Cum am ratat miliardul de dolari de la chinezi

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 31 august 2009

Cum am ratat miliardul de dolari de la chinezi

Moldova a încheiat, recent, un memorandum de înţelegere cu "China National Overseas Engineering Corporation" (COVEC) pentru un credit de un miliard de dolari (703 milioane de euro) pentru sprijinirea implementării proiectelor de infrastructură din statul est-european. În ultimii trei ani, China a manifestat un interes deosebit pentru investiţii masive şi în infrastructura României. Numai că acestea au întârziat să apară.

Laurenţiu Plos­ceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), ne-a explicat cum şi de ce ne-a ocolit acest miliard de dolari: "Este evident că banii primiţi de Republica Moldova erau pregătiţi pentru această regiune şi în special pentru ţara noas­tră. La fel de evident este că nu am fost în stare să îi atragem. Din fericire, ARACO are şi acum o strânsă colaborare cu companiile de construcţii din China, care doresc în continuare să investească în ţara noastră. Din nefericire, autorităţile tot amână aprobarea legii parteneriatului public-privat, care ar facilita atragerea de investiţii chineze pe piaţa noastră. Iar sumele despre care vorbim nu sunt deloc de neglijat".

Domnia sa ne-a spus că, în toamnă, va fi organizată o misiune economică în China, pentru prezentarea unui nou portofoliu de oportunităţi de investiţii din ţara noastră. Interesul firmelor chineze este de a încheia parteneriate cu administraţiile locale, pentru realizarea de investiţii în infrastructură. Partenerii chinezi ai ARACO sunt interesaţi şi de construcţii civile şi industriale. Ziarul BURSA a relatat în exclusivitate evenimentul. Semnatarii documentelor au fost Laurenţiu Plosceanu, la acea dată vicepreşedintele ARACO, şi vicepreşedintele CHINCA, Chi Changhai. Oficialii chinezi au ţinut foarte mult să ştie clar şi repede ce presupune, pentru piaţa de construcţii şi mediul de afaceri perioada de pre şi post-aderare şi cum va funcţiona economia românească după integrarea în Uniunea Europeană.

De atunci şi până în prezent, CHINCA a continuat să prospecteze intens piaţa noastră, mai ales după integrarea României în Uniunea Europeană. Dar investiţii masive nu s-au concretizat. Laurenţiu Plosceanu ne-a spus că timpul nu este pierdut şi putem atrage sume importante de la investitorii chinezi, dacă vor fi aprobate rapid modificările legislative necesare, care să le permită accesul facil în spaţiul european.

Vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale a Constructorilor Chinezi, Chi Changhai, a acordat ziarului BURSA, în aprilie 2006, un interviu, în care a declarat: "Consider că vizita noastră în România a fost fructuoasă pentru că am cunoscut mai bine companiile româneşti din construcţii şi am avut ocazia să analizăm mai multe proiecte de investiţii în domeniu. Am fost mulţumiţi că factorii de decizie au urgentat modificările legii achiziţiilor publice, care ţin cont şi de opiniile noastre. Mai sunt şi alte legi la care am transmis comentarii, iar oficialii români au promis o rezolvare rapidă a doleanţelor noastre". Evident, de atunci şi până acum, autorităţile noastre au uitat de doleanţele legislative ale investitorilor chinezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb