Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat joi că OUG 26/2020 privind alegerile anticipate, care a fost respinsă miercuri în Senat, este în totalitate neconstituţională prin modul de adoptare şi prin reglementările sale care vor crea mari probleme.
"Noi solicităm să se pună înapoi modificarea cu urna mobilă care să fie la ora 21 în secţia de votare, să nu ne trezim cu urna specială pe străzi la ora 22 şi să se pună înapoi contravenţiile legate de încălcarea interdicţiei de a nu face campanie electorală şi, mai ales, interdicţia de a nu sfătui alegătorul în ziua votului cu cine să voteze", a declarat, în conferinţă de presă, deputatul Cseke.
Deputatul UDMR a arătat că această ordonanţă nu prevede numai completări la legislaţia electorală pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ci a intrat pe fondul problemei cu modificări privind desfăşurarea procesului electoral.
Potrivit lui Cseke, există trei tipuri de decizii ale Curţii Constituţionale care se aplică în această situaţie. Astfel, reglementarea sistemului electoral se face doar prin lege organică şi nu prin ordonanţă de urgenţă. În plus, mai e recomandarea Comisiei de la Veneţia, conform căreia legislaţia electorală nu se modifică cu un an înainte de alegeri.
"Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, a celor care modifică legislaţia, în acest interval, ultimul an, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului care face modificarea", a precizat deputatul, citând decizia Curţii.
Cseke mai afirmă că ordonanţa de urgenţă este neconstituţională şi din cauza unor formalităţi de procedură, neavând avizul Consiliului Legislativ la momentul adoptării OUG, adică în 4 februarie.
"Nu poţi să adopţi o Ordonanţă de Urgenţă sau Hotărâre de Guvern dacă nu ai, înainte, avizul Consiliului Legislativ, ori pentru această ordonanţă avizul a fost cerut după şedinţa de guvern, după adoptarea ordonanţei, ceea ce este nelegal," a spus Cseke.
Deputatul s-a referit apoi la câteva reglementări din această ordonanţă privind dreptul la vot şi urna mobilă, în opinia sa acestea fiind cele mai problematice.
Ordonanţa introduce posibilitatea de a vota oriunde, dar Cseke susţine că acest aspect dă peste cap întreg sistemul electoral din România, în aplicare de 30 de ani. În majoritatea ţărilor democratice, a spus el, există trei sisteme electorale: pe listă naţională, sistem în care este indiferent unde votează alegătorul, pe liste judeţene, corelat cu obligaţia de a vota doar în judeţul de domiciliu, iar al treilea sistem este unul mixt.