Cum scăpăm de UDMR?

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 29 august 2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU

M-am gândit să încep editorialul acesta astfel: "Una dintre marile dezamăgiri ale politicii de după 1989, UDMR...". Însă m-am răzgândit imediat. Scena noastră politică este populată masiv cu incompetenţi, cu agramaţi şi cu penali. Senzaţia generală este una de mlaştină insalubră. Despre ce "dezamăgire" să fie vorba aici?

Prin anii '90, UDMR-ul făcea, totuşi, o figură aparte. Politicienii săi păreau "mai spălaţi", mai raţionali. Acum realizez că era, în bună măsură, o iluzie optică. Acelea erau timpuri în care prin Parlament tropăiau partide ultra-naţionaliste precum PUNR sau PRM. Pe lângă personaje bizare precum popa acela cu barbă (i-am uitat numele), cei de la UDMR păreau frecventabili.

Slavă Domnului pentru că am scăpat, deocamdată, de această ruşine, a formaţiunilor care se identifică cu un naţionalism de cazarmă. Din păcate, s-a ajuns aici cu un preţ foarte mare. Partidul Social-Democrat a preluat o parte a acestui electorat şi unele dintre temele camarazilor lor de la PRM. Să nu ne abatem însă de la subiect...

Cred că acum lucrurile sunt clare. UDMR este un fel de PSD de limbă maghiară. În nenumărate rânduri UDMR a votat în favoarea unor legi atroce. A sprijinit guvernări iresponsabile. Are sau a avut în rândurile sale personaje penale precum Marko Attila, care fuge de Justiţie. UDMR a devenit partidul-balama indispensabil pentru oligarhia românească.

Prin urmare: cum scăpăm de UDMR?

Dar mai înainte, să lămurim ceva. Departe de mine de a susţine că maghiarii nu ar trebui să aibă un partid, sau mai multe, care să le reprezinte interesele. Iar unele dintre cauzele lor sunt de luat în seamă. Însă UDMR nu este acest partid. Teme precum autonomia sunt folosite cinic de un mic grup de lideri dispuşi la tot felul de compromisuri.

Aşadar, iată modesta propunere. Partidele parlamentare ar trebui să facă un pact pentru izolarea UDMR. În prezent, şi PSD şi PNL plănuiesc să atragă de partea lor UDMR. Însă asta presupune costuri mari. Nu cred că este în interesul nici unuia dintre aceste partide să continue o astfel de relaţie.

Ce ne facem însă cu coşul de voturi pe care UDMR îl pune, regulat, pe taraba Parlamentului? Principalele partide ar putea semna o înţelegere care să scoată complet din joc această marfă. Scopul unui vot în Parlament este acela de a se stabili cine are majoritatea. Propun ca această majoritate să fie calculată întotdeauna, înainte de voturile importante, scăzându-se din total voturile UDMR.

Practic vorbind, se poate constitui o comisie cu membri ai tuturor partidelor care ar fi parte a acestui pact. Înaintea unui vot important, comisia se poate întruni pentru a calcula majoritatea necesară, fără voturile UDMR. Iar în cazul în care UDMR îşi propune, ca printr-o acrobaţie parlamentară, să schimbe această majoritate, partidele să îşi ia angajamentul să respingă manevra. Spre exemplu, Opoziţia să renunţe la o măsură de cenzură care ar trece doar cu sprijinul UDMR. Iar Puterea să renunţe să adopte o lege sau să facă o numire care care ar trece doar cu sprijinul aceluiaşi UDMR.

O spun clar: aş propune aceeaşi schemă şi dacă în Parlament ar intra un partid românesc ultra-naţionalist şi care şi-ar propune să joace rolul de partid-balama. De fapt, scenariul acesta nu este exclus. Fostul Prim-ministru, plagiatorul VV Ponta, umblă să îşi facă partid şi, după semnalele pe care le emite, doreşte să pescuiască în aceeaşi baltă precum fostul său tovarăş de drum, CV Tudor. (Impresia mea este că nu este exclus să reuşească, iar PSD-ul să se scindeze).

Altă posibilitate ar fi fost ca UDMR-ul să cadă sub pragul de 5% şi să aibă soarta PNŢ-CD-ului. "Viaţa decide!" - cum ar fi spus un clasic al ecosistemului de partide din România. Însă, din câte ştiu, varianta asta nu merge datorită unei prevederi din legea electorală, pragul electoral "alternativ". (Vrea cineva altă dovadă că democraţia, în România, este o mascaradă?).

În fine, dacă tot vorbim despre alegeri, să spunem că altă posibilitate ar fi adoptarea unei alte legi electorale. Una în care să existe colegii electorale foarte mari, în care UDMR-ul să nu poată obţine majoritatea. Asta ar presupune însă reducerea drastică a numărului de parlamentari. (O cauză pe care o susţin).

Asanarea vieţii politice din România este absolut necesară. Suntem traşi în jos, ca ţară, de o clasă politică de o calitate lamentabilă.

Eliminarea influenţei partidelor-balama ar putea fi o cauză utilă actualelor partide mari. Însă ar fi şi mai utilă alegătorilor. Partidele-balama au o inflluenţă disproporţionată în raport cu susţinerea lor electorală reală. Despre ce democraţie vorbim atunci când un partid cu 5% decide soarta unei majorităţi? Iată şi unul dintre motivele pentru care susţin, ca o chestiune de principiu, un sistem electoral majoritar, în locul celui (relativ) proporţional de acum. Dar aceasta este o altă poveste. Concluzia de acum este simplă: UDMR trebuie izolat în Parlament, până la votarea unei legi electorale care să o lase la vatră.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Ce parere aveti daca acelasi argument ar fi aplicat si reprezentantiilor minoritatilor. Acestia nici macar nu au unmandat popular dar au posibilitatea de a inclina balanta votului in parlament.

    Nu vad nimic democratic in propunerea dumneavoastra dem a nega votul maghiarilor prin manipularea parlamentului.

    Democratie in Romania?Justitie este mai mult pentru puternici,in ultimul timp se mai face ceva,sa nu mai vorbim de DNA care lureaza mai mult la comanda celor puternici.Romania nu arata asa distrusa daca era o clsa politica responsabila,la fel justitie,presedinte al Romaniei nu al unei parti etc.

    [Text eliminat conform regulamentului]

    CORECT! AVRAMESCU ARE DREPTATE! JOS TRASEISTII UDMR! AFARA DIN PARLAMENT! LA MUNCA!

    sociopatia politica face ravagii!! avramescule, esti atat de "aliniat" incat ma'ntreb daca n'ai "panglica" sau morbul lui pott? te-ai cautat?

    1. Ce amuzant sa ii vezi pe antenisti, militieni la pensie si pe postacii pesedeului ca trebuie sa sara in apararea bozgorilor penali doar pentru ca ii trebuie lui Draknea voturilor lor.

      Sunt un dobitoc si retrag ce am scris mai sus.

      Sunt un postac si regret furtul de indentitate pe ca la-am facut la postarea 5.2

      Doar atâta ma dus mintea. 

      Sunt un postac si regret furtul de indentitate pe ca la-am facut

      Doar atâta ma dus mintea.  

    Foarte bun articolul. Asa trebuie sa faca toti din parlament, sa ii izoleze pe profitorii astia.

    Nu se va ajunge la izolarea UDMR-ului in Parlament pentru ca mai intotdeauna e nevoie si de votul lor...Solutia nu e niciuna din cele etalate de dl Avramescu .Partidele actuale sau altele,daca vor mai aparea,sa isi atraga de partea lor electoratul UDMR.E calea cea mai normala,daca mi se permite exprimarea.Dar pentru asta avem nevoie de acele partide care sa faca asta.Ce am avut in parlament,pana acum,inclusiv la momentul la care vorbesc,sunt imitatii,poate chiar incercari,cel mult.E nevoie de o clasa politica responsabila aleasa de oameni responsabili.De fapt sunt legate intre ele cele doua...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb