Cum se fabrică un tiran

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 18 martie 2024

Cristian Pîrvulescu

Puterea absolută de care dispune astăzi Vladimir Putin vine direct din KGB. Când, în 24 iulie 1998, Boris Elţîn îl numea pe Vladimir Putin director al Serviciului Federal de Securitate (FSB; succesorul intern al KGB), nu era conştient că şi-a grăbit, astfel, sfârşitul, dar şi că punea bazele unei tiranii. Nu după mult timp, Putin devenea secretar al influentului Consiliului de Securitate şi, din această poziţie, începea să-şi construiască ascensiunea. Mai apoi, după kompromatul care a dus la demisa procurorului general Iuri Suratov, în aprilie 1999, putea începe operaţiunea "Succesorul", de înlocuire a lui Elţîn şi de laminare a opoziţiei. Şi, în nici un an şi jumătate de la venirea sa pe poziţia de şef al FSB, ambele obiective erau atinse. De atunci până astăzi, un sfert de secol mai târziu, tirania lui Vladimir Putin a transformat o ruletă rusească într-un coşmar mondial.

Ca urmare a succesului kompromatului lui Suratov, pe 9 august 1999, Boris Elţin l-a demis, după doar optzeci şi două de zile, pe prim ministrul Serghei Stepaşin, venit, de altfel, tot pe filieră FSB, şi l-a numit pe şeful Vladimir Putin în loc. Serghei Stepaşin era al patrulea prim-ministru demis din martie 1998. Clanul prezidenţial îl acuza pe Stepaşin că n-a reuşit sa-i mobilizeze pe guvernatorii regionali să se alăture unui partid prezidenţial şi le-a permis să creeze Patria-Toată Rusia, formaţiune condusă de fostul prim ministru, Evgheni Primakov şi de primarul Moscovei, Iuri Lujkov. Ca să clarifice lucrurile, într-un discurs adresat naţiunii, Elţîn şi-a desemnat noul prim-ministru drept moştenitor al alegerilor prezidenţiale programate pentru 2000. Până atunci, la alegerile legislative din 19 decembrie 1999 partidul Unitate, apărut la începutul lunii octombrie şi condus de nimeni altul decât de Serghei Şoigu, obţinea aproape 24% din voturi (cu doar un procent mai puţin decât comuniştii, care aveau cu 44 de deputaţi mai puţin decât cu patru ani mai devreme) şi, datorită sistemului electoral, Putin putea forma guvernul. Câteva zile mai târziu, în 31 decembrie 1999, îi şi lua locul lui Elţîn, devenind preşedinte interimar al Rusiei.

Dar toată această accesiune rapidă se produsese pentru că, între timp, începuse al doilea război din Cecenia. Iar unul din argumentele pentru care operaţiunea din Cecenia a fost pornită a fost reprezentată de atentatele asupra unor blocuri de apartamente din oraşele Buinaksk, Moscova şi Volgodonsk, între 3 şi 19 septembrie 1999, în care au murit peste 300 de oameni şi au fost răniţi peste 1.000. Pentru că aceste atacuri au fost atribuite teroriştilor ceceni, deşi rolul acestora nu a fost niciodată dovedit elocvent, pe 19 septembrie 1999 Vladimir Putin a ordonat începerea operaţiunilor în Cecenia. Iar rolul de şef de război a devenit principalul său instrument de campanie, atât în alegerile legislative din decembrie, cât şi în cele prezidenţiale din martie. Deşi există istorici şi jurnalişti care susţin că aceste atentate au fost coordonate de FSB pentru a contura imaginea de războinic a lui Putin în campania electorală pentru prezidenţialele din martie 2000, nu au putut fi culese suficiente dovezi pentru a atribui responsabilitatea pentru atacuri oamenilor lui Putin. Dincolo de faptul că acest război sângeros i-a sporit popularitatea şi l-a propulsat la preşedinţie în doar câteva luni, există însă multe coincidenţe stranii, ca şi morţi suspecte care au fost legate de cele câteva încercări de a investiga atentatele cu bombă din septembrie 1999.

Pe un asemenea fundament nu se putea construi un stat, şi cu atât mai puţin o democraţie, ci o tiranie. Şi asta ne duce la reflecţiile lui Xenofon de acum două milenii şi jumătate din "Hieron sau despre tiranie". Elevul lui Socrate şi colegul lui Platon pare să fi crezut că stăpânirea unui tiran care ascultă sfaturile înţelepţilor este, în principiu, preferabilă domniei legii sau domniei magistraţilor aleşi. Pe de altă parte, pentru Xenofon o astfel de tiranie luminată nu ar putea fi pusă în practică. Dar dincolo de textul lui Xenofon este interesant punctul de vedere al lui Leo Strauss, cel care a republicat cartea lui Xenofon în 1948 şi a avut câteva comentarii interesante despre subiect. Or, Leo Strauss nu este nimeni altul decât inspiratorul neoconservatorismului actual, foarte influent la nivel politic în vremea lui George Bush jr., adică chiar atunci când Putin îşi începea experienţa prezidenţială. În comentariul său la Hieron, Strauss face o serie de reflecţii asupra problemei tiraniei în vremurile antice şi moderne, asupra diferenţelor dintre ştiinţa politică antică şi cea modernă. Strauss pare să considere că, pentru Xenofon, ca şi pentru Platon, problema tiraniei nu mai era o simplă problemă teoretică, ci una practică. Pentru că, dacă în tradiţia socratică consacrată de Aristotel în Politica tirania era o formă defectuoasă de regim politic, democraţia din polis-ul atenian (şi ea tot o formă degenerată în sens aristotelic) se degradase până la punctul în care "tirania" devenise alternativa inevitabilă la o democraţie care încetase să mai funcţioneze. Strauss atrage atenţia că o nouă situaţie politică poate fi analizată în termeni de "tiranie" şi pentru că nu a fost încă dezvoltat un vocabular adaptat noilor circumstanţe. În acest sens, Strauss notează că, în a doua parte a dialogului Hieron terminologia se schimbă şi nu mai vorbeşte despre tiran, ci despre "conducător".

Probabil că Putin nu i-a citit nici pe Strauss, nici pe Xenofon, dar ideea sa despre democraţie este asemănătoare celei din dialogul antic. Doar că nu crede că ceea ce a instaurat în Rusia este o tiranie, ci o nouă formă de guvernare în care conducătorul este bineintenţionat, luminat şi mai ales atotştiutor. Dar în secolul al XXI-lea nu se poate guverna fără o minimă aparenţă de legitimitate şi pentru aceasta sunt necesare alegeri. Doar că alegerile nu pot fi excesiv de libere, pentru că atunci poporul ar putea cădea în eroare şi ar putea da naştere la haos. Cu alte cuvinte, în loc să fie un exerciţiu pentru desemnarea sau legitimarea celor care guvernează, alegerile putiniste reprezintă un simplu ritual simbolic, un moment de sărbătoare colectivă şi de consacrare personală. Consacrare pe care Vladimir Putin o pune în scenă ca pe o demonstraţie de forţă. De aceea a făcut totul pentru a simula şi stimula participarea la nişte alegeri prezidenţiale în care nu era nimic de ales. Pentru că Putin a ales deja pentru ruşi încă din 1999 războiul ca mijloc eficace de control al societăţii. Şi din 1999 până astăzi Rusia a fost permanent în război. Cu cecenii, cu georgienii, cu sirienii, cu ucrainenii şi cu toţi cei pe care conducătorul i-a desemnat sau îi desemnează drept inamici interni sau externi.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Cum se fabrica un tiran?

    Ii se da sau ia in timp mai mult “ciolan”! 

    s c c r e t 

    Deși razboiul din Ucraina e abominabil, problema Vestului nu e umanitarismul, ci faptul că există țări că Rusia și Irabulmcare nu sunt iraționale, doar puternice și nu sunt vasale.

    Asta complica o lume în care China deja e ce și da apa la moara unor alte țări că Brazilia, India 

    Dar ,cum se spune, la munca. 

    Este viitor ai pentru Occident, redescoperirea muncii și să nu mai apere că pot externaliza la nesfârșit datorii.

    La munca! 

    1. La scara Istoriei 30 ani de stabilitate pe care îi descrie autorul că fiind ..tirania din Rusia sunt o raritate.

      Stabilitate cu Kalasu in coaste, cu soldati in cabinele de vot.

      Stabilitate ca in Coreea de Nord, Belarus etc. 

      Da, e vorba de stabilitate, dar depinde de care parte te afli.

    3 zile rezervate alegerilor nu ar putea reprezenta o minima aparenta de legitimitate la care faceti referire dumneavoastra ? daca in interiorul sistemului rus ar fi existat intr-adevar o masa critica anti-establisment ar fi trebuit sa o putem sesiza la vot prin numarul de buletine nule sau prin sustinerea oricaruia din contracandidatii formali ai actualului presedinte. in actualele conditii presedintele in exercitiu pare a se bucura de legitimitatea sustinerii unei majoritati. alegerile au reprezentat pentru demos o fereastra de oportunitate pentru amendarea oricarei forme de tiranie perceputa. nu a fost cazul. poporul l-a sustinut pe actualul sef de stat.

    1. O masă critică de eroi, dispuși la suicid?

    ok, boss, de acord cu tine cu putin etc..... dar de psd+pnl ce parere ai? eu o vad deja ca o dictatura multipartinica si deja chiar simt talpa pe grumaj! tu?

    1. Diferența e că această hoție e Intr o țară vai de mama ei , Rămână

      Dar analistul lupta cu Putin, căci în Ronde luptat cu oligarhia e imposibil, dar na, bine că ne bat.cu Trumpo și Putin 

      Erata, Romania, desigur, scuze de autocorect

      Ideea e că noi salvăm democrația pe unde vrem, mai puțin acasă, unde triumfă hoția  

      si eu am aceasta parere, controale peste controale, politia pusa pe amenzi.sa nu uitam ca rusii au contribuit la salvarea europei de sub fascisti si otomani; sunt multe filme in acest sens.o viata care la mentalitatea noastra nu prinde: traiul pe datorie, dar o sa murim si noi si vin altii, carora le place.

      Rusii au contribuit la salvarea Europei ??? Cu pactul Ribbentrop- Molotov ?

    Gorbaciov era constient ca, prin daramarea zidului Berlinului, vinde pe nimic o parte din URSS vesticilor ?

    1. Rusul de rând ce perspective mai are acum?!? :)))))))

    Hai sa lasam antichitatea deoparte si sa ne referim la un eveniment istoric mai recent, pentru a analiza "tirania" lui Putin. Si anume razboiul de secesiune american. Pentru Lincoln secesiunea celor 7 state din sud fata de SUA este ilegala. De unde razboiul de secesiune. La fel si pentru Putin, secesiunea Ceceniei, Georgiei, Armeniei, Ucrainei etc. fata de URSS este ilegala. So...

    1. Doar ca aici tarile pe care le pomenesti sunt mai vechi decat rusia - chiar daca se numeau altfel eg Republica Kieveana. Au fost unite cu forta, nu ca cele 7 state care s-au razgandit. nu merge nici modelul asta - putler tot dictator e si mujicii tot agresori ilegali sunt!

      Partidele comuniste din tarile respective au participat intensiv la aceasta unire.

      După ce calci elitele pe cap, falsifici alegeri si conduci furând în stil kaghebist. cine mai participă intensiv la unire? Frații lui Leopold?

    Dictatorul ca dictatorul dar mai toata suflarea stie care este sfirsitul povestii .Rusia , asa cum va tot zic de peste 18 luni , nu poate cistiga acest razboi .Tot ceea ce Rusia poate face si deja a anuntat ca va face este crearea unui coridor de separare oricind posibil lovit nuclear si de o parte si de alta , un teritoriu al nimanui nelocuit si nelocuibil care deja exista .Europa trebuie sa se separe de Rusia nimeni nemaiputind locui in acest imens perimetru usa in usa .Singura problema care nu ii convine lui Putin este pierderea Pen.Crimeea pe care si ca vrea si ca nu vrea, nu o mai poate administra .Daunazi ambasadorul M.B. a reactivat aceasta situatie .Marea Baltica si parte din Marea Neagra vor deveni mari NATO.In Romania apare cea mai mare baza militara a NATO din Europa fapt ce ne duce cu gindul catre viitorul sef al NATO in persoana lui K.W.Iohannis .

    ...

    Boss, foarte bun articolul, astept inca unul la fel de bun dupa alegerile din Ucraina, in care sa comentezi rezultatele scrutinului si sa faci o comparatie intre dictatorul Putin, care a organizat alegeri dubioase si democratul Zelenski, care a organizat alegeri libere si corecte.

    1. ... basiclly: input-output (trash -in = trash out) ... in ochii lor toata lumea greseste ... atitudinea asta-i periculoasa ... chestia cu tezaurul e justificare pentru a confisca averi ... oare care va solutia la haosul (democratic) din europa? ...

      ... au facut prea mult scandal cu roasia monatana ... acu cu tezaurul ... putin a fost acuzat la un tribunal partial recunoscut ... romania era sa piarda 2% din pib la un tribunal corporatist ... usr contesta statul de drept ...se creaza prea multe premize si precendente pentru haos ...

    ... domnule pirvulescu! imi amintesc, copil fiind, cum ne oprea militia pe strada, in masina fiind cu pairintii ... imi amintesc cum organul militianist, avea drepturi depilne asupra psesiunilor familiei (in timpul "controlului") ... de multe ori scapai cu o mica atentie ... va e dor de tirania idiotilor indreptatiti de "binele comun"?!? ...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb