Aproape 2,7 miliarde de euro, cheltuiţi de Comisia Europeană pentru politici de sprijin al regiunilor defavorizate din UE, în perioada 2000-2006, nu ar fi trebuit niciodată plătiţi, anunţă Curtea Europeană de Conturi.
Însă, potrivit raportului privind bugetul UE pentru anul 2008, instanţa de control califică conturile UE drept "de încredere" şi consideră că "nivelul neregulilor a scăzut în ansamblu", în care sunt contabilizate cheltuielile.
"Plăţile greşite sunt, în continuare, prea mari în unele domenii, în special al fondurilor de coeziune", a spus preşedintele Curţii Europene de Conturi, Vitor Caldeira.
Raportul priveşte gestionarea fondurilor comunitare de către Comisie, responsabilă cu aplicarea bugetului. Principalele probleme sunt înregistrate la fondurile de coeziune, care ocupă a doua poziţie ca mărime în bugetul UE pentru finanţarea ajutoarelor pentru regiunile defavorizate (45 de miliarde de euro în 2008), după agricultură (55 de miliarde de euro). România apare, împreună cu Bulgaria şi Marea Britanie, ca având cele mai multe erori şi deficienţe în administrarea fondurilor agricole.
"Cel puţin 11% din sumele virate în perioada 2000-2006 nu ar fi trebuit să fie plătite", a declarat Caldeira, adăugând: "Este vorba de sume care nu au fost cheltuite corect".
Suma plătită în 2008 pentru programe de coeziune desfăşurate în perioada 2000-2006, se ridică la 24 de miliarde de euro, iar 2,7 miliarde de euro, adică 11% din total, nu ar fi trebuit achitate, a explicat Curtea de Conturi.
Curtea de Conturi nu evocă fraude, ci erori, care pot fi consecinţa unor "reguli şi reglementări prea riguroase sau prea complexe", a mai explicat Caldeira.