CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI:  Achiziţii cu probleme la Ministerul Sănătăţii

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii / 30 iulie 2020

Achiziţii cu probleme la Ministerul Sănătăţii

Guvernul a cumpărat măşti de la compania de stat Unifarm la suprapreţ, cu un adaos comercial de 71% se arată în raportul întocmit de Curtea de Conturi a României cu privire la o parte din achiziţiile medicale din timpul stării de urgenţă. Controlul a fost efectuat de inspectorii de audit ai Curţii de Conturi, la Ministerul Sănătăţii în perioada 02.06.2020 - 02.07.2020, şi a urmărit modul de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgenţă. În urma controlului, în raportul care se întinde pe 30 de pagini, auditorii Curţii de Conturi au concluzionat că "C.N. UNIFARM S.A. a procedat la vânzarea măştilor către Ministerul Sănătăţii cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03 - 15.05.2020", suma de 2.875.160 lei reprezentând astfel "diferenţa între valoarea de vânzare (8.475.000 lei, fără TVA) şi valoarea care ar fi rezultat din aplicarea adasului comercial mediu practicat de Unifarm în raport cu alţi clienţi (12,90% - 4.960.000 lei)".

O altă problemă constatată este "nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor aferente comenzilor de achiziţii efectuate în perioada stării de urgenţă" în cazul unei achiziţii de dezinfectanţi pentru mâini (cu o valoare de 4.641 lei) şi a uneia de măşti de protecţie (cu o valoare de 20.706 lei). În acest caz, auditorii au concluzionat că "(...) ministerul nu a întocmit angajamente bugetare globale/individuale vizate pentru control financiar preventiv propriu, documente prin care, potrivit prevederilor legale, se certifică existenţa unor credite bugetare disponibile şi se pun în rezervă (se blochează) creditele aferente unei cheltuieli, potrivit destinaţiei prevăzute în buget", problema fiind, se pare, una sistemică în minister, în condiţiile în care "nici înainte de perioada stării de urgenţă entitatea nu a întocmit angajamente bugetare globale/individuale pentru achiziţiile efectuate pe bază de comandă".

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat nereguli şi cu privire la acţiunea de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, legat de modul de desfăşurare a operaţiunilor şi nemonitorizarea de către Ministerul Sănătăţii a achiziţiilor aferente ajutorului umanitar respectiv.

Din verificarea celor trei contracte de furnizare (având ca obiecte achiziţia de medicamente, 10 izolete, 200.000 de măşti chirurgicale, 500.000 de măşti FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere de protecţie, 5.000 de ochelari de protecţie, aproximativ 40.000 de litri de alcool sanitar şi 25.000 de kg de substanţe dezinfectante) încheiate cu companiile Unifarm SA (în valoare de aproximativ 16.247.000 lei) şi Stimpex SA (în valoare de aproximativ 250.000 lei), auditorii au constatat "o serie de nereguli în ceea ce priveşte desfăşurarea cronologică a acestora", după cum urmează: "documente emise/operaţiuni efectuate înainte de semnarea şi vizarea contractului pentru control financiar preventiv propriu, şi, respectiv, înainte de vizarea pentru control financiar preventiv propriu a propunerilor de angajare a unui cheltuieli în limita creditelor de angajament şi a angajamentului bugetar individual". Mai mult, contractele cu Unifarm prezentate echipei de control a Curţii de Conturi prezentau modificări ale datei vizei de control financiar preventiv propriu.

Deşi contractele cu firma Unifarm au fost încheiate şi vizate CFP în data de 06.05.2020, "produsele au fost predate de către acesta în custodia IGSU cu o zi înainte (respectiv 05.05.2020)", iar "în cazul echipamentelor de protecţie şi substanţelor dezinfectante, la data predării acestora în custodie, procedura de achiziţie nu a fost finalizată", se mai arată în Raportul de control nr. 938/02.07.2020.

Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte achiziţia de alcool sanitar, au fost semnalate neconcordanţe "în ceea ce priveşte cantitatea/modul de prezentare a flacoanelor" recepţionate/livrate, în contract, factură, proces-verbal de recepţie, document vamă şi proces-verbal de predare-primire apărând fie flacoane de 500 ml, fie flacoane de un litru.

De asemenea, neconcordanţe există şi "în ceea ce priveşte datele, respectiv predarea în custodie către IGSU în data de 05.05.2020 şi recepţia efectuată de Ministerul Sănătăţii în data de 06.05.2020", deci după momentul predării.

Cu privire la cele 10 sisteme de izolare şi transport al personalului contaminat (izolete), în urma controlului au rezultat neconcordanţe"în ceea ce priveşte data recepţiei", dar şi diferenţe "în ceea ce priveşte componentele/preţul unitar al componentelor sistemului înscris în factură şi, respectiv în oferta tehnică şi financiară parte a contractului". Spre exemplu, deşi preţul unei structuri de susţinere/cadru metalic din oferta tehnică şi financiară era de 800 lei, preţul achitat, conform facturii, a fost de 2.000 lei, rezultând o diferenţă de 1.200 lei. De asemenea, deşi preţul unui acumulator de rezervă din oferta tehnică şi financiară era de 83,59 lei, preţul achitat, conform facturii, a fost de 1000 lei, rezultând o diferenţă de 916,41 lei.

Amintim că prin hotârârea prin care Parlamentul a aprobat decretarea stării de urgenţă a stabilit ca, în termen de 60 de zile de la încheierea acesteia, Curtea de Conturi să prezinte un raport cu privire la achiziţiile publice efectuate de către toate ministerele din guvernul Orban în perioada stării de urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb