Cuba vrea să elimine indemnizaţiile de şomaj

F.A
Internaţional / 3 februarie 2010

Cuba, una dintre puţinele ţări conduse în totalitate de Partidul Comunist, vrea să elimine indemnizaţiile oferite şomerilor, în cadrul unei serii de măsuri pentru relansarea economiei, aflată în pragul prăbuşirii, relatează AFP, potrivit NewsIn.

Cuvântul de ordine de mai multe luni în Cuba este economisirea şi creşterea productivităţii, statul traversând cea mai gravă criză economică după căderea URSS-ului, în 1991.

Raul Castro, aflat la putere din 2006, a promis să "apere şi să perfecţioneze socialismul", anunţând în urmă cu puţin peste un an sfârşitul "subvenţiilor excesive" pentru 11,2 milioane de cubanezi, fără a preciza care sau în ce termen.

Săptămânalul Trabajadores, care citează secretarul general al Centralei Muncitorilor din Cuba (CTC), Salvador Valdes, a avertizat că muncitorii disponibilizaţi nu vor mai primi indemnizaţii, ci vor trebui să accepte să se orienteze spre sectoare unde nu există locuri de muncă. Şomerii cubanezi primesc până la 60% din salariu până când îşi găsesc un alt loc de muncă, în general de acelaşi tip.

Oficial, rata şomajului a fost de 1,7% în 2009, adică una dintre cele mai mici din lume. Dar această rată ar fi, de fapt de peste 25%, potrivit cifrelor economiştilor disidenţi.

"Cubanezii s-au obişnuit să primească totul gratuit de la stat, dar acest lucru nu mai este posibil din punct de vedere financiar. Însă trebuie schimbate lucrurile blând, trebuie pregătiţi oamenii, pentru că acest lucru implică şi o schimbare a mentalităţii", a explicat un oficial cubanez.

În revista Bisericii catolice cubaneze, economistul Boris Moreno, avertizează în legătură cu o prăbuşire a economiei controlate în proporţia de 90% de către un stat care continuă, potrivit lui, să facă "să prevaleze ideologia în faţa raţionalităţii economice".

Aflată sub embargou american de 48 de ani, insula comunistă a fost afectată de criza mondială, care a dus la o scădere a veniturilor din turism şi din nichel, precum şi de trei uragane devastatoare în 2008. Refuzând să se atingă de sistemul sanitar şi de învăţământul gratuit, statul cubanez îşi reduce importurile. Pentru a favoriza productivitatea, autorităţile au desfiinţat plafonul de salarii (20 de dolari pe lună în medie) şi au permis împărţirea terenurilor statului unor fermieri privaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb