Cum să faci bani pe timp de criză...

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 6 ianuarie 2009

Patronatele propun, pentru depăşirea crizei, înfiinţarea unei companii naţionale în domeniul lucrărilor publice

Societatea ar urma să utilizeze 75% forţa de muncă disponibilizată, va beneficia de credite cu dobândă subvenţionată, nu va plăti taxe la buget şi va primi lucrări publice fără licitaţie

De teama crizei, patronatele şi sindicatele vor propune Guvernului să înfiinţeze o companie naţională în domeniul lucrărilor publice, ce va utiliza exclusiv forţa de muncă disponibilizată.

Societatea, intitulată sugestiv "Compania Naţională pentru mari lucrări de construcţii ce foloseşte forţă de muncă disponibilizată", (CNMLC) este un proiect al Uniunii Generale al Industriaşilor din România "UGIR 1903", asupra căruia şi-a dat acordul partenerul social CNS Cartel ALFA.

Mai exact, CNMLC îşi propune să devină o societate care să activeze în domeniul construcţiilor şi nu numai, utilizând exclusiv forţa de muncă disponibilizată, ce va lucra numai cu statul.

Potrivit preşedintelui executiv al UGIR 1903, Marius Opran (iniţiatorul proiectului), compania va lucra în proporţie de 75% cu salariaţii disponibilizaţi, şi va beneficia de credite cu dobândă subvenţionată.

În plus, CNMLC nu va plăti taxe la bugetul de stat şi va contracta lucrări fără licitaţie, fără a face, însă, profit.

"Absolut tot profitul obţinut va fi utilizat la majorarea capitalului social, pentru autodezvoltare", ne-a spus Marius Opran.

Întrebat dacă viitoarea companie va putea obţine accepul Comisiei Europene sau a Concurenţei, Opran a declarat: "Este criză, fiecare ţară trebuie să se descurce cum poate!"

În plus, liderul UGIR 1903 a menţionat că în Consiliul de Administraţie al CNMLC ar urma să fie numiţi reprezentaţi, în proporţii egale, ai confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentantive la nivel naţional, plus un reprezentant al Guvernului, poate chiar un secretar de stat.

"Uşa este deschisă pentru toate confederaţiile patronatele şi sindicatele cu reprezentantivitate", a adăugat acesta.

Marius Opran a estimat că această companie va avea, în vara lui 2010, aproximativ 300.000 de angajaţi, dacă va fi înfiinţată în a doua parte a acestui an.

Privind modalitatea de plată, Opran a precizat că salariaţii vor fi, în primele trei luni de la angajare, într-o perioadă de probă, în care vor primi ajutorul de şomaj din partea statului. "Ulterior vor avea contracte ca la oricare altă firmă de construcţii", a adăugat liderul UGIR 1903.

Acesta a explicat că, astfel, şomajul va scădea, iar o bună parte din cei care trăiesc din ajutoarele de la stat vor avea activitate.

În plus, bugetul nu va mai fi grevat, iar tensiunile sociale se vor diminua.

Pe de altă parte, CNMLC îşi va deschide sucursale în toate judeţele în care rata şomajului va depăşi 8%.

Dacă va fi înfiinţată, CNMLC are ambiţii mari: construcţia de autostrăzi,

realizarea metroului până la Aeroportul Otopeni, viaducte, inclusiv construcţia portului în Bucureşti, după cum ne-a spus Opran.

Liderul UGIR 1903 a apreciat că, la ora actuală, numărul societăţilor de construcţii în ţară este insuficient comparativ cu volumul de lucrări şi a precizat că "mafia construcţiilor" este singura care va avea de suferit de pe urma înfiinţării CNMLC.

Proiectul de înfiinţare a CNMLC va fi înaintat Ministerului Muncii, implicit Guvernului zilele acestea. Interesant este că, aparent, de pe urma acestei societăţi, în vremuri de criză, toate lumea are de câştigat.

Guvernul scapă de problema cu sindicatele, întrucât cei disponibilizaţi vor avea de lucru, iar sindicatele vor avea mai mulţi membrii cotizanţi. Rămâne de văzut care vor fi societăţile ce vor executa lucrările de anvergură de mai sus, fără licitaţie.

Să fie oare firmele patronatelor?

Ameninţarea crizei economice şi financiare, mai puternică ca niciodată anul acesta, a băgat în sperieţi atât noul Guvern, cât şi marile confederaţii sindicale şi patronale. Proaspăt înscăunat la Palatul Victoria, Executivul de "criză" al lui Boc, format până mai ieri din formaţiuni politice aparent "ireconciliabile" - PD-L şi Alianţa PSD+PC- a decretat, de teama crizei, un regim de "austeritate" şi "prudenţă", ştergând cu buretele toate promisiunile, ce-i drept nefundamentate, făcute cetăţenilor în campania electorală.

Pe plan social, criza produce efecte: rata şomajului este în continuă creştere, din pricina faptului că majoritatea comenzilor în economie, fie au scăzut, fie nu mai sunt deloc. Pentru atenuarea efectelor crizei, atât Guvernul, cât şi partenerii sociali au venit cu propriile soluţii.

Executivul strânge cureaua la bugetul de stat, cu toate că riscă să-şi pună, de la început, profesorii, magistraţii sau funcţionarii publici în cap. Pe de altă parte, patronatele duc lipsă de comenzi, iar sindicatele au bătăi de cap cu disponibilizările. Problemele celor trei părţi, puse cap la cap, par că îşi găsesc rezolvarea printr-o soluţie ingenioasă, avantajoasă pentru toate cele trei părţi "Compania Naţională Anticriză".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CU O EXCEPTIE: NU EXISTA NICI O FIRMA A PATRONATELOR IMPLICATA IN CONTRACTE - ACESTEA VOR FI EXECUTATE INTEGRAL DE NOUA COMPANIE

    1. poate ne explicati cum o companie care nu are nimic, decat niste posibili angajati ieftini poate construi o magistrala de metrou fara implicarea altor firme

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb