milioane de euro, pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale
Ministerul Fondurilor Europene a publicat, pe site-ul său, lista celor 116 proiecte, în valoare totală de 320 de milioane de euro, pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale, a menţionat, ieri, Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu. Oficialul a subliniat: "Întreprinderile acestea sociale vor fi subvenţionate cu granturi, cu sume nerambursabile de către entităţile pe care noi le finanţăm, cum este astăzi cazul primăriilor cu care am semnat contracte de finanţare; granturile sunt de maximum 100.000 de euro, în funcţie de numărul de locuri de muncă create de fiecare întreprindere socială. Ministerul Fondurilor Europene finanţează un număr total de 116 astfel de proiecte, (...) organizaţii, primării, entităţi care primesc bani pentru a sprijini crearea de noi întreprinderi sociale. Bugetul total pentru aceste 116 proiecte este de 320 de milioane de euro. Ne aşteptăm să creem peste 2.100, 2.200 de întreprinderi sociale prin intermediul acestui buget".
Ministrul a semnat, miercuri, la Prefectura Cluj, şi câteva astfel de contracte, apreciind: "Am semnat câteva contracte de finanţare din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Capital Uman, ceea ce înseamnă crearea de întreprinderi sociale. Practic, primarii cu care am semnat astăzi (n.r. ieri) contractele de finanţare sunt susţinuţi cu fonduri nerambursabile în proiecte care valorează 10-12 milioane de lei pentru a dezvolta economia socială, un concept nou şi îi felicit pentru curajul de a investi şi energie şi bani şi încredere în acest tip de concept pentru comunităţile domniilor lor. Prin banii pe care îi oferim, cel mai important e că vor putea subvenţiona înfiinţarea de întreprinderi sociale".
Criza forţei de muncă din ţara noastră şi reducerea deficitului de personal sunt subiectele care ocupă agenda seriei de conferinţe "Pactul pentru Muncă - O soluţie pe termen lung pentru diminuarea deficitului forţei de muncă", organizate de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), în parteneriat cu ziarul BURSA, în această toamnă. Ministrul Fondurilor Europene Roxana Mînzatu, alături de alte autorităţi, antreprenori, manageri de top ai marilor companii, reprezentanţi ai municipalităţilor, specialişti în domeniu vor încerca să identifice soluţii pentru susţinerea angajatorilor şi angajaţilor, în cadrul evenimentelor care urmează să se desfăşoare la Cluj, Iaşi şi Bucureşti.
În cadrul conferinţei de la Cluj, prima din seria de trei care urmează să aibă loc în locaţiile menţionate, a fost prezentat şi lansat "Studiul privind ocuparea forţei de muncă din România în contextul UE. Analiza celor mai recente date", realizat de Asociaţia de Analiză Decizională şi Strategică.
Peste 5000 de locuri de muncă sunt dis-ponibile doar în capitala Transilvaniei, Clujul fiind unul dintre oraşele ţării care duc o acută lipsă de forţă de muncă. Domeniile unde este nevoie de forţă de muncă sunt diverse, însă cea mai căutată profesie este cea de programator.
Concluziile discuţiilor se vor concretiza în ceea ce s-ar putea numi un "Memorandum of Understanding", agreat şi susţinut de toti participanţii la dezbateri.
După evenimentul de ieri de la Cluj Napoca, urmează conferinţele din 19 septembrie - la Iaşi, respectiv 30 septembrie - la Bucureşti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2019, 08:20)
"In Suedia senatorii merg cu metroul si castiga dublu cat o educatooare"P.A..La noi castiga si de 10 ori mai mult,tinand cont de toate avantajele aprobate de ei.Vorbim de coruptie,dar in primul rand sunt corupti politicieni si parlamentarii prin avantajele care si le aproba.Sa le fie rusine!