Curtea de Apel Bucureşti a obligat ANAF să reia soluţionarea contestaţiei fiscale

A.M.
Miscellanea / 22 aprilie 2020

Curtea de Apel Bucureşti a obligat ANAF să reia soluţionarea contestaţiei fiscale

Prin acţiunea ce a format obiectul dosarului nr. 3197/2/2018, Curtea de Apel Bucureşti a solicitat instanţei să constate refuzul nejustificat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de reluare a procedurii de soluţionare a contestaţiei fiscale şi, respectiv, să dispună obligarea acesteia la reluarea procedurii de soluţionare a contestaţiei, în vederea pronunţării unei decizii pe fondul contestaţiei, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Prin sentinţa civilă nr. 2370/08.10.2019, Curtea de Apel Bucureşti a respins excepţia autorităţii de lucru judecat invocată de ANAF, a admis în parte acţiunea formulată de reclamantă şi, în consecinţă, în temeiul art. 214 alin. 3 Cod procedură fiscală coroborat cu art. 413 alin. 3 Cod procedură civilă, a obligat ANAF să reia procedura de soluţionare a contestaţiei prealabile.

Potrivit sursei citate, această decizie este inedită prin particularitatea sa faţă de soluţiile de obligare a autorităţii fiscale să soluţioneze contestaţia fiscală. Astfel, soluţia a fost obţinută după ce, în prealabil, acţiunea prin care se contestase suspendarea fusese respinsă de instanţe în mod definitiv. Noua dispută administrativ-fiscală nu a mai privit deci soluţia de suspendare din anul 2014 (în privinţa căreia exista autoritate de lucru judecat). În cadrul acesteia s-a analizat un element diferit faţă de legalitatea suspendării, şi anume (ne)legalitatea menţinerii acestei măsuri întrucât trecuse mai mult de un an de zile de la ultimul act de procedură întocmit în dosarul penal, din perspectiva art. 413 alin. 3 C.proc.civ., care permite revenirea asupra măsurii suspendării soluţionării contestaţiei fiscale.

Ovidiu Şerban, Managing Associate al casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) care a reprezentat reclamanta în cadrul acestui proces, a declarat: "Soluţia este extrem de importantă şi cu impact practic având în vedere numărul mare al contestaţiilor fiscale suspendate până la soluţionarea dosarelor penale formate ca urmare a sesizării inspectorilor fiscali. Chiar dacă în ultima perioadă instanţele au început să cenzureze această abordare, în continuare există numeroase astfel de cauze blocate de ani de zile în procedura administrativă, ce nu pot fi deferite controlului de legalitate al instanţelor judecătoreşti".

Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, a adăugat: "Blocarea accesului la instanţa de contencios prin simpla existenţă a unui dosar penal aflat în faza de urmărire penală, care nu avansează, este una dintre cele mai mari probleme în materie fiscală. Soluţia este importantă pentru noi şi clientul nostru, dar la fel de notabilă este semnificaţia ei simbolică: suspendarea contestaţiei fiscale până la soluţionarea unui dosar penal care nu progresează nu este o fatalitate; iată că dreptul pozitiv, interpretat şi aplicat raţional, oferă remedii şi ieşirea dintr-un blocaj inacceptabil".

Echipa de avocaţi a Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners a fost formată din Cosmin Vasile, managing partner, şi Ovidiu Şerban, managing associate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb