CRIZA DIN ENERGIE CONTINUĂ Guvernul vrea supraimpozitarea furnizorilor, USR cere anularea compensării şi plafonării

I.GHE.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 august 2022

Guvernul vrea supraimpozitarea furnizorilor, USR cere anularea compensării şi plafonării

Veniturile insuficiente la bugetul de stat pentru susţinerea financiară a schemelor de plafonare şi compensare a energiei pentru consumatorii casnici şi industriali au determinat autorităţile centrale să iniţieze reglementarea unui sistem de supraimpozitare pe lanţul producători-furnizori, traderi de energie. Această soluţie este binevenită, mai mult decât morală şi va genera venituri la bugetul de stat pentru măsurile de compensare, a declarat, ieri, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

"Desigur că problema aceasta a energiei şi a crizei pe care o parcurgem nu este una foarte uşoară pentru Guvern şi trebuie identificate măsuri atât pe componenta aceasta de independenţă energetică, dar şi pe zona socială, unde oamenii au nevoie de acest sprijin. (...) Se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ceea ce înseamnă lanţul acesta de producător-distribuitor, traderi de pe bursă, care sigur acumulează capital în această perioadă, uneori poate chiar şi speculativ. Este o variantă care poate să genereze venituri la bugetul de stat suplimentare şi după aceea măsurile compensatorii ar avea sursă de venit şi o sursă de finanţare. Ar fi oarecum nedrept în această perioadă ca aceste acumulări de capital formate pe lanţul producător-furnizor de energie, cei care comercializează energia să rămână cu aceste acumulări de capital şi să nu fie impozitate. Eu cred că este o soluţie mai mult decât morală şi o soluţie binevenită pentru ceea ce înseamnă partea aceasta de compensare şi efortul pe care bugetul de stat trebuie să îl facă în această perioadă. Şi, cred eu, că este o chestiune de normalitate", a spus Marcel Boloş, pentru Digi 24.

Poziţia exprimată de ministrul liberal este asemănătoare cu aceea a liderului social-democrat Marcel Ciolacu, care susţine că în acest moment, în piaţa de energie, asistăm la o adevărată speculă şi că, în timp ce guvernul a ales să supraimpoziteze producătorii de energie, traderii şi furnizorii au ridicat preţurile în piaţă şi au acumulat venituri considerabile. În aceste condiţii, preşedintele PSD a sugerat că ar fi nevoie de o reglementare, atât pentru continuarea măsurilor de compensare şi plafonare până în anul 2025, cât şi pentru revenirea la situaţia dinainte de liberalizarea pieţei din energie, dar şi în ceea ce priveşte supraimpozitarea celor care fac profituri uriaşe din variaţiile preţurilor din energie în această perioadă.

Spre deosebire de Marcel Ciolacu, ministrul Marcel Boloş a spus că este complicat să se reglementeze în aceste momente zona de comercializare a energiei, deoarece majoritatea energiei pentru anul viitor a fost deja tranzacţionată.

Confruntată cu modul în care coaliţia de guvernare bâjbâie în alegerea soluţiilor potrivite pentru a gestiona criza din energie, USR a solicitat, ieri, abrogarea "urgentă" a ordonanţei privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, eliminarea taxelor din facturile de gaz şi energie, reducerea TVA la 5% şi vouchere pentru consumatorii vulnerabili.

"Vine toamna şi PSD, PNL şi UDMR tot nu reuşesc să vină în faţa românilor cu soluţii reale la criza energiei. În timp ce liderii coaliţiei sunt în vacanţă sau inaugurează capele mortuare prin ţară, companiile din energie vorbesc de un risc major ca întreg sectorul energetic să nu mai funcţioneze, iar românii nu ştiu ce să mai înţeleagă din declaraţiile şi promisiunile mincinoase rostogolite prin studiourile tv de reprezentanţii puterii. Acest Guvern antinaţional, care ne subminează sistemul energetic şi economia, trebuie să plece acasă", susţin reprezentanţii USR.

Conform acestor, "schemele de tip Caritas pe care le tot aduc în spaţiul public liderii Coaliţiei PSD-PNL vor fi plătite tot de noi şi de generaţiile care vin".

Mai mult, deputatul Cristina Prună (USR), vicepreşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii, a afirmat că, în cazul în care Gazprom sistează livrările către UE, preţurile pentru energie şi gaze "vor exploda şi mai tare". În opinia sa, există un "risc major" ca România să aibă furnizori în incapacitate de plată din cauză că nu îşi primesc decontările de la stat şi nu vor mai avea bani să cumpere energia şi gazul din piaţă.

"PSD spune de reglementarea preţurilor la producător, ceea ce va bloca investiţiile de care avem atâta nevoie. PNL vine şi ne zice de supraimpozitarea companiilor din energie. Păi, care companii? Pentru că, la momentul actual, toate sunt supraimpozitate sau au profituri reglementate fie că vorbim de producători sau de furnizori. Se vorbeşte de speculă, însă această speculă tot statul a creat-o. Prin schema de plafonare dată la începutul lunii aprilie, prin care statul decontează oricât la oricine, dar doar în teorie, pentru că până acum nu au decontat niciun leu", a declarat Cristina Prună.

Potrivit acesteia, industria "a început deja să se închidă", iar la iarnă situaţia se va înrăutăţi.

Referitor la situaţia din următorul sezon rece, Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro Slatina a declarat pentru Agerpres că iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea preţuri uriaşe la energie, fabrici care se închid şi oameni care rămân în beznă şi frig, pentru că nu îşi vor putea plăti facturile, dacă Guvernul nu ia urgent măsurile necesare.

"Dacă nu se iau măsuri acum, o să vedem nişte preţuri imposibil de suportat, o să vedem nişte facturi imposibil de plătit, o să vedem un buget de stat gol puşcă, fără niciun fel de resurse şi o să vedem un cost al creditelor la care se împrumută statul din ce în ce mai mare. (...) Dacă nu se iau măsuri, o să mai vedem şi alte capacităţi industriale închise. Din discuţiile pe care le-am avut, colegii din asociaţie (n.red. - Asociaţia Marilor Consumatori de Energie) sunt la limita răbdării, la limita suportabilităţii. Au presiuni foarte mari din partea acţionarilor şi clienţilor, adică n-o să reuşească să susţină costurile astea. Ce să mai vedem? Fabrici închise, şomaj şi implicit oameni care nu-şi vor mai putea plăti deloc facturile", a afirmat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Alro Slatina.

De altfel, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, care a închis 60% din electroliză, a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor şi se pregăteşte să trimită în şomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajaţi, până la sfârşitul anului curent.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. USR vrea saracirea populatiei... ok, daca ar fi de acord si cu eliminarea scutirilor de impozit pentru IT-isti. Dar nu, asta nu vor. Ei vor ca "vacile grase" sa profite in continuare de munca si taxele saracilor, bolnavilor.... ce cuvinte urate ar merita aceste creaturi.

    Preturile trebuiesc reglementate. Prin supraimpozitarea castigurilor statul doar iar banii populatiei prin intermediul speculantilor de castiguri.

    Cu alte cuvinte nimeni nu are nicio soluție. Capitaliștii din PNL supraimpozitează chiaburii speculatori, socialiștii din PSD contribuie la greu la profiturile capitaliștilor prin compensarea facturilor (furnizorul poate cere oricât pe kWh pt că oricum compensează statul). Salvatorii se bagă și ei în seamă în mod absolut penibil propunând reducerea taxelor care indirect sunt folosite pentru compensarea facturilor.

    Niciunul din geniile economice din fruntea țării nu par a înțelege că dacă ai 5 ouă într-un coș scoțând două și băgând două la loc, ai tot atâtea ai cât aveai și înainte. 

    Între timp avem categorii întregi profesionale scutite de impozite, tot felul de speciali lipiți de diverse instituții iar corporațiile plătesc taxe modice.  

    Nimic despre profituri reglementate?nimic,nimic?

    Ast a e singura solutie,restul sunt povesti. 

    Si inca sinistrul virgil popescu e inca ministrul energiei! 

    Ficusul de la cotroceni vrea 2,5 % din pib pentru armata,guvernul vrea sa mareasca salariile bugetare si compensarile pe energie costa peste 10 miliarde de euro. 

    O gramada de bani.

    Politrucii tradatori si incompetenti ori au gasit gasca cu oua de aur,ori au innebunit,ori doresc sa bage toata tara in faliment. 

    1. Să nu se mai compenseze nimic, fiindcă se compensează din datoria publică, îmbogățind speculatorii!

    Soluția relativ simplă o reprezintă plafonarea prețurilor la producător, să zicem la 20% peste prețul de cost.

    1. Pe tot lantul trebuie plafonat profitul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb