Criză diplomatică majoră între Israel şi Polonia

G.B
Internaţional / 15 august 2021

 Yair Lapid (Sursa foto: Twitter)

Yair Lapid (Sursa foto: Twitter)

Israelul şi-a chemat ieri însărcinatul cu afaceri de la Varşovia pentru consultări, într-un răspuns dur la o lege promulgată de Polonia, care limitează drastic dreptul de restituire a proprietăţilor confiscate după Al Doilea Război Mondial, lege care afectează în mare măsură comunitatea evreiască din această ţară. De asemenea, noul ambasador israelian în Polonia, care urma să-şi preia funcţia în curând, va rămâne în Israel, scrie publicaţia The Times of Israel, citată de Digi24.

Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a declarat că "Polonia, şi nu este pentru prima oară, a promulgat o lege antisemită şi imorală", potrivit unui comunicat în limba ebraică, remis sâmbătă.

"Astăzi, Polonia a devenit o ţară antidemocratică şi iliberală, care nu respectă cea mai mare tragedie din istoria umanităţii", a mai spus el.

"Nu trebuie să tăcem. Israel şi poporul evreu cu siguranţă nu vor tăcea", a adăugat ministrul.

Ministerul israelian de Externe îi va cere ambasadorului polonez în Israel să rămână în vacanţă în ţara sa, potrivit comunicatului.

De asemenea, noul ambasador israelian în Polonia, care urma să-şi preia postul în curând, va rămâne în Israel, se mai precizează în comunicat.

O versiune mai scurtă a declaraţiei lui Yair Lapid a fost postată pe Twitter, în limba engleză, însă fără să includă referirea la Polonia ca fiind o "o ţară antidemocratică şi iliberală".

Declaraţia lui Lapid vine după ce preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat ierio lege care va limita considerabil posibilităţile de a solicita restituirea bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial în Polonia.

Premierul israelian Naftali Bennett a spus că aprobarea legii este "o decizie ruşinoasă şi un dispreţ scandalos pentru memoria Holocaustului".

"Israel consideră gravă aprobarea legii care îi împiedică pe evrei să primească compensaţii pentru proprietăţile care le-au fost furate în timpul Holocaustului şi regretă că Polonia îi nedreptăţeşte în continuare pe cei care au pierdut totul", a declarat Bennett.

De asemenea, ministrul Apărării, Benny Gantz, dar şi Organizaţia Mondială a Restituirii Evreilor au protestat vehement împotriva legii promulgate de Varşovia.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat sâmbătă o lege care va limita considerabil posibilităţile de a solicita restituirea bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial în Polonia, o măsură care foarte probabil va tensiona relaţiile Varşoviei cu Israelul şi cu SUA.

Noul act normativ prevede o perioadă de prescripţie de 30 de ani în care pot fi cerute bunurile respective, confiscate în general de regimul comunist în perioada postbelică. Or, majoritatea dintre ele vizează comunitatea evreiască din Polonia sau descendenţii ei.

Şeful statului polonez a declarat că speră ca noua lege să pună capăt "unei ere de haos juridic şi mafiei privatizărilor".

Potrivit guvernului de la Varşovia, noua legislaţie va permite restabilirea securităţii juridice pe piaţa imobiliară şi va împiedica cererile frauduloase.

După aprobarea miercuri a acestei legi de parlamentul polonez, ministrul de externe israelian Yair Lapid şi secretarul de stat american Antony Blinken i-au solicitat preşedintelui polonez să nu o semneze - ultima etapă pentru ca această lege să intre în vigoare.

Polonia "nu va plăti pentru crimele Germaniei", a reacţionat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Foarte bine face Polonia. Un adevarat stat suveran, un exemplu si pentru noi. Gata cu capul plecat, fruntea sus si mult curaj in abordarea cu celelalte state.

    Ce treaba au crimele Germaniei cu confiscarea proprietatilor evreiesti de catre statul Polonez ?

    Germania isi plateste singura datoriile ei , nu le plateste Polonia .  

    1. cand judeci cu popoul , asa se vad lucrurile , cum le vezi tu .

      cand judeci cu popoul , asa se vad lucrurile , cum le vezi tu .

    tocmai Polonia, care a avut cel mai mult de suferit din cauza Germaniei hitleriste mai ajuta la atrocitatile ingrozitoare ale nazistilor asupra evreilor

    bravo lor!

    1. De acord.

    Eu recomand ca Romania sa ramana buna prietena a Israelului.

    Ajuta, asa zic eu .  

    1. Sa ramana prietena nu vasala:-)

    ...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb