• Cu doar două zile înainte de Paşte, românii încep să aglomereze magazinele alimentare şi hypermarket-urile pentru a-şi face cumpărăturile
• Anul acesta, cei care vor să pună pe masă bucatele tradiţionale gătite în propria bucătărie vor scoate din buzunar circa 220 lei
• Vom consuma 150.000 de hectolitri de vin, 150 de milioane de ouă şi 7 milioane de cozonaci
Cererea pentru produsele specifice perioadei de Paşte va creşte şi în acest an, în ciuda crizei economice, susţin reprezentanţii patronatelor de profil. Astfel, vânzările de vin, ouă şi cozonaci se vor menţine la un nivel apropiat celui înregistrat anul trecut.
Dan Ilie, purtătorul de cuvânt al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) susţine că de Paşte vom consuma aproximativ 150.000 de hectolitri de vin. În ceea ce priveşte vânzările de ouă, acestea vor creşte cu 50% faţă de o lună obişnuită, consumul ajungând la 150 de milioane de ouă, susţine Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Şi vânzările de cozonaci vor creşte, în perioada sărbătorilor de Paşte, de circa 10 ori faţă de o perioadă obişnuită, ajungând la 7 milioane de cozonaci vânduţi, estimează Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).
Pentru această perioadă, reprezentanţii reţelei de hypermarket-uri "real,-" se aşteaptă la un trafic crescut în comparaţie cu o perioadă normală datorită faptului că românii ţin la tradiţii, în ciuda situaţiei economice dificile. "Cu toţii ne dorim să sărbătorim Paştele aşa cum ne-am învăţat, din bătrâni, cu aceeaşi masă bogată, cu drob, cozonac etc.", ne-a declarat Adriana Piţa, Division Manager Corporate Communication & PR la "real,-" Hypermarket România. Potrivit domniei sale, vânzările la produsele specifice sărbătorilor pascale au crescut săptămâna trecută, comparativ cu cea anterioară. "S-a vândut bine carnea de miel, în special cea proaspătă, provenită de la producătorii români, şi ne aşteptăm ca vânzările din această categorie să se tripleze în Săptămâna Mare faţă de vânzările înregistrate în săptămâna anterioară", a conchis aceasta.
• PNVV: Vânzările de vin se vor menţine la nivelul din 2009
Vânzările de vin se vor menţine, în perioada sărbătorilor pascale, la nivelul înregistrat anul trecut, ne-a declarat Dan Ilie, purtătorul de cuvânt al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).
Potrivit domniei sale, într-un scenariu optimist, vânzările pot creşte chiar cu 5-10% faţă de perioada similară din 2009.
Faţă de o lună obişnuită, producătorii vând cu 50% mai mult vin roşu în această perioadă, respectiv cu 30% mai mult din licoarea lui Bachus de culoare albă.
Deşi românii preferă vinul alb, specificul sărbătorilor determină o orientare masivă a cumpărătorilor spre vinul roşu.
Reprezentantul PNVV ne-a declarat că, în această perioadă, cumpărătorii preferă vinurile tradiţionale româneşti, în timp ce vinurile din import nu vor avea o pondere atât de mare în consum.
Potrivit estimărilor lui Dan Ilie, de Paşte vom consuma aproximativ 150.000 de hectolitri de vin.
În această perioadă, nu numai populaţia, ci şi restaurantele îşi măresc stocurile de vin. Dan Balaban, proprietarul "Da Vino", societate care vinde cel mai scump vin pe segmentul horeca, ne-a declarat că vănzările firmei au crescut cu circa 50% în această perioadă, faţă de anul trecut. Acest progres a avut loc pentru că s-au deschis noi restaurante în Bucureşti, iar vechii clienţi au solicitat cantităţi mai mari decât într-o perioadă obişnuită.
• Preţul mieilor, la fel ca anul trecut
Carnea de miel nu va fi mai scumpă în acest an, după cum susţine Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România (SNCOCR).
Potrivit acestuia, crescătorii de animale vor vinde mieii în pieţele autorizate la un preţ de 18-20 de lei pe kilogram, asemănător celui de anul trecut. "Sub 18 lei/kilogram nu putem să vindem din cauză că nu ne acoperim costurile de producţie", afirmă Marcel Andrei. "Totuşi, a fost o iarnă lungă şi grea şi este posibil să apară situaţii în care carnea de miel să fie mai scumpă", conchide domnia sa.
• Cu 50% mai multe ouă vândute
Perioada sărbătorilor de Paşte aduce vânzări de ouă cu 50% mai mari decât într-o lună obişnuită, volumul acestora fiind estimat să ajungă în acest an la 150 de milioane de ouă.
"Vânzările sunt foarte asemănătoare cu cele din anii precedenţi, preţurile la poarta fermei fiind cuprinse între 0,27-0,32 de lei pe ou, în funcţie de clasa de greutate, iar volumul vânzărilor este mai mare cu circa 50% faţă de o lună obişnuită", ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Potrivit acestuia, volumul de ouă vândute într-o lună obişnuită este de 100 de milioane.
• 7 milioane de cozonaci şi produse specifice vor fi vândute în această perioadă
Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) estimea-ză că cererea pentru cozonaci şi produse specifice de Paşte va creşte, în acest an, de aproximativ 10 ori. De asemenea, preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, ne-a declarat că "în acest an se vor vinde aproximativ 7 milioane de cozonaci şi produse specifice de Paşte, la un nivel comparabil cu anul trecut".
• PREŢUL REŢETELOR TRADIŢIONALE
Ouăle roşii, cozonacul, pasca, drobul, stufatul şi friptura de miel sunt doar o parte din alimentele tradiţionale, nelipsite de pe masa de Paşte. În acest an, o familie va plăti în jur de 220 de lei pentru ele, dacă sunt făcute în casă. Iată preţul estimativ pentru principalele reţete tradiţionale:
• DROB DE MIEL - 63 lei
2,5 kilograme carne şi organe de miel - 50 lei
500 grame ceapă - 1,5 lei
600 grame ceapă verde - 6 lei
50 grame mărar verde - 1 leu
50 grame pătrunjel verde - 1 leu
5 ouă - 2,5 lei
200 mililitri ulei - 1 leu
• STUFAT CU CARNE DE MIEL - 64 lei
1,3 kilograme carne de miel cu os - 26 lei
1 kilogram ceapă verde - 10 lei
1 kilogram usturoi verde - 20 lei
150 mililitri ulei - 1 leu
100 grame pastă de tomate - 1 leu
500 grame roşii - 4 lei
100 mililitri vin alb - 1 leu
50 grame pătrunjel verde - 1 leu
• FRIPTURĂ DE MIEL - 35 lei
1,6 kilograme carne de miel cu os - 32 lei
50 mililitri ulei - 0,5 lei
100 grame morcovi - 0,5 leu
100 grame rădăcină de ţelină - 0,5 lei
50 grame ceapă - 0,5 lei
40 grame usturoi - 1 leu
• CIORBĂ DE MIEL - 28,6 lei
850 grame carne de miel cu os - 17 lei
200 grame de morcovi - 1 leu
200 grame rădăcină de ţelină - 1 leu
200 grame ceapă - 0,6 lei
200 grame ceapă verde - 2 lei
200 grame rădăcină de pătrunjel - 1 leu
o legătură de leuştean - 3 lei
1 litru de borş - 3 lei
• COZONAC - 10,9 lei
500 grame făină - 0,8 lei
250 mililitri de lapte - 1 leu
3 ouă - 1,5 lei
150 grame zahăr - 0,5 lei
o lămâie - 0,5 lei
25 grame drojdie - 0,5 lei
o esenţă de rom - 2 lei
100 grame nuci - 1,8 lei
50 grame cacao - 0,8 lei
100 grame stafide - 1 leu
50 mililitri ulei - 0,5 lei
• PASCĂ - 17,3 lei
500 grame făină - 0,8 lei
250 mililitri de lapte - 1 leu
o lămâie - 1 leu
500 grame brânză dulce - 6 lei
200 grame stafide - 2 lei
6 ouă - 3 lei
300 grame zahăr - 1 leu
o esenţă de rom - 2 lei
50 mililitri ulei - 0,5 lei