CURĂŢENIE DE TOAMNĂ LA PALATUL VICTORIA: Guvernul Boc, între remaniere şi moţiune de cenzură

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 1 septembrie 2010

Premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu s-au întâlnit ieri la Palatul Cotroceni. Traian Băsescu, cel care a cerut analiza activităţii miniştrilor, va avea un cuvânt de spus în privinţa unei remanieri.

Premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu s-au întâlnit ieri la Palatul Cotroceni. Traian Băsescu, cel care a cerut analiza activităţii miniştrilor, va avea un cuvânt de spus în privinţa unei remanieri.

Miniştrii dau astăzi explicaţii pentru cele nouă luni de mandat

Lideri ai PDL critică activitatea a şapte miniştri

Boc, susţinut în continuare ca premier

Opoziţia pregăteşte moţiunea de cenzură şi anunţă posibilitatea suspendării lui Traian Băsescu

Remanierea guvernamentală şi moţiunea de cenzură a PSD sunt principalele provocări peste care Guvernul, din punct de vedere politic, trebuie să treacă toamna aceasta.

Schimbarea unor miniştri este cerută cu insistenţă de mai mulţi lideri ai PDL care resimt că din cauza măsurilor de austeritate ale Guvernului şi a bâlbelor unor oficiali (n.r.- cazul normelor de aplicare a modificărilor Codului Fiscal), partidul pierde capital electoral.

Lideri ai PDL avertizează că dacă mai mulţi miniştri nu vor fi schimbaţi, vor vota moţiunile simple ale opoziţiei îndreptate împotriva acestora şi chiar moţiunea de cenzură a PSD, a cărei scop este demiterea guvernului.

Discuţie în taină la Palatul Cotroceni

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, ieri, cu şeful statului Traian Băsescu, şi cu lideri ai PDL la Palatul Cotroceni, discuţiile prelungindu-se aproximativ trei ore, potrivit agenţiilor de ştiri.

Întâlnirea de la Palatul Cotroceni a avut loc după ce Emil Boc şi mai mulţi lideri PDL s-au reunit, în cursul dimineţii, la Palatul Victoria, să discute despre analiza activităţilor miniştrilor şi despre sesiunea parlamentară de toamnă care urmează să înceapă.

Amintim că o analiză a activităţii miniştrilor, pentru 1 septembrie, a fost solicitată chiar de preşedintele Traian Băsescu, la o reuniune cu grupurile parlamentare ale PDL la Snagov.

Şapte miniştri contestaţi; Boc scapă

Deputatul PDL, Mircia Giurgiu a avansat o listă cu şapte miniştri ai actualului Guvern a căror activitate ar trebui analizată.

Cei şapte miniştri de care parlamentarul se declară nemulţumit sunt cei de la Sănătate (Attila Cseke), Educaţie (Daniel Funeriu), Agricultură (Mihail Dumitru), Mediu (Las-zlo Borbely), Apărare (Gabriel Oprea), Comunicaţii (Gabriel Sandu) şi Cultură (Kelemen Hunor).

În eventualitatea în care vor avea loc schimbări la Guvernare, premierul Emil Boc nu pare afectat de acestea, deputatul PDL, Sulfina Barbu, sus-ţinând, zilele trecute, că acesta se bucură de sprijinul grupului parlamentar al PDL şi că acesta trebuie să-şi continue programul de guvernare.

Legea minorităţilor, asul din mâneca UDMR

Deşi mai multe partide din arcul guvernamental şi-au declarat continuarea sprijinului pentru Guvern doar dacă propunerile lor de relansare economică vor fi luate în calcul, UDMR declară deja, înainte de anunţarea planului de salvare a economiei, că nu va vota moţiunea şi că este mulţumit de colaborarea parlamentară cu PDL.

Poziţia maghiarilor vine în contextul în care liderul UDMR Marko Bela a declarat că în sesiunea parlamentară de toamnă ar trebui să fie scoasă de la sertar Legea privind statul minorităţilor naţionale, lege de care maghiarii par că vor să se agaţe pentru a condiţiona relaţia cu PDL la guvernare.

Rămâne de văzut cum vor juca şi UNPR sau grupul minorităţilor, alta decât cea maghiară, care prin liderul său, Varujan Pambuccian s-a declarat nemulţumit că propriile propu-neri de relansare economică, printre care reducerea cotei unice de impozitare, se pare că nu au fost luate în calcul la elaborarea planului de relansare economică, plan pe care guvernul s-a angajat să-l finalizeze la 1 septembrie.

PSD caută susţinători pentru moţiune

Opoziţia, dacă votează în bloc pentru moţiune, ar mai avea nevoie de 23 de parlamentari pentru ca Guvernul să fie demis, conducerea social-democraţilor fiind mandatată deja să negocieze sprijinul "individual" al senatorilor şi deputaţilor care susţin puterea. În contextul actual nu sunt excluse plecări de la PDL spre independenţi (de genul lui Călin Potor sau Georgică Severin) sau de la independeţi înapoi la PSD sau PNL.

Între timp, în tabără opoziţiei lucrurile par să se limpezească, după atacul lui Viorel Hrebenciuc la adresa liberalilor şi a preşedintelui PNL Crin Anontescu, despre care deputatul PSD a spus că "are naivităţi care nu sunt de nivelul unui şef de partid". Preşedintele PSD Victor Ponta a tranşat problema, arătând că a fost mandatat de conducerea Comitetului Executiv Naţional al PSD să discute o colaborare cu PNL. Deputatul PNL Horea Uioreanu susţine că întreg Guvernul ar trebui demis, inclusiv premierul Boc şi că o remaniere nu ar fi decât "o cârpeală".

De la cearta pe premier la suspendarea lui Băsescu

Liberalii sprijină moţiunea de cenzură a PSD, iar cele două partide par să privească, mai departe, în eventualitatea în care Guvernul Boc va fi demis în Parlament, la o construcţie comună la guvernare.

PSD, prin vocea lui Adrian Năstase le transmite liberalilor că ei ar trebui să dea premierul. Liberalii vor să se aşeze la masa negocierilor cu un guvern propriu şi un program de măsuri de relansare economică ca bază de discuţii.

Victor Ponta anunţă chiar o posibilă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu în situaţia în care şeful statului s-ar opune formării unei noi majorităţi parlamentare care să dea premierul, de genul celei din iarna trecută care l-a propus la Palatul Victoria pe Klaus Johannis, primarul de la Sibiu.

Începe o nouă sesiune parlamentară. Cu siguranţă vom asista la o toamnă deosebit de fierbinte, din punct de vedere politic...

Ce spun miniştrii despre care se vehiculează că ar putea să fie remaniaţi

Mihail Dumitru, pentru Agerpres: "Deocamdată eu nu am nicio informaţie oficială conform căreia aş fi fost propus pentru schimbare, în afară de numele vehiculate în presă. Consider că premierul va analiza şi va propune preşedintelui acea schimbare pe care o consideră necesară şi oportună".

Mihail Şeitan: "Oricine se poate simţi vizat de remaniere. Sunt ministru".

Attila Cseke, pentru Mediafax: "Sunt conştient că aceasta este o funcţie politică, deci orice ministru poate fi schimbat, în orice moment".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Nu cred ca PSD sunt in stare sa mai bage o motiune de cenzura la fel cum sunt de parere ca o remaniere este necesara. Asta zice si Udrea de cateva luni dar nimeni nu o asculta.

    Nu cred ca Boc va avea curaj sa-l schimbe pe Oprea de la Aparare. Mai mult din surse de incredere, s-ar putea ca Sarbu sa preia ministrul Muncii, iar Steriu portofoliul de la Agicultura. Deja prin teritoriu tot mai multe posturi din deconcentrate sunt ocupate de cei de la UNPR. Oricum pana acum au avut cele mai bune proiecte pentru iesirea din criza.

    In afara de Seitan, Berceanu, Dumitru si Sandu, ministrul Attila ar putea foarte bine sa paraseasca guvernul insa se pare ca este sustinut neconditionat de UDMR. Nu vad de ce ar fi vizat Oprea de la aparare pentru ca si-a aparat oamenii atat cat a putut si oricum altul nu cred ca avea posibilitati mai bune. In schimb, la educatie, tanarul Funeriu nu a facut absolut nimic notabil, doar a reusit sa-i impace pe profesori. Apoi, cultura in Romania merge si fara ministru

    Fara UNPR care a asigurat stabilitatea politica pana acum nu am mai fi vorbit de acest guvern, deci nu cred ca Boc se va atinge de Oprea. In schimb tara ar fi trecut printr-o perioada cu adevarat grea

    Acu’ e acu’. S-a remaniat jumate de guvern. Sa vedeti acum nebunie cu schimbarea sefilor. O sa le ia nu stiu cat timp sa inceapa sa lucreze si asa mare branza nu faceau si o sa vedeti ca ajungem la vorba lui Oprea cu stabilitatea politica

    S-a remaniat guvernul, au plecat ministrii neperformanti gen Seitan, Dumitru, chiar si finantistul Vlasdescu si mai mult cei doi lupi batrani Videanu si Berceanu. In schimb au ramas in scaun ministrii care au performat, gen Blaga, Oprea, Borbely,au avut proiecte si initiative in guvern, au realizat ca pot ceva pentru romani sa iasa din criza. Succes noii echipe guvernamentale.

    UNPR face foarte bine ca nu voteaza motiunea care ne-ar adanci intr-o criza politica la fel de periculoasa ca cea economica. Oprea face ceea ce trebuie. Nu vad cu cine ar fi putut fi inlocuit.

    UNPR si Partidul Poporului al lui DD vor avea un cuvant greu de spus la urmatoarele alegeri pentru ca lumea s-a saturat de politica dusa de partidele "istorice", promisiuni fara finalitate si certuri interminabile pentru ciolan

    E bine ca au plecat non-valorile din guvern dar Boc ar fi trebuit sa dea mai mult gir UNR-istilor. Acest partid are membrii valorosi si responsabili care ar fi putut face multe lucruri constructive pentru Romania.

    Ar fi fost super tare sa fi pus Boc in locul remaniatilor inca 1-2 ministrii de la UNPR, asa cum se auzea pe surse. Sunt oameni cu idei noi, echilibrati si porniti pe treaba, Romania avea sanse mari sa iasa in 2011 din criza.

    Nu stiu daca viitorii ministrii vor aduce un plus de prospetime in viata politica romaneasca dar fara aportul unpr-istilor politicul romanesc ar fi fost traversat de probleme mai mari si toate relele s-ar fi abatut tot asupra romanilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb