CRIZA DATORIILOR SUVERANE Fondul European de Stabilitate Financiară, sub supravegherea Standard & Poor's

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 decembrie 2011

Agenţiile de rating sunt responsabile de deciziile pe care le iau, a răspuns ieri cancelarul german, Angela Merkel, la o întrebare referitoare la avertismentul agenţiei Standard & Poor's (S&P) că ar putea retrograda în masă ţările din zona euro. Cancelarul german a spus că liderii europeni vor lua măsuri pentru redobândirea încrederii la reuniunea de la sfârşitul săptămânii. "Ceea ce face o agenţie de rating este responsabilitatea acesteia", a declarat Merkel, într-o conferinţă de presă la Berlin.

Agenţiile de rating sunt responsabile de deciziile pe care le iau, a răspuns ieri cancelarul german, Angela Merkel, la o întrebare referitoare la avertismentul agenţiei Standard & Poor's (S&P) că ar putea retrograda în masă ţările din zona euro. Cancelarul german a spus că liderii europeni vor lua măsuri pentru redobândirea încrederii la reuniunea de la sfârşitul săptămânii. "Ceea ce face o agenţie de rating este responsabilitatea acesteia", a declarat Merkel, într-o conferinţă de presă la Berlin.

Ratingul maxim "AAA" al Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF) a fost plasat ieri după-amiază sub supraveghere de către agenţia de rating S&P, pentru o eventuală retrogradare, după ce a luat o decizie similară pentru 15 state din zona euro. Dintre statele plasate sub supraveghere cu implicaţii negative, şase beau calificativ "AAA", la fel ca fondul de urgenţă al uniunii monetare. Cele 17 ţări membre ale zonei euro garantează obligaţiile FESF, care obţine prin emisiuni de obligaţiuni pe pieţele financiare fonduri pentru a ajuta statele cu probleme.

Agenţia ar putea revizui în scădere ratingul FESF cu una sau două trepte, în funcţie de rezultatul evaluării pentru statele zonei euro.

Plasarea sub supraveghere, cu implicaţii negative, implică o posibilitate de cel puţin 50% pentru o retrogradare pe termen scurt. S&P se aşteaptă să ia o decizie într-un termen de 90 de zile, după evaluările pentru ţările care garantează fondul. Aproximativ jumătate din resursele financiare ale FESF, de 440 miliarde de euro, au fost consumate deja prin programele de ajutor financiar extern pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Bursa americană a deschis ieri în creştere, înaintea anunţului S&P, însă acţiunile au căzut după aceea.

S&P plasează cele 15 ţări din zona euro sub supraveghere cu perspectivă negativă

Standard & Poor's (S&P) a plasat, ieri, sub supraveghere cu perspectivă negativă, ratingurile suverane pe perioadă îndelungată a 15 ţări din zona euro, potrivit unui raport al agenţiei de rating.

Ratingurile Franţei, Germaniei, Olandei, Italiei şi Belgiei sunt nesolicitate (iniţiate de către compania de rating).

Conform S&P, plasarea sub supraveghere reflectă părerea potrivit căreia stresul sistemic din zona euro a crescut în ultimele săptămâni la un nivel care pune presiune pe întregul bloc economic. În opinia S&P, acest stres sistemic este cauzat de cinci factori interconectaţi: limitarea condiţiilor de creditare în întreaga zonă euro; prime de risc ridicate pentru un număr tot mai mare de state membre ale zonei euro, inclusiv pentru unele care beneficiază de rating "AAA"; dezacorduri continue între politicienii europeni cu privire la abordarea crizei de încredere de pe pieţe, şi, pe termen lung, asigurarea unei convergenţe economice, financiare şi fiscale mai mare între membrii zonei euro; nivel mare de îndatorare, atât la nivelul guvernelor, cât şi la nivelul gospodăriilor pe o mare suprafaţă a zonei euro; riscul crescând al unei recesiuni economice a întregii zone, în 2012.

Riscul din urmă este considerat de către S&P ca având o probabilitate de 40% să afecteze întreaga zonă euro, ca urmare a scăderii economiilor din Spania, Portugalia şi Grecia.

Supravegherea ratingurilor se va concentra pe trei factori cheie, şi anume: scorurile politice, externe şi monetare.

Analiza asupra "dinamicii politice" se va concentra atât pe eforturile naţionale, cât şi pe cele interstatale de a rezolva criza încrederii pieţelor. Analiza asupra "lichidităţii externe" se va limita la condiţiile de împrumut, atât ale guvernelor membre ale zonei euro, cât şi ale băncilor din respectivele ţări. Analiza asupra "flexibilităţii monetare" se va concentra pe politica Băncii Centrale Europene de a rezolva problemele financiare şi economice ale ţărilor din zona euro.

S&P se aşteaptă ca analiza creditelor suverane ale ţărilor plasate sub supraveghere să fie finalizată cât mai curând posibil, după summitul UE programat pentru zilele de 8-9 decembrie. În funcţie de schimbările înregistrate în scorurile respective, ratingurile ar putea fi coborâte cu un nivel pentru Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Olanda şi Luxemburg, respectiv cu două nivele pentru restul guvernelor.

Menţionăm că S&P a pus sub supraveghere cu perspectivă negativă şi ratingul Ciprului.

Ratingul Greciei nu este în această situaţie, deoarece nivelul actual, "CC", reprezintă convingerea S&P privind o probabilitate ridicată de faliment.

Agenţiile de rating sunt responsabile de deciziile pe care le iau, a răspuns ieri cancelarul german, Angela Merkel, la o întrebare referitoare la avertismentul agenţiei Standard & Poor's (S&P) că ar putea retrograda în masă ţările din zona euro. Liderii europeni vor lua măsuri pentru redobândirea încrederii la reuniunea de la sfârşitul săptămânii. "Ceea ce face o agenţie de rating este responsabilitatea acesteia", a spus Merkel într-o conferinţă de presă la Berlin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb