Curtea Constituţională a decis, în urma dezbaterilor de ieri, că Legea camerelor de comerţ şi industrie din ţara noastră este neconstitu-ţio-nală. Decizia, care a întrunit majoritatea de voturi nece-sară, s-a bazat, potrivit unui document remis presei de Curtea Constituţională, pe faptul că actuala lege contra-vine prevederilor art.1 alin.(5) şi art.76 alin.(1) din Con-stituţie.
Surse juridice ne-au declarat că este de aşteptat ca motivaţia pe care Curtea Constituţională o va aduce propriei decizii să fie la fel de stufoasă ca şi documentul care a conţinut sesizarea de neconstituţionalitate. Aceleaşi surse, care au participat la elaborarea respectivei sesizări, ne-au mai spus că o sesizare iniţială a avut loc pe marginea caracterului ordinar al legii, semnatarii doocumentului susţinînd că actul normativ ar fi trebuit să aibă un caracter organic, din considerentul că orice act normativ care derogă de la o lege organică trebuie să păstreze acelaşi caracter.
• Actuala lege a camerelor de comerţ îngrădea dreptul la liberă asociere
Tot surse juridice ne-au mai spus că o a doua sesizare, respectiv cea care a fost supusă ieri atenţiei Curţii Constituţionale, a conţinut referiri nu pe ansamblul legii, cum a fost cazul primei sesizări, ci strict pe anumite capitole susceptibile că ar fi neconstituţionale. Unul dintre aceste capitole, conform surselor judiciare, contravenea prevederilor Constituţiei prin faptul că îngrădea dreptul la liberă asociere, obligînd asociaţiile să se înscrie în anumite camere de comerţ şi industrie, nelă-sîndu-le acestora posi-bilitatea să opteze liber.
Pe de altă parte, aceleaşi surse sînt de părere că transferul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sub tutela camerelor de comerţ şi industrie reprezintă un fapt absurd, pe motiv că acesta a reprezentat un transfer în gestiune privată a unor bunuri şi servicii publice.
• Victor Babiuc: "Decizia Curţii Constituţionale este una corectă"
În acelaşi timp, Victor Babiuc, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, ne-a declarat că decizia de ieri a Curţii Constituţionale este una corectă şi normală în aceste condiţii. Domnia sa ne-a spus că, în acest moment, este de aşteptat să fie elaborată o nouă lege şi nu să continue dezbaterile parlamentare pe marginea textului celei vechi.
După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale şi dacă legea va fi declarată neconstituţională în ansamblul ei, ea va fi retrimisă Parlamentului pentru reanalizare, căpătînd caracter organic, aşa cum au solicitat semnatarii sesizării. În cazul în care starea de neconstituţionalitate va fi valabilă doar pentru anumite articole ale acestui act nromativ, atunci parlamentarii le vor analiza numai pe acestea. Sursele judiciare sînt, însă, de părere că vom asista la situaţia prezentată în prima variantă, respectiv cea în care întreaga lege va face obiectul unei noi dezbateri parlamentare.
Dezbaterile pe marginea textului respectivei legi au fost demarate în urma unei sesizări depuse la Curtea Constituţională de un număr de 56 de deputaţi aparţinînd grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat, minorităţilor naţionale şi independenţilor. Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie, urmînd ca ea să fie comunicată atît preşedintelui ţării, cît şi primului-ministru şi celor două Camere ale Parlamentului.