CRIZA UMANITARĂ ÎN IRAK ŞI SIRIA: Deputaţii PE cer ajutor şi conferinţă a donatorilor

Elena Deacu
Internaţional / 12 februarie 2015

Comunitatea internaţională trebuie să îşi ţină promisiunile de a întări ajutorul umanitar şi asistenţa acordate milioanelor de oameni care suferă în criza din Irak şi Siria, au cerut deputaţii Parlamentului European într-o rezoluţie votată astăzi.

Potrivit unui comunicat al PE remis redacţiei, ei au cerut UE să aibă în vedere organizarea unei conferinţe a donatorilor şi au subliniat nevoia unei tranziţii politice în Siria şi a unui guvern incluziv în Irak pentru a minimiza influenţa aşa-numitului Stat islamic al Irakului şi Levantului (ISIL/Daesh).

Deputaţii "condamnă în mod ferm încălcările atroce, sistematice şi larg răspândite ale drepturilor omului şi abuzurile şi încălcările săvârşite de regimul Assad, de teroriştii ISIL/Daesh şi de alte grupuri jihadiste, printre care uciderea ostaticilor, precum şi toate actele de violenţă împotriva persoanelor pe baza apartenenţei lor religioase sau etnice şi actele de violenţă împotriva femeilor, copiilor şi persoanelor LGBTI." Ei condamnă, de asemenea, "ferm abuzurile comise de ISIL/Daesh împotriva copiilor."

UE are nevoie de "o strategie regională cuprinzătoare pentru înfrângerea ISIL/Daesh şi pentru a contribui la eforturile comune pentru atenuarea crizei umanitare şi încheierea conflictului din Siria şi Irak", au spus deputaţii. Această strategie trebuie să includă ţările vecine care au acceptat refugiaţi şi "să aibă drept scop colaborarea cu parteneri regionali pentru a soluţiona problema finanţării terorismului, a furnizării de arme şi a fluxului de luptători străini din diferite ţări".

Deputaţii au mai subliniat că nu poate exista pace de durată în Siria şi Irak fără asumarea responsabilităţii pentru crimele comise de toate părţile implicate în conflict, mai ales pentru crimele din motive religioase sau etnice.

Mai mult de 7,6 milioane de oameni sunt refugiaţi în interiorul ţării, iar peste 12,2 milioane au nevoie disperată de ajutor, ca urmare a violenţelor din Siria. În Irak, peste 5,2 milioane de oameni au nevoie urgentă de asistenţă umanitară, iar peste 2,1 milioane sunt refugiaţi în interiorul ţării. Aproximativ 740 000 dintre aceştia sunt adăpostiţi în adăposturi improprii pentru iarna care se apropie. Alte 2,2 milioane de irakieni care locuiesc în zonele controlate de aşa-numitul Stat islamic au nevoie urgentă de ajutor.

Conform datelor Comisiei Europene, aproximativ 276 000 de refugiaţi au încercat să intre în UE ilegal, iar statele membre şi UE au mobilizat peste 3,3 miliarde de euro pentru ajutor şi asistenţă pentru sirieni, în Siria şi în statele învecinate. Doar în 2014, UE a oferit 163 milioane de euro ajutor Irakului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb