Preţurile materiilor prime au scăzut ieri, pentru a patra zi la rând, pe pieţele externe, în condiţiile în care cutremurul şi criza nucleară din Japonia au alimentat temerile legate de un viitor declin al cererii de pe pieţele de profil.
Preţul petrolului brut cu livrare în aprilie a coborât cu 3,28 dolari (3,2%) la ora 10.43 la New York Mercantile Exchange, ajungând la 97,91 dolari/baril. La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent a scăzut cu 4,42 dolari (3,9%), la 109,25 dolari barilul. Pe pieţele materiilor prime, cotaţia petrolului a înregistrat, ieri, cel mai mare declin.
Cutremurul a dus la închiderea ori întreruperea producţiei la rafinăriile care reprezintă cel puţin 29% din capacitatea de procesare a Japoniei, reducând cererea de petrol brut. Japonia este al treilea consumator mondial de petrol.
Tot ieri, preţul aurului cu livrare în aprilie a scăzut cu 27,10 dolari (1,9%), la 1.397,80 dolari uncia la ora 10.42, pe piaţa din New York. Preţul cuprului a scăzut cu 5,9 cenţi ori 1,4%, la 4,13 dolari livra (o livră = aproape 500 de grame).
Pe pieţele agricole, cotaţia porumbului cu livrare în luna mai a pierdut 4,5% ieri dimineaţă, la Chicago Board of Trade, ajungând la 6,36 dolari buşelul (un buşel = 27 kilograme).
Cotaţia grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 5,2%, la 6,83 dolari/buşel. Preţul boabelor de soia cu livrare în aceeaşi lună a pierdut 2,8%, ajungând la 13,02 dolari/buşel.
Japonia este al doilea cumpărător mondial de grâu şi orez din SUA, res-pectiv al treilea de soia. Această ţară a importat 14,343 milioane de tone de porumb din SUA în 2010, respectiv 3,148 milioane tone de grâu, conform datelor Departamentului Agriculturii din SUA. În aceeaşi perioadă, importurile de soia au fost de 2,347 milioane de tone.
Accidentul nuclear de la Fukushima, Japonia, a atins nivelul de gravitate 6 pe Scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice, care numără 7 niveluri, a estimat, ieri, preşedintele Autorităţii de siguranţă nucleară din Franţa, Andre-Claude Lacoste, potrivit AFP, anunţă Agerpres. Vântul a dus şi dispersat deasupra Oceanului Pacific substanţele radioactive emise în aer în urma seriei de explozii de la centrala nucleară Fukushima, conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale.