Curtea Constituţională amână pronunţarea privind conflictul juridic dintre Guvern şi Parlament

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 19 noiembrie 2010

Curtea Constituţională amână pronunţarea privind conflictul juridic dintre Guvern şi Parlament

Curtea Constituţională (CC) a decis, ieri, să amâne cu o săptămână pronunţarea asupra sesizării Guvernului prin care reclamă existenţa unui conflict juridic cu Parlamentul.

Guvernul a transmis, luni, o cerere CC, prin care solicită magistraţilor să soluţioneze un blocaj instituţional generat de faptul că Parlamentul refuză să dezbată moţiunea de cenzură depusă în urma angajării răspunderii pe proiectul Legii educaţiei naţionale.

Executivul consideră că acest blocaj poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii Educaţiei Naţionale.

Solicitarea Guvernului vine în condiţiile în care magistraţii au constatat, recent, că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale (aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate de Cameră decizională), nu îşi găseşte nicio motivare.

Magistraţii au mai apreciat că nu există nicio dovadă a vreunui blocaj sau a unei inactivităţi parlamentare asupra proiectului de lege.

Boc, Geoană şi Anastase, la CC

Premierul Emil Boc şi şefii celor două Camere parlamentare, Mircea Geoană, respectiv Roberta Anastase, şi-au susţinut, ieri, punctele de vedere în faţa plenului Curţii Constituţionale faţă de conflictul juridic iscat în urma asumării răspunderii guvernamentale, relatează Mediafax.

Premierul Emil Boc a susţinut, la sosirea la sediul Curţii Constituţionale (CC), că Parlamentul nu poate opri o procedură aflată în derulare.

Boc a mai susţinut c,ă dacă a exis-tat un presupus conflict juridic pe tema Legii educaţiei (n.r. - cum a decis Curtea Constituţională), acesta s-a soluţionat în momentul stabilirii calendarului asumării.

La rândul său, Mircea Geoană a declarat că solicitarea premierului este "neîntemeiată şi lipsită de obiect".

Geoană a subliniat că Senatul va adopta, în aproximativ o săptămână, Legea educaţiei şi a opinat că nimeni nu poate înlocui Parlamentul ca putere legiuitoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a susţinut că, în momentul de faţă, practic, procedura asumării este blocată "în mod arbitrar" de către Parlament.

Demersul Guvernului vine în condiţiile în care UDMR a reiterat, ieri, prin vocea unor lideri locali, că dacă nu se va găsi o formulă optimă pentru adoptarea Legii educaţiei naţionale, atunci maghiarii ar trebui să iasă de la guvernare.

Antal: "UDMR ar trebui să iasă de la guvernare dacă nu va fi găsită o formulă optimă pentru adoptarea Legii educaţiei naţionale"

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, ieri, că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare, în cazul în care nu se va găsi o formulă optimă pentru adoptarea Legii educaţiei naţionale.

Antal a fost întrebat ce decizie crede că va lua Curtea Constituţională cu privire la Legea educaţiei, iar acesta a replicat că, în opinia sa, în România există două constituţii care sunt citite de membrii Curţii Constituţionale: una ajungând la cinci judecători ai Curţii Constituţionale, iar cealaltă la restul de patru, motiv pentru care deciziile Curţii sunt întotdeauna de 5 la 4. Antal a mai susţinut că deciziile Curţii Constituţionale sunt luate în raport de 5 la 4, deoarece înaintea şedinţelor se împart judecătorilor cele două constituţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb