Crosspoint Real Estate: Peste 20 de tranzacţii de investiţii încheiate anul trecut în România

F.D.
Companii / 22 ianuarie

Codrin Matei, Principal Partner al Crosspoint Real Estate

Codrin Matei, Principal Partner al Crosspoint Real Estate

2023 a fost un an dificil pentru piaţa de investiţii imobiliare. La nivel european, datele preliminare indică un volum total de investiţii cu peste 50% mai scăzut comparativ cu 2022. România a atras investiţii în valoare de aproximativ 500 milioane Euro, cu 60% mai puţin faţă de anul precedent, conform unui comunicat de presă al Crosspoint Real Estate.

Potrivit sursei citate, anul trecut, pe piaţa din România s-au incheiat 23 tranzacţii de investiţii, cu o valoare medie de 21.5 milioane Euro. 10 dintre acestea, în valoare totală de peste 300 milioane Euro, au fost intermediate de agenţii imobiliare, tranzacţiile directe totalizând puţin peste 185 milioane Euro. Crosspoint Real Estate a oferit consultanţă în cazul a patru dintre aceste tranzacţii, care au cumulat peste 35 milioane Euro.

În topul tranzacţiilor asistate de Crosspoint Real Estate se află un proiect de investiţii realizat de către Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti pentru dezvoltarea cercetării genomice şi pentru realizarea unui centru de învăţământ medical. Acest proiect complex a presupus achiziţionarea a două clădiri din Bucureşti, cu o valoare totală de peste 15 milioane Euro.

"Suntem încântaţi de colaborarea cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi ne bucură faptul că am putut susţine intern acest demers amplu de dezvoltare a bazei materiale, care sprijină nevoile educaţiei şi cercetării medicale. Acest angajament profund s-a reflectat în toate etapele colaborării noastre, chiar dacă proiectul a implicat două tranzacţii separate pentru două clădiri distincte, cu proprietari diferiţi. Munca a fost practic dublă, dar şi satisfacţia la fel. Echipa noastră a lucrat intens în ultimele luni pentru a oferi clienţilor noştri locaţiile potrivite pentru care era necesară şi îndeplinirea unei serii de criterii exigente, adaptate nevoilor unor clădiri de învăţământ medical şi de cercetare. Da, a fost un efort considerabil, dar nimic nu ne aduce mai multă împlinire decât să ştim că am putut sprijini un demers important în dezvoltarea şi susţinerea educaţiei şi cercetării medicale.", declară Oana Popescu, Head of Residential în cadrul Crosspoint Real Estate.

"Procesul de identificare a unor clădiri adecvate pentru cercetare ştiinţifică si învăţământ medical a reprezentat o provocare semnificativă, dată fiind nevoia de spaţiu modern şi funcţional, precum şi accesibilitatea strategică. Aceste două achiziţii subliniază angajamentul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" în direcţia avansării cercetării medicale în România şi Europa de Est. În acelaşi timp, acestea furnizează şi un mediu corespunzător cerinţelor educaţionale actuale, prin promovarea unui învăţământ superior de calitate ce pune accent pe formarea viitorilor profesionişti din domeniul medical.", adaugă Simona Urse, Associate Director Office Agency în cadrul Crosspoint Real Estate.

O altă tranzacţie importantă asistată de Crosspoint Real Estate, pe segmentul industrial, înregistrată anul trecut în România a fost vânzarea unităţii de producţie a SFC Solutions Automotive, un producător important de profile de cauciuc pentru industria auto, către WDP, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa spaţiilor industriale şi logistice din România. Tranzacţia de tip sale-and-leaseback, evaluată la 10 milioane de euro, reprezintă una din cele două tranzacţii de investiţii înregistrate în segmentul industrial în România în cursul anului 2023, arată sursa citată.

"O astfel de tranzacţie este cu adevărat o dovadă a sustenabilităţii şi maturităţii pieţei industriale locale. Prin intermediul contractului sale-and-leaseback, antreprenorii şi investitorii imobiliari pot exploata oportunităţi semnificative, beneficiind de lichiditate şi capital de investiţii în schimbul unui venit din închiriere pe termen lung.", declară Emilian Podaru MRICS, Head of Industrial & Logistics, Crosspoint Real Estate.

Crosspoint Real Estate a fost şi consultant sell-side în procesul de vânzare a unui portofoliu de spaţii comerciale către un cumpărător local privat.

"În pofida multiplelor provocări prin care a trecut piaţa imobiliară în 2023, nu pot decât să fiu mândru de dedicarea şi abordarea strategică a echipei Crosspoint, calităţi care ne-au ajutat să ocupăm locul al treilea în topul agenţiilor imobiliare în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor de investiţii. Acest succes subliniază capacitatea noastră de a ne adapta, prospera şi de a oferi servicii de calitate, chiar şi în circumstante imprevizibile şi dinamice.", mentionează Codrin Matei, Principal Partner al Crosspoint Real Estate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb