Criză de grîu în Irak

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 mai 2005

În vreme ce importurile din Australia sînt suspendate, Bagdad-ul se orientează către Kuweit, Turcia şi Emiratele Arabe Unite

Cabinetul irakian a alocat 75 de milioane de dolari pentru achiziţia de făină de grîu din exterior, ca să înlăture criza de pe piaţa internă de profil, cauzată de respingerea unor încărcături de grîu provenite din Australia, informează cotidianul Al-Sabah. Potrivit acestuia, Ministerul Comerţului va cumpăra făină de grîu din Kuweit, Turcia şi Emiratele Arabe Unite. Cotidianul mai sus amintit nu a precizat, însă, cantitatea de făină ce urmează să fie achiziţionată.

Irakul a suspendat comerţul cu grîu derulat cu monopolul australian de pe segmentul exporturilor, AWB, ca urmare a unei plîngeri privind livrarea de către australieni a unor încărcături cu grîu contaminat cu praf de fier. Partea irakiană a declanşat o investigaţie în acest sens, însă oficialii AWB resping acuzaţiile, după ce au efectuat teste pe încărcăturile respective. Această problemă a apărut la scurt timp după ce un oficial al Consiliului Australian al grîului sugera că este posibil ca ţara sa să umfle preţurile percepute pentru grîul exportat în Irak.

În portul irakian Umm Qasr există trei nave încărcate cu grîu australian, autorităţile refuzînd descărcarea acestora.

Săptămîna trecută, fostul ministru irakian al comerţului, Mohammed al-Jibouri, a declarat că impasul în care se află relaţiile comerciale dintre Australia şi Irak se datorează unor "forţe ascunse", care nu vor ca schimburile dintre Canberra şi Bagdad să se deruleze cu succes. Australia a fost cel mai important furnizor de grîu al Irakului în ultimele două decenii.

Oficialii de la Bagdad nu văd o rezolvare prea rapidă a conflictului cu Australia. "Avem nevoie de cel puţin o lună ca sa analizăm situaţia", afirmă Abdel Basset Karim, noul ministru al comerţului. La rîndul lor, reprezentanţii comerţului australian spun că vor să rezolve problema grîului, cooperînd în acest sens cu partea irakiană. În plus, un oficial de la Canberra s-a deplasat săptămîna trecută la Bagdad, încercînd să obţină asigurări că Irakul va rămîne un important consumator al grîului exportat de Australia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb