Criza din zootehnie scoate sindicaliştii "Agrostar" în stradă

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 5 septembrie 2007

Criza din zootehnie scoate sindicaliştii "Agrostar" în stradă

Acţiuni de protest "la limita legii", în teritoriu, vor fi organizate începând cu luna octombrie, de către Federaţia Naţională a Sindicatelor "Agrostar", dacă Guvernul şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) nu vor lua măsurile necesare pentru a evita falimentul a peste 20.000 de fermieri din domeniul producţiei de lapte.

Potrivit reprezentanţilor sindicali, pierderile fermierilor în anul 2007, datorate condiţiilor meteorologice nefavorabile dar şi a incapacităţii actualului executiv se ridică la 500 de milioane de euro.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor "Agrostar" sunt: neachitarea în totalitate a primei de calitate a laptelui din perioada 1 aprilie - 30 iunie; neachitarea sprijinului pe cap de animal existent în exploataţie la data de 31 ianuarie 2007, acordarea unui sprijin material în vederea achiziţionării de furaje necesare pentru perioada de iarnă-primăvară 2008 şi reanalizarea actelor normative în vigoare în concordanţă cu normele europene şi realitatea românească după consultări cu partenerii sociali de dialog reprezentativ.

Ministerul Agriculturii are restanţe mari la producătorii de lapte

Ştefan Nicolae, preşe­dintele "Agrostar" a declarat ieri cu ocazia unei conferinţe de presă: "Crescătorii de taurine din Româ­nia sunt în pragul falimentului. În urma secetei anunţate, deşi a anunţat măsuri de sprijin, Minis­terul Agriculturii nu a alocat niciun leu, nici măcar un kilogram de furaje, în condiţiile în care, la momentul actual, agricultura traversează o situaţie critică. Ministerul are restanţe mari la producători de lapte deoarece nu a achitat nici sprijinul pe cap de animal exis­tent în exploataţie până la data de 30 iunie".

Menţionăm că subvenţia pe cap de animal stabilită de ministrul de resort Decebal Traian Remeş şi sindicate se cifrează la circa 75 de euro, deşi iniţial, în perioada ministrului Gheorghe Fluture, valoarea sa a fost stabilită la peste 500 lei noi.

Costel Caraş, preşedintele sindicatului crescătorilor de taurine, a explicat: "Domnul Remeş consideră că nu intră în competenţele domniei sale anumite decizii luate înaintea mandatului său. Îi aminitim că, în cazul în care se schimbă un executiv, asta nu înseamnă că şi legislaţia îşi pierde actualitatea. Deşi am negociat şi am stabilit o subvenţie mai mică decât cea iniţială, care, oricum, conform legii va fi la fel până în anul 2009, nu putem tolera să nu intrăm nici în posesia acesteia".

Dacă statul nu intervine să sprijine taurinele, în doi ani, actualul efectiv se va înjumătăţi

Situaţia zootehniei din România s-a înrăutăţit treptat, iar acest trend tinde să se acutizeze în anii următori. Ştefan Nicolae a subliniat: "De 17 ani creşterea taurinelor s-a redus semnificativ. Toate legile, hotărârile de guvern, ordinele şi normele de aplicare ale acestora au fost elaborate fără existenţa unui dialog între părţile interesate. În prezent, în România sunt aproximativ 1.200.000 de taurine, ceea ce reprezintă foarte puţin; numărul acestora s-a înjumătăţit din anul 1989. Dacă statul nu intervine prin Guvern să sprijine taurinele, în maxim doi ani de zile, actualul efectiv se va înjumătăţi, deoarece fermierii nu pot face faţă singuri problemelor".

În plus, de subvenţia de calitate a laptelui stabilită de MAPDR, în valoare de 3.000 lei vechi pe litru, vor beneficia doar 15% din actualii producători. Costel Caraş a explicat: "Conform standardelor UE, laptele trebuie să conţină germeni de maxim 100.000 ml şi celule somatice de maxim 400.000 ml. Această tehnologie este foarte scumpă şi doar 15% din producători pot produce acest lapte pentru care se acordă subvenţii. Pentru a beneficia de această tehnologie, o fermă îşi amortizează investiţia în 15 ani. Până în prezent, subvenţiile au fost acordate doar pentru primul trimestru al acestui an, iar domnul Remeş ne-a promis că până la data de 8 august vor fi achitate şi restul sumelor. Din nou am fost minţiţi!".

Fermierii se plâng de degringolada şi haosul principalelor instituţii de stat din agricultură

Sindicaliştii "Agrostar" acuză scurtcircuitul dintre Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) şi registrul naţional al efectivelor de animale.

Florin Istrati, vicepreşedintele "Agrostar", a explicat: "Este inadmisibil ca fermierii să respecte prevederile ordonanţei 295/2007 (n.r. act normativ referitor la cererile de finanţare), iar autorităţile să se împiedice de propriile instituţii şi reguli. Aproximativ 70% din crescătorii de animale nu pot beneficia de subvenţii decât parţial, deşi au toate actele în regulă. În registrele de care răspunde ANSVSA fermierii figurează cu mult mai puţine animale, deşi au acte care arată contrariul, iar APIA nu ştie ce să facă". Reprezentanţii sindicatului "Agrostar" sunt gata să dea în judecată Guvernul şi vor înainta o scrisoare Comisiei Europene pentru a prezenta "degringolada şi haosul acestor instituţii principale".

În cazul în care Guvernul şi MAPDR nu vor rezolva problemele fermierilor din România, Federaţia "Agrostar" va recurge la proteste. Programul acţiunilor sindicale prevede că în perioada 1-10 octombrie vor avea loc pichetări ale fermierilor, însoţiti de animale, în faţa a 27 de prefecturi şi în faţa MAPDR; în intervalul 15-20 octombrie vor avea loc devărsări de cisterne cu lapte în faţa prefecturilor şi a ministerului agriculturii, iar în perioada 20-31 octombrie drumurile judeţene şi punctele vamale vor fi blocate de sindicalişti.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb