Cu portofoliul împovărat de mai multe companii în prag de faliment de ani buni, societatea de investiţii financiare "Oltenia" (SIF5) încearcă din răsputeri să scape de ele.
Acesta şi cazul participaţiei pe care societatea de investiţii financiare o deţinea la "Aro" Câmpulung, o companie care a intrat în faliment încă de acum trei ani şi ale cărei active au tot fost vândute la licitaţie, fără să reuşească să acopere toate datoriile contractate, de mai bine de 95 de milioane de lei. La mijlocul lunii trecute, SIF anunţa că intenţionează să ia, printr-o licitaţie, şase milioane de lei pentru aproape 20% din fostul producător de maşini de teren, pornind de la premisa că va reuşi să-şi vândă acţiunile la valoarea nominală de 2,5 lei. Cum "socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg", SIF5 a reuşit, la finele lunii octombrie, să-şi vândă participaţia la "Aro", primind, însă, o sumă "destul de mică, sub valoarea de raportare la Bursa de Valori Bucureşti", potrivit reprezentanţilor SIF5, care au motivat, astfel, decizia de a nu raporta pe bursă rezultatul licitaţiei.
Marea surpriză vine, însă, când descoperim cumpărătorul participaţiei de 20% din "Aro" Câmpulung. Acesta pare să fie tot SIF "Oltenia". Mai exact, compania care a achiziţionat pachetul de acţiuni al SIF5 la "Aro" este "Voltalim" Craiova, controlată, în proporţie de 99%, de SIF "Oltenia".
Florian Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF5 şi director executiv al societăţii ne-a explicat motivele pentru care SIF "Oltenia" a decis să transfere unei alte societăţi acţiunile deţinute la "Aro": "Portofoliul SIF Oltenia trebuie să fie curat. Gândiţi-vă la eventualitatea în care va trebui să facem audit consolidat pentru toate companiile din portofoliu, aşa cum ne tot cere Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, atunci ar apărea ca o deţinere nerentabilă a SIF-ului. Să zicem că un investitor vine la noi şi vrea să ştie câte societăţi avem în portofoliu, iar noi îi răs-pundem că avem 124 de companii. Cifra nu reflectă adevărul pentru că până în 10 companii din cele 124 sunt în faliment. Noi am primit aceste societăţi automat când s-au constituit SIF-urile, nu le-am cerut noi, unele au fost privatizate apoi prin metoda MEBO şi, în unele cazuri, am rămas acţionari captivi, cu câteva procente. În cazul Aro, am decis să nu mai aşteptăm decizia finală de lichidare pentru că am considerat că este mai bine să luăm un ban pe deţinerile noastre decât nimic".
Domnul Buzatu nu a dorit să menţioneze suma exactă pe care "Voltalim" a plătit-o pentru pachetul de 20% al SIF "Oltenia" la "Aro" Câmpulung, deşi presa locală a menţionat suma de 56.000 de euro.
Domnul Buzatu ne-a spus că SIF5 a mai folosit "metoda" Voltalim şi în cazul altor companii falimentare de care SIF "Oltenia" a vrut să scape, dar a subliniat că au existat licitaţii similare la care au participat şi alţi ofertanţi, atraşi de preţurile mici la care era dispusă SIF să-şi lichideze participaţiile la companiile "balast" din portofoliu.
NOTĂ
Metoda MEBO - Management Employee Buyouts - metodă de privatizare care presupune trecerea mijloacelor de producţie ale unităţii economice în proprietatea muncitorilor, angajaţilor sau salariaţilor.
1. ASA CEVA...
(mesaj trimis de XXX în data de 24.11.2009, 21:24)
MAINE VAND SI DETINERILE LA BCR SI BRD PE O LADA DE BERE...