Criza Covid-19 loveşte puternic profitul OMV Petrom

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii / 30 iulie 2020

Criza Covid-19 loveşte puternic profitul OMV Petrom

Scădere a rezultatului net cu 74%, în trimestrul al doilea al anului

Compania estimează pentru acest an un preţ mediu al ţiţeiului Brent de 40 dolari/baril, în ipoteza în care nu vor mai fi introduse alte măsuri de carantină şi restricţii de mobilitate

Christina Verchere: "Gazul din Marea Neagră este o resursă descoperită şi evaluată, cu un potenţial ridicat de a contribui la recuperarea economică post-pandemie a României"

"Cheia pentru deblocarea proiectelor din Marea Neagră constă într-o legislaţie care oferă claritate, condiţii fiscale competitive şi stabilitate", a spus CEO-ul OMV Petrom

Măsurile impuse pentru limitarea pandemiei de Covid-19 au lovit puternic în rezultatele grupului OMV Petrom (SNP), pentru cel de-al doilea trimestru al anului producătorul de petrol şi gaze raportând un profit net de 214 milioane lei, în scădere cu 74% comparativ cu cel din aceeaşi perioadă a anului 2019, de 823 milioane lei, se arată în raportul companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pentru primele şase luni ale anului, interval ce include complet şi cele două luni de "blocaj" economic cauzat de starea de urgenţă instituită pe teritoriul ţării noastre, OMV Petrom a raportat un profit net de 867 milioane de lei, cu 56% sub cel aferent primului semestru din 2019, de 1.975 milioane de lei.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom a declarat pentru Agerpres: "Industria de petrol şi gaze a fost puternic afectată de această criză pe aproape întregul lanţ valoric, de la producţia de petrol şi gaze, până la rafinării, vânzări de gaze şi de produse petroliere. Desigur, am implementat măsuri sanitare şi de distanţare pentru a asigura continuitatea operaţiunilor şi am trecut la un tip de organizaţie mai digital, mulţi dintre angajaţii noştri lucrând de acasă".

De asemenea, directorul OMV Petrom a subliniat că au existat decizii pe care compania a trebuit să le ia foarte repede, pentru a face faţă mediului de afaceri deteriorat, cum ar fi ajustarea producţiei în linie cu cererea pieţei, reducerea investiţiilor şi a costurilor.

"Al doilea trimestru a fost cel mai dur, fiind afectat atât de scăderea abruptă a preţurilor la petrol şi gaze, cât şi de cererea joasă pentru produse petroliere. Cu toate acestea, rezultatele din primele şase luni reflectă o performanţă bună în contextul crizei şi au existat două elemente care au contribuit la aceasta: deciziile rapide menţionate mai sus şi modelul nostru de afaceri integrat", a spus Christina Verchere.

Piaţa nu a fost luată prin surprindere de situaţiile financiare al producătorului de petrol şi gaze, ieri, la ora 16:45, într-un context în care toţi indicii bursei noastre erau în scădere, cotaţia SNP afişa un declin de 0,63%, la 0,313 lei, pe fondul unui volum de 3,64 milioane acţiuni, sub media zilnică a ultimei lui, de circa 5,4 milioane acţiuni.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale obţinut de OMV Petrom în cel de-al doilea trimestru a fost de 276 milioane lei, cu 72% sub cel din trimestrul al doilea al anului trecut, în condiţiile unei pierderi înregistrate în segmentul Upstream, de 130 milioane de lei, cauzată de preţurile mai mici la ţiţei şi gaze naturale, parţial compensate de contribuţia mai mare a segmentului Downstream Gas, în principal ca rezultat al vânzărilor mai mari.

În ceea ce priveşte segmentul de Downstram Oil, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale s-a ridicat la 292 milioane lei, cu 14% sub cel din trimestrul al doilea din 2019, în timp ce pe partea de Downstream Gas rezultatul a fost de 150 milioane lei, faţă de o pierdere de 18 milioane în trimestrul al doilea din 2019, evoluţie sus­ţinută de activitatea pe partea de energie electrică, se arată în raportul OMV Petrom.

În trimestrul al doilea al anului, volumul de vânzări de gaze naturale a fost cu 39% mai mare decât cel din acelaşi interval al lui 2019, în timp ce producţia netă de energie electrică s-a ridicat la 0,57 TWh, semnificativ mai mare decât cea din trimestrul al doilea 2019, de 0,05 TWh, revizia planificată a centralei electrice fiind reprogramată pentru trimestrul al patrulea al acestui an.

La nivel consolidat, valoarea veniturilor din vânzări la nivel consolidat a scăzut cu 32% comparativ cu trimestrul al doilea din 2019, la 3.984 milioane de lei, ca urmare a influenţei negative adusă de preţurile de piaţă mai mici ale mărfurilor şi volume mai mici ale vânzărilor de produse petroliere, doar parţial compensate de volume mai mari ale vânzărilor de gaze naturale şi electricitate, informează compania.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 68% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 30%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind,  în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Costul de producţie în dolari la nivel de Grup s-a îmbunătăţit cu 11%, la 10,02 dolari/baril, în principal datorită optimizării continue a costurilor şi efectului favorabil al cursului de schimb, care au contrabalansat producţia mai scăzută disponibilă pentru vânzare, menţionează OMV Petrom în raport.

Cheltuielile de exploatare au scăzut cu 76%, la 18 milione de lei, în cel de-al doilea semestru din 2020, în timp ce investiţiile, inclusiv cele de exploatare şi evaluare capitalizate, au coborât cu 29%, în principal ca urmare a reducerii forajului de dezvoltare şi a activităţii de explorare.

În acest context, rezultatul din exploatare a scăzut cu 85%, de la 969 milioane lei în trimestrul al doilea din 2019, la 143 milioane în trimestrul al doilea al anului curent.

Pe de altă parte, OMV Petrom menţionează că rezultatul financiar net s-a îmbunătăţit cu 87 milioane lei, de la 29 milioane lei în trimestrul al doilea din 2019, în principal ca urmare a recunoaşterii unui venit din dobânzi rezultat în urmă finalizării procedurilor arbitrale iniţiate de OMV Aktiengesellschaft la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris împotriva Ministerului Mediului din ţara noastră.

În data de 9 iulie, Tribunalul Arbitral a emis decizia finală în arbitrajul iniţiat de OMV împotriva Ministerului Mediului din ţara noastră pentru anumite notificări de pretenţii neplătite de către autorităţi pentru costurile suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde şi de refacere a mediului, instanţa solicitând Ministerului Mediului să ramburseze către grupul petrolier suma de 287,62 milioane lei plus dobânzi.

Pentru 2020, OMV Petrom preconizează un preţ mediu al ţiţeiului Brent de 40 dolari/baril, faţă de 64 dolari în 2019, în ipoteza în care până la finalul anului nu vor mai fi introduse alte măsuri de carantină şi restricţii de mobilitate.

Marjele de rafinare sunt estimate să se situeze sub valoarea de 4 dolari/baril, mai mici comparativ cu nivelul de 4,67 dolari/baril în 2019 şi peste 5 doari/baril anterior.

"Ca urmare a impactului COVID-19, cererea de produse petroliere şi electricitate se estimează a fi sub nivelul înregistrat în 2019, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimată la un nivel similar cu cel al anului 2019, susţinută de industrii mari consumatoare de gaz (anterior - mult sub nivelul din 2019)", se mai arată în raportul grupului petrolier.

Valoarea investiţiilor pentru acest an, (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ trei miliarde de lei, excluzând achiziţiile, în 2019 investiţiile ridicându-se la 4,2 miliarde lei.

Cheltuielile operaţionale şi de investiţii de exploatare sunt planificate a fi reduse cu 320 milioane lei în 2020 faţă de 2019, informează compania.

În ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, compania menţionează că, decizia finală de investiţie depinde de o serie de factori, inclusiv de un mediu fiscal stabil şi competitiv şi de dreptul de a comercializa liber gazele naturale.

Christina Verchere a spus, conform Agerpres: "Gazul din Marea Neagră este o resursă descoperită şi evaluată, cu un potenţial ridicat de a contribui la recuperarea economică post-pandemie a României. Vorbim despre noi surse de venituri evaluate de Deloitte la 1,2 miliarde de euro pe an în etapele de producţie, despre noi locuri de muncă, dar şi despre şansa de a utiliza o resursă naţională care va contribui la eforturile României de a-şi îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon în industrie, producţie de energie, transport şi agricultură. Este o resursă care ar putea susţine dezvoltarea altor industrii conexe, cum ar fi petrochimia sau transportul, generând, astfel, creştere economică. Cheia pentru deblocarea proiectelor din Marea Neagră constă într-o legislaţie care oferă claritate, condiţii fiscale competitive şi stabilitate. Acestea sunt premisele pentru orice investiţie de amploare".

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri are 20,64% din OMV Petrom.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa nu mai planga ca in 2 -3 ani vor sari preturile la pompa cu 40-70% pana in 2025....

    Pierd pe termen scurt si vor genera profituri uriase in viitor.  

    Abea asteapta statu sa genereze noi accize, taxe de poluare, si etc legi ce vor ridica pretul la pompa. 

    1. Investitiile OMV la preluarea Petrom=0.Statul Roman nu a intrebat niciodata nimoc

    Interesant!!!!!. Am fost des la statiile de benzina (inclusiv pe timpul starii de urgenta dar nu am vazut niciodata pretul cu minus in fata (adica daca alimentezi de la pompa sa primesti ceva bani), cum am inteles ca a fost pretul petrolului. Probabil ca in acea perioada Petrom a exportat cu preturi negative???? in loc sa vanda romanilor carburant gratis!!!!!

    1. Acel preț cu minus e altă mâncare de pește. Caută și tu ce înseamnă un contract oil futures

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb